RECENZE: Fontána - Jonas Moström

4.4.17


Fontány v parku působí klidným a odpočinkovým dojmem pro kolemjdoucí...
Pro někoho se ale můžou stát i místem posledního odpočinku!

Info o knize:

  • název: Fontána
  • série: Nathalie Svenssonová (1.)
  • orig. název: Himlen är alltid högre
  • autor: Jonas Moström
  • žánr: literatura světová, detektivky
  • nakladatelství: XYZ
  • rok vydání: 01/2017
  • počet stran: 304

Recenze knihy: 

     Zdá se, že Nathalii Svenssonové jsou fontány osudné... Lidé fontány v parcích vyhledávají pro jejich uklidňující šum a rádi u nich posedávají. Parky jsou určené k dennímu odpočinku, procházkám, ale bohužel, někdy i k vraždám. Nathalie v parcích a hlavně ve fontánách uklidnění ovšem nenachází...

     Před několika lety  přišla skvělá psychiatrička Nathalie o svého snoubence Adama. Adam byl novinář, možná i trochu snílek, kterému nechybělo odhodlání a toužil po velké reportáži. Zdálo se, že Adamovi se jeho sen konečně splní, že kápl na něco, co má skutečnou sílu a co stojí za zveřejnění i odhalení. Jenže krátce před zveřejněním informací v médiích je Adam zavražděn. Střelná rána. V blízkosti fontány...jeho tělo bylo po té do fontány odvlečeno a plavalo na hladině jako nasáklý hadr.

     V současnosti si Nathalie žije svým vlastním bohémským životem, užívá si. V práci se jí daří a o nápadníky nemá nouze. Se svým bývalým manželem vychovávají dvě děti. Momentálně se tedy soudí o péči o ně. Celkem stresující, obzvláště, když jí to její bývalý neusnadňuje. 
Teď měla v úmyslu všechna ztracená léta dohnat, a chtěla to dělat naplno. Její život už nebude černobílý, promění se v barevný. Nehodlala už promarnit ani sekundu.
     Myslíte si, že minulost může být zapomenuta? Možná může být odsunuta do ústraní. Možná se najde někdo, kdo vám ji milerád znovu připomene...

     Nathalie má domluvenou schůzku s jedním ze svých nápadníků. Úspěšným divadelním hercem Rickardem. Je to fešák k pohledání a Nathalie s ním prožila pár příjemných večerů. Za okamžik se mají setkat v parku u fontány. Celou tu dobu má Nathalie pocit, že ji někdo sleduje. Když ovšem přichází k fontáně a Rickarda má na dohled, stane se něco, co otevře dveře staré tmavé skříně, ve které byla už několik let ukryta Nathlaiina minulost. Před jejíma očima je právě Rickard odpraven jednou ranou do prsou...Vše je zpomalené, útočník prchá a Nathalie před sebou vidí raněného Rickarda, jehož krev se ve vodě rozpíná jako chapadla temné chobotnice. Kdo, proč???

     Nat polici pomáhá v profilaci vrahů, je ovšem jasné, že tentokrát se její pomoc nečeká. Je očitou svědkyní a možná i podezřelou a v neposlední řadě možná i další pachatelovou obětí... Ona to ovšem tak nenechá!

     Poprvé mohlo jít o nešťastnou náhodu, ale podruhé? Nejdříve Adam a teď Rickard...jak to spolu souvisí?
Blížila se k ní krok za krokem a měla pocit, že běží nekonečně pomalu.
Když k ní doběhla, jako první spatřila červené zrcadlo krve, která se rozlévala okolo Rickardovy hlavy jako svatozář.
Ležel na zádech s přivřenýma očima, černé pohorky se dotýkaly dna fontány, šedý kabát tmavl a potopil se.
Vlezla do vody...

Můj dojem:    

     Po dlouhé době opět velmi povedená a čtivá detektivka, která mě přesvědčila o tom, že se vyplatí přečíst si i další díly série. Nathalie mi sice na začátku knihy příliš k srdci nepřirostla, možná to bylo tou její lehkovážnou povahou, ale zase to berte v uvozovkách. Ne, že by byla lehkovážná, ale tak v určitých postojích jsem s ní zrovna moc nesouhlasila. Ale co, zatoužila po svobodě a změně, tak ji měla.

     Musím uznat, že autor má velmi pěkný styl psaní. Naposledy se mi takhle dobře četl text u Dívky v ledu. Svižné, lehké, pochopitelné, pozvolné a zajímavé. Nečekejte nijak výrazné akční scény či zápletky, Fontána je takovou pohodovou detektivkou, ale NE nudnou! To rozhodně ne.

     Bohužel konec byl pro mě dosti uspěchaný a tak nějak useknutý a uzavřený příliš rychle, jako by si autor nevěděl rady a rychle to ukončil. Vše sice bylo pochopitelné, ale byla možnost si s tím lépe vyhrát.

     Fontánu od Jonase Moströma hodnotím jako velmi zdařilou detektivku, která rozhodně upoutá a nezklame. Zaručuji vám velmi příjemně strávený čas.
Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisky děkuji knižnímu supermarketu:

Anotace knihy:

Lze pohřbít démony? Psychiatrička Nathalie Svenssonová přišla o svého snoubence a teď byl zavražděn i její milenec... Nová napínavá detektivní série s ústřední postavou Nathalie Svenssonové, psychiatričky specializující se na profily vrahů. Psychiatrička Nathalie Svenssonová je konečně spokojená se svým životem. Po nedávném rozchodu si koupila vlastní malý byt v centru Stockholmu, ve kterém chce vést zajímavější život, než je život pracující svobodné matky v Uppsale. Jednou pozdě večer dostane textovku od známého herce Rickarda Ekengarda, s nímž před několika týdny strávila noc. Rickard ji chce znovu vidět a domluví si schůzku. Ale v momentě, kdy Nathalie přichází na místo setkání, Rickard Ekengard je chladnokrevně zastřelen a jeho tělo vhozeno do fontány. Nejen, že je to hrozná situace, ale Nathalie má navíc pocit, že se historie opakuje! Stejně tak zahynul před deseti lety Adam, láska jejího života. A případ nikdy nebyl vyřešen. Je to krutá hříčka osudu, nebo spolu vraždy souvisí? Nathalie se pustí do vyšetřování na vlastní pěst a obdrží výhružné zprávy. Zdá se, že pravda je ještě horší, než si vůbec kdy myslela…

4 komentáře:

  1. Taky jsem si ji davala na seznam. zni zajimave a ta obalka je skvela :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Přestože vypadá zajímavě, asi ji oželím. Ale pěkná recenze, Míšo :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[