RECENZE: Volba - Klíčový okamžik - Jakub Trpiš

7.9.16


Kniha o velkém rozhodnutí, jak naložit se svým životem i životy ostatních lidí. 
Kniha o tom, co je a není důležité...


  • název: Volba - Klíčový okamžik
  • autor: Jakub Trpiš
  • žánr: Detektivky, Literatura česká
  • publishing: Jakub Trpiš
  • rok vydání 2016 (druhé vydání)
  • počet stran: 214
...Anotace...
„Zdá se mi o světě v plamenech. O jaderných bombách, které dopadají jedna za druhou a polykají města jako rakovina. O našem dožívání v podzemním krytu, kde se z nás pomalu stávají zvířata. Ty sny jsou tak
živé. Bojím se, že se jednou budu chtít probudit a zjistím, že je pozdě.“

     Tomáš je mladý muž v nejlepších letech. Ačkoliv se zdá, že mu nic neschází, upadá do stále větší deprese. V práci to s ním jde od desíti k pěti a po marných pokusech vzdává i snahu o opětovné sblížení se svou ženou Eliškou. Aby toho nebylo málo, pronásledují ho postapokalyptické sny plné beznaděje. Depresivní nálada ho opustí až v okamžiku, kdy se seznámí s podivínským psychologem Kohlem, který mu ukáže, jak být šťastným a lepším člověkem. To je ovšem jen začátek Tomášova příběhu, který nakonec vyústí ve strhující finále.
     Kniha Volba je literárním debutem mladého českého autora Jakuba Trpiše. Prolínají se v ní prvky duchovní literatury, sci-fi, detektivky, psychologického i milostného románu. Poprvé vyšla v roce 2012. Příběh v sobě nese silné poselství, které může změnit život jednotlivce i celé společnosti.

...Recenze...
   
     Začátek našeho příběhu je postaven na beznaději jednoho člověka. Tomáš prochází osobní krizí, kdy si není jistý sám sebou a ani svým okolím. Nedaří se mu, ztratil chuť i elán do života. Jeho manželství se mu zdá být nenaplněné a potýká se s otázkou, co si počít se svým životem.
   
     V tuto chvíli na scénu vstupuje Dr. Kohl, který by měl Tomášovi po psychické stránce pomoci. Tomáš je nejprve skeptický jak vůči samotnému doktorovi, tak vůči jeho praktikám, ale zdá se, že Kohl ví, co dělá a získá si Tomáše na svoji stranu. Oba tímto mnoho získávají. Nejen, že Tomášovi doktor pomůže z nejhoršího, ale zrodí se mezi nimi silné přátelské pouto. Tomáš záhy hledí na svět jinýma očima, začne více vnímat svoji ženu a daří se mu i po pracovní stránce. Jak moc dokáže vyrovnaná psychika.
     Tomáš se už dívá na svět a na sebe samého úplně jiným pohledem. Dokáže rozlišovat důležité věci, naučil se vnímat svoji duši a dokázal zapracovat na svém egu. Má vyhráno... Jen kdyby ho přestaly trápit ty děsivé noční můry...
     Tomáš mívá velmi často děsivé sny o tragickém životě na zemi. V těch snech ztratil vše, kromě svého života, ale co je to za život, když ho musí žít hluboko v podzemí, mezi hrstkou dalších přeživších, kteří se podřídili novému "systému"?
     Tomáš je duchovně velice vysoko, hlavně díky Kohlovi. Umí pracovat s energií a vnímá více, než kdy jindy. Možná proto je jedním s pětice vyvolených, které dá dohromady "spojovatelka", která tvrdí, že jsou stvořeni proto, aby zabránili něčemu velkému. Jenže čemu?
     Pětice se schází v jednom bytě a společně tápe po tom, proč jsou tu a co vlastně mají společně dokázat. Netuší, jak moc velkou úlohu budou v celém příběhu mít!
     Kniha volba je psychologické drama s detektivními prvky a nádechem sci-fi a v neposlední řadě je plná duchovní tématiky. Velmi zvláštní kombinace. Kniha působí jako apokalyptický román, který má hluboko zakořeněnou myšlenku a tím se stává velkým poselstvím pro celý svět.
     Naše petice v čele s Tomášem stojí před největší volbou jejich života!

...Můj dojem...
     Abych byla upřímná, na začátku knihy jsem byla doslova nadšená. Jsem velký příznivce duchovna a veškeré této tématiky, proto jsem si první pasáže knihy velmi užívala. Pak ale přišel zlom, který mne trošičku rozčaroval. Ale trvalo to jen krátce, protože po té jsem získala na knihu úplně jiný pohled. Ona nabízela hrozně moc, nejen díky množství žánrů, které se v knize vyskytují, ale také díky svému silnému příběhu. Po přečtení této knihy získáváte mnoho pohledů na mnoho věcí a vlastně pak už jen záleží na vás, jestli je pochopíte správně a nebo jestli je vůbec budete chtít pochopit. Chválím autora za jeho počin, který v sobě nese hluboko zakořeněnou myšlenku a šíří velké poselství, které se může stát kdykoli realitou.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji samotnému autorovi Jakubovi Trpišovi.
     

6 komentářů:

  1. Toto síce nie je tak úplne žáner ktorý vyhľadávam, avšak kniha vyzerá dobre a zaujímavo. Teší ma, že sa ti páčila, pekne napísaná recenzia :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá kniha.. :-) Pěkná recenze, mě trošku odrazuje ta sci-fi část, ale zase to duchovno hodně láká! ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle není sice můj žánr i když kamarádka se o to intenzivně zajímá :) Určitě ji tuto knihu doporučím :)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[