RECENZE: Nejskrytější přání - Marybeth Mayhew Whalen

9.11.17




Román, který líčí příběh jednoho jižanského maloměsta.

Info o knize: 

  • název: Nejskrytější přání
  • orig. název: The Things We Wish Were True
  • autor: Marybeth Mayhew Whalen
  • žánr: romány, pro ženy, thrillery
  • rok vydání: 10/2017
  • nakladatelství: Mystery Press
  • počet stran: 288
     Městečko Sycamore Glen je typickým jižanským maloměstem. Lidé se zde scházejí ve čtenářských klubech, potkávají se na golfu, pořádají společné pikniky. Prostě fungují jako rodinná a milá komunita. 

     Nikdo už ale nevidí, co se odehrává za jejich prahy. Jsou šťastní i uvnitř nebo jen navenek? Jsou jejich rodiny opravdu tak idylické jak se na první pohled zdá?

     Středobodem léta je pro Sycamore Glen místní koupaliště. Všichni tu tráví převážnou část léta a užívají si spalujícího jižanského slunce. Všude vládne klid, pohoda a vzájemná soudržnost. Úsměv na rtech pohasíná pouze tehdy, když náhodou projíždějí okolo bilboardu, který hlásá: Neviděli jste ji? Je to už 10 měsíců, co se ta malá nebohá holčička ztratila... Všichni jsou z toho nešťastní a všichni také doufají, že se brzy najde.

     Další odstrašující věcí je v Sycamore Glen "dům hrůzy" - všichni mu tak říkají. Dům je v příšerném stavu a rozhodně nezapadá do malebnosti městečka. Ale i tak v něm žije mladá matka se dvěma dětmi. A právě jedno z těchto dětí zahajuje náš "na oko" jednoduchý příběh. 

     Nejskrytější přání nám nabízí pohled do několika rodin jižanského maloměsta. A to, co se zprvu jeví, jako jednoduchý a nekomplikovaný příběh, se změní v něco mnohem důležitějšího a závažnějšího.

Můj dojem:

     Autorka líčí osudy několika místních rodin. Setkáme se zde se starousedlíky, novými obyvateli a také s lidmi, kteří toto město kdysi opustili s tím, že se sem nikdy nevrátí. Jenže i ti co utekli, se jednoho dne vrátili. 

     Nejskrytější přání se četlo jedna báseň a to i přesto, že se zdálo, že kniha nemá v nabídce žádné drama nebo akci. Více jak polovinou knihy doslova proplouváme a seznamujeme se s různými rodinami a aktéry příběhu. Příběh je tedy podáván několika postavami, není to ovšem nijak matoucí či nepřehledné. Všichni se znají a tím se nám celá seznamovací situace značně ulehčuje. 

     Kniha nám ukazuje, že v každém městě, v každé ulici i v každém domě se může dít naprosto cokoli, aniž by to ten nejbližší soused věděl. Budeme poznávat různá tajemství, budeme je i postupně odkrývat a ve výsledku zjistíme, že v ruce držíme nezapomenutelný kousek. Konec nám nabídne dokonalé drama s prvky thrilleru. Skvělé!

     Jak jsem již psala, i přesto, že se kniha rozjíždí velmi plynule a zdánlivě poklidně a jednoduše, dává tuši pod pokličkou zajímavou zápletku. Já jsem byla z knihy neskutečně nadšená. Splnila veškerá má očekávání a vlastně je i předčila. Autorka má velmi poutavý styl psaní a já prostě miluji tyto pohledy do soukromí různorodých rodin.
 
     Vůně jihu a parného léta, oslavy Dne nezávislosti, touhy, lásky, strach, bezmoc i naděje. Navštivte Sycamore Glen. Třeba vás tato kniha donutí přemýšlet nad tím, co se právě teď odehrává ve vašem městě, kousek od vás... Velké doporučení!
Hodnocení: 95%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Mystery Press!

Anotace knihy:

MOŽNÁ JE TO VAŠE MĚSTO. MOŽNÁ JE TO VAŠE ULICE. MOŽNÁ JE TO VAŠE TAJEMSTVÍ.

Při pohledu zvenčí může Sycamore Glen vypadat jako naprosto obyčejné ospalé maloměsto. Ale za bílými plaňkovými ploty leží pavučina tajemství utkaná od jednoho domu k druhému.

Místní obyvatelé si v sobě nesou, stejně jako každý z nás, břemeno vlastní minulosti – až do chvíle, kdy nehoda na koupališti naruší zdejší křehkou rovnováhu. A když závažné okolnosti donutí jednu ženu vrátit se po letech do Sycamore Glen, začíná se klubko sousedských vztahů a životů pomalu rozplétat.
Jediné parné léto odhalí dávno pohřbená tajemství a obyvatelé Sycamore Glen zjistí, že je nemožné skutečně znát ty, kteří jsou nám nejbližší. Je ale také nemožné milovat je a odpustit jim?

6 komentářů:

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[