RECENZE: Harry Potter a vězeň z Azkabanu - J. K. Rowling

23.11.17





Třetí rok v Bradavicích!

Info o knize:

  • název: Harry Potter a vězeň z Azkabanu
  • orig. název: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (1999)
  • série: Harry Potter (3.)
  • autor: J. K. Rowling
  • žánr: romány, fantasy, pro děti a mládež
  • rok vydání: 09/2017 (3. vydání)
  • nakladatelství: Albatros
  • počet stran: 395


     S Harrym se opět setkáváme o letních prázdninách, které jsou pro něj znovu učiněným peklem. Není divu, že se těší zpátky do Bradavic. Začíná být již pomalu stálým pravidlem, že Harryho odchod od Dursleyových provází kouzelnické "nehody". A díky další se Harry od strýce, tety i bratránka dostává z domova o pár týdnů dříve. 

     Harry utíká z domova a vlastně ani neví kam. Kouzelný autobus přijíždí právě včas. Za krk mu totiž dýchá neznámý a děsivý pocit. 


     Brzy se Harry opět setkává se svými nejlepšími přáteli - Ronem a Hermionou. Při jejich společné cestě bradavickým expresem jsou svědky nepříjemného setkání. Poprvé stanou tváří v tvář strážím z Azkabanu, kteří hledají uprchlého vězně Siriuse Blacka, jehož útěk zapříčinil nepříjemnou atmosféru nejen ve škole čar a kouzel. 

     Sirius je nebezpečný vrah a prý je pravou rukou toho o-kom-se-nemluví. K Harrymu se všichni chovají podivně přátelsky, nehrozí mu ani žádný postih za to, co vyvedl před svým útěkem u Dursleyových. Nanejvýš podivné. Ale záhy zjišťuje, že se ho všichni snaží ochránit před uprchlým azkabanským vězněm. Co má Sirius společného se naším malým kouzelníkem a proč jde pro krku právě jemu?

     Harry nastupuje do třetího ročníku a nesmírně se těší. Z hrozícího nebezpečí si nic moc nedělá, nedělá si nic ani z toho, že je mu předpovězeno učitelkou jasnovidectví, že brzy zemře. Pro Harryho to není, po předešlých letech, nic nového. Avšak? Poté co zjistí jedno tajemství, které se ho bezprostředně týká, pro strach nezbude v jeho životě místo. Vystřídá ho totiž nenávist a zlost.

Můj dojem: 

     Další nezapomenutelný zážitek! Jsem opět naprosto ohromená čtivostí příběhu a jeho kouzlem. Nejde popsat slovy, jak si čtení této série užívám. J. K. Rowlingová prostě dostane každého čtenáře a je úplně jedno v jakém věku si její sérii o HP přečte.

     Opět se setkáváme na staré známé půdě školního pozemku, se všemi přáteli i nepřáteli. Opět si budeme užívat zběsilý let nad famfrpálovým hřištěm. Budeme smutní i veselí zároveň. Budeme napjatí k prasknutí a v neposlední řadě budeme dojatí a pyšní!

     Harrymu  je již třináct let a je na něm znát, jak moudří, jak vyspívá a jak už si pomalu zvyká na svůj osud toho, jež přežil. 

     Další vynikající dobrodružství, které je napínavé od samého začátku až do konce. Přivítáme nové postavy, dozvíme se něco nového z Harryho minulosti a života. Zaručuji vám zážitek, na který nezapomenete. Jsem moc ráda, že si tuto sérii mohu poprvé přečíst v novém a překrásném vydání, které má na svědomí nakladatelství Albatros. Tleskám a děkuji za to.

     Já už se nechci opakovat, ale nelze jinak. Tyto knihy jsou tolik nadčasové, že sednou naprosto každému bez rozdílu věku. A navíc, vůbec nevadí, že příběh do puntíku znáte z filmu. Děj se místy trochu liší a i pasáže, které víte jak dopadnou, vás prostě neskutečně baví! Tak to je a to je holá pravda. U každé přečtené knihy z této série budu nekompromisně apelovat na ty, kteří se zdráhají a myslí si, že to není čtení pro ně. Jak bláhově se mýlíte.

Hodnocení: 100%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black - prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede - kam jinam, než do školy v Bradavicích. Proto je na obranu povolán strážce Azkabanu, který slyšel Siriuse Blacka mluvit ze spaní. Říkal: "ON je v Bradavicích." Harry je v nebezpečí a neochrání ho ani zdi bradavické školy, ani jeho přátelé. Zrádce se může skrývat přímo ve škole...

12 komentářů:

  1. Já každý Tvé setkání s Harrym prožívám s Tebou. 😍

    OdpovědětVymazat
  2. Skvěle nafocené! :)
    Miluji Harryho, četla jsem ho snad tisíckrát. Takže skupuji i tyto ilustrovaná vydání. Chápu to tak, že ty čteš Harryho poprvé?! Neskutečně ti to závidím, protože to "poprvé" je nejlepší...! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-). Ano, čtu ho poprvé teď, ve svých 34 letech :-D. Neskutečně si to užívám :-)

      Vymazat
  3. Achjoo Harry. Nejdokonalejší záležitost a zároveň tohle považuju za nejlepší díl. Kvůli mému doslova fanatismu jsem všechny viděla i četla snad 150milionkrát :D

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné fotky :) Harry to je srdcovka :) To nové vydání se mi líbí :) Docela zvažuji si ho koupit, protože moje staré díly jsou již celkem ohmatané :)

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně tuto knížku naprosto miluji. Jsem fanoušek jak knižních předloh, tak těch zfilmovaných verzí. Na díly harryho pottera se nejradši dívám s mým přítelem. Není měsíc, kdy bychom neviděli alespoň jeden díl.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[