RECENZE: Akta Julián - Gregg Loomis

28.4.17




Jaké tajemství ukrývá 
"Palác jediného boha"?




Info o knize:

  • název knihy: Akta Julián
  • orig. název: The Julian Secret
  • série: Lang Reilly (2.)
  • autor: Gregg Loomis
  • žánr: konspirační thriller, světová literatura, historie, román
  • nakladatelství: Mystery Press
  • rok vydání. 03/2017
  • počet stran: 304

Recenze knihy: 

     Lang Reilly je zpět a to se vší parádou! Náš bývalý tajný agent je sice už možná značně vysloužilý, ale rozhodně mu nechybí instinkty dobrého vojáka i špióna. A tam, kde selže jeho vlastní um, tam mu kryje záda jeho přítelkyně Gurt, která svojí agentskou profesi ještě na hřebík nepověsila.

     Myslíte si, že konspiračních teorií na téma božství, církve a svatého grálu bylo napsáno víc než dost a že už vás nic nemůže zaskočit ani překvapit? Pche! Mýlíte se! Těchto knih není nikdy dost. A tam kde objevil úrodnou půdu Dan Brown, Steve Berry aj., tak tam začal kopat i Gregg Loomis.

     Autoři, kteří si pohrávají s konspiračními teoriemi a hlavně se svatou církví a bohem samotným, rozhodně nešlapou vedle. Loomisovi se povedlo to, co jeho předchůdcům, získat si na svou stranu značný počet čtenářů a možná si maličko znepřátelit církev, ateisty, odborníky a další "neznabohy"! Ale proč to vlastně píši... V knize Akta Julián dostává církev a hlavně samotný Bůh/Spasitel/Mesiáš/Ježíš opět maličko na frak! A když k období ukřižování Ježíše zamotáme ještě konec druhé světové války, Hitlera a nacistické praktiky, tak dostaneme znamenitě zapeklitý a fascinující příběh.

      Římský císař Julián Apostata byl zřejmě dobrý šprýmař a nebo to bylo všechno úplně jinak? Těžko spekulovat. Julián totiž nechal sepsat do starých listin údajnou obžalobu křesťanství a možná i samotného krále Židů. Tyto svitky bezpečně ukryl na místo, kde by to nikdo nečekal. Avšak zanechal jisté vodítko, které se velmi těžko chápe a v tom je právě ten vtip...

     Německá velmoc a samotný Führer je sice možná u konce své vlády nad Evropou, ale i tak se chce pojistit do budoucna a co jiného jim může pomoci začít jinde a znovu... Konfiskace! Snaží se zachránit ze zabaveného majetku ještě co se dá a stáhnout se do bezpečí. Věděli jste, že Hitlera fascinovalo vše, co bylo spojené s náboženstvím nebo okultismem? A právě proto ho nalezení jistého tajemneho nápisu donutilo vynaložit veškeré prostředky k tomu, aby našel to, co nápis ukrýval... Poklad, pravda, co vlastně? 

     Palác jediného boha ukrývá tajemství, které opět může otřást dějinami celého lidstva a hlavně křesťanstvím. Lang Reilly se do příběhu zamotává velmi pozvolna, ale pak už není cesty zpět. Kdo mu jde po krku tentokrát? A jaké tajemství ukryl císař Julián na místě, kde by to paradoxně nikdo nečekal? Pod svícnem bývá největší tma!


Můj dojem:

     Po přečtení prvního dílu této série - Případ Pegasus, jsem věděla, že se dalšímu dílu na zoubek jisto jistě podívám. Gregg Loomis si velmi snadno získává čtenáře na svou stranu, umí upoutat, šokovat i odzbrojit. Hraje si s emocemi a napíná vaše struny zvědavosti na maximum. Nedokáži vám ale teď říci, který díl byl lepší, jestli Případ Pegasus nebo Akta Julián. Obojí se každopádně hodně povedlo. Možná se v Aktech objevuje více akčních scén.

     Byla jsem opět spokojená, až na jednu malou výhradu. Autor si mohl více vyhrát s drobnými detaily v knize, s rozuzlením zápletek a jistými údaji, které mi přišly maličko nedotažené. Když se nad tím ovšem zamyslím, tak se domnívám, že to byl záměr. Lehce ožehavé téma je možná lepší nechat s pár otazníky. 

     I v tomto díle nemůže chybět svérázná a věčně se přeřekávající se Gurt, otec Francis a jeho nepřeberné množství latinských frází i chlupáč Brumla, který je stále v Langově bytě "na černo". Vracíme se zpět tam, kde jsme po aféře s Pegasem skončili a začínáme nové dobrodružství jen nedaleko toho minulého...

     Kniha má moje velké doporučení, tato série má slušně našlápnuto a já už se teď po druhém dílu vůbec nebojím, že by se z této série mohl stát propadák. Ba naopak! Nemáte chuť na trošku té konspirační teorie a procházku "Věčným městem", kde kulky sviští vzduchem, mrazí vás v zádech a jednotky SS nejsou zase až tak úplně minulostí?
Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

     Dona Huffa, blízkého přítele Langa Reillyho a bývalého agenta CIA, někdo brutálně zavraždil. Před svou smrtí se Don v Seville věnoval psaní knihy o důstojníkovi SS Ottovi Skorzenym. Je možné, že by někdo spáchal vraždu jen proto, aby jeho kniha nikdy nespatřila světlo světa? Lang je odhodlaný zjistit pravdu, a tak se vydává po stopách, které za sebou Don při svém výzkumu zanechal. Pátrání ho vyšle na zběsilou honičku po celé Evropě a Lang se postupně noří hlouběji a hlouběji do záhady, jejíž kořeny sahají do dob položení základů katolické církve. Ve Vatikánu nakonec objeví šokující tajemství, které se týká nejen druhé světové války, ale také bouřlivých časů římské říše. Organizace, která se zbavila Langova přítele, však udělá cokoli, aby zabránila jeho odhalení. I kdyby měla obětovat další životy…

6 komentářů:

  1. Vyhrála jsem nedávno Případ Pegasus, sice ještě nevím, kdy se k němu dostanu, ale jsem na něj zvědavá už od doby, kdy jsi ho četla ty :)Tak uvidím, jak mě autor osloví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda tento styl knih, tak si myslím, že budeš spokojená :-) Baví to!

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Knihu mám zamluvenou v knihovně, tak se těším, až na mě přijde řada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, určitě se těš. Je to opět dobré. Mě tento žánr opravdu hodně baví :-)

      Vymazat
  3. Přiznám se, že jsem trochu mimo, neznám autora ani knihu. Ale možná bych to měla napravit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud tě baví knihy ve stylu Dana Browna, pak určitě neváhej a mrkni i na tohoto autora. Baví to! :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[