RECENZE: Ledová jako sníh - Danielle Paige

8.11.17




Ledová královna...jen trošku jinak.

Info o knize:

  • název: Ledová jako sníh
  • orig. název: Stealing Snow
  • série: Ledová jako sníh #1
  • autor: Danielle Paige
  • žánr: dívčí romány, pro děti a mládež, světová literatura
  • rok vydání: 10/2017
  • nakladatelství: Fragment
  • počet stran: 296
     Další retelling? Proč ne! Pryč s tradicí, že každá pohádka by měla začínat "za devatero horami a devatero řekami", "bylo, nebylo" nebo končit frázemi "žili šťastně až do smrti" a  "pokud neumřeli, žijí tam dodnes". Pche! Éra Schreka, který bez ustání krkal a prděl a...však víte, tak nastolila fantazii naprosto jiné rozměry. Proč by se tedy nemohlo převyprávění pohádky o Ledové královně odehrávat třeba v sanatoriu pro duševně choré? No dobře, tohle nebyl ten nejlepší začátek recenze, jenže co jsem tím chtěla vlastně říci? Netradičnost, absolutní jinotaj. To se teď nosí. A tak, byla jednou jedna Snow a ta si dost nešťastně žila v jednom sanatoriu pro duševně choré. Jop!

     Ledová jako sníh je příběh sedmnáctileté Snow, která je zavřena v přísně střežené klinice pro duševně choré. Co na tom, že si myslí a hlavně cítí, že tam nemá co dělat. Prostě tam je, snad odjakživa. Na jiný život si nevzpomíná. 

První polibek občas dokáže probudit zakleté princezny, zlomit kletby a umožní šťastný život až do smrti. Můj zničil Balea.
   
     Nad vodou Snow drží pouze přátelství s Baleem, jenže jeden polibek je rozdělí a jeden polibek zapříčiní cestu plnou snů. Když Balea záhadně zmizí z kliniky začnou se Snow zdát podivné sny o chlapci v bílém plášti, který ji nabádá k tomu, aby našla strom u kterého se jí stále zjevuje. Ten strom není jen tak obyčejný, je to brána do jiného a kouzelného světa - Algid, kterému vládne krutý ledový král Lazar.

     Co je pravdy na proroctví, které hlásá, že od jeho krutostí je jedinou záchranou dívka, která je královské krve? Pohádka s tak trošku pošramoceným dějem, ale i přesto je kouzelná. Bylo, nebylo... Byla jednou, jedna Snow a té se zdálo o chlapci v bílém plášti, který potřeboval její pomoc.

Můj dojem:

     Kouzlu retellingů jsem propadla už dávno, něco na nich totiž je. Na jednu stranu se dá o polovině těchto knihy říct, že jsou lehce podprůměrné, ale i tak dokážou dost bavit. Stejně tak tomu bylo i u Ledové jako sníh. Mohla bych mít k příběhu spoustu výtek, ale ve výsledku, co z toho? Když se nad tím tak zamyslím, zklamaná jsem nebyla, ale ohromená vlastně také ne. 

     Plusem této knihy je její pohádkové kouzlo, které krásně funguje. Mrazivá atmosféra, láska, bojovnost ducha a nezdolnost. Avšak, klišoidností je v knize více než dost, bez toho už se snad žádná podobná knížka neobejde. Příběh je hodně jednoduchý a postrádá hlubší smysl. Ale plusové body má kniha za kouzla, zvraty a akčnost. 

     Ledová jako sníh je první díl stejnojmenné série a já jsem přesvědčena o tom, že dám šanci i dalším dílům. Takže ano, doporučuji, ale spíš nenáročným čtenářkám.

Hodnocení: 60%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Úžasný příběh na motivy pohádky Sněhová královna od bestsellerové autorky Danielle Paigeové.
Sedmnáctiletá Snow žije v přísně hlídané klinice pro duševně choré. Hluboko uvnitř ví, že tam nepatří, ale na život mimo zdi nemocnice si skoro nevzpomíná. Když zmizí její jediný kamarád Bale a jí se naskytne příležitost uprchnout, a jít ho hledat, udělá to. Ocitne se v Algidu. V mrazivé zemi plné čarodějnic, zlodějů a osudových setkání, která je s její minulostí spojena víc, než si myslela…

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá opravdu dobře. Ještě jsem o ní neslyšela, ale na první pohled se mi zalíbila. A to jak anotací tak nádhernou obálkou (v češtině i originálu). Retelling na sněhovou královnu? Za mě moc dobrý nápad. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec to není špatný nápad, abych pravdu řekla, já se chytla hlavně na tu obálku :-D

      Vymazat
  2. Hezky jsi to napsala, Míšo. Kniha má vážně skvělou obálku, která se mi neskutečně líbí, ale přesto ji nejspíš vynechám. Mám z ní celkem obavu, vzhledem ke zklamání z Písně zimy..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[