RECENZE: Pohřeb - Neil Cross

20.4.17


Jedna osudná noc...
Jedna dívka...
Jedna mrtvola...
Jedna zbloudilá duše...

Nebo výplod lidské mysli?




Info o knize:

  • název: Pohřeb
  • orig. název: Burial
  • autor: Neil Cross
  • žánr: literatura světová, krimi, detektivní
  • nakladatelství: MOBA
  • rok vydání: 02/2017
  • počet stran: 288

Recenze knihy: 

     Když po několika letech zaťuká na dveře Nathanova domu jeho starý "rádoby" kamarád Bob, náhle se v Nathanově tváři objeví výraz zděšení. Přízrak minulosti znovu ožívá. Proč se tu Bob tak náhle objevil. Tu noc před mnoha lety se domluvili, že už se nikdy nesetkají a zapomenou na to, co se tehdy stalo.

     Nathan si v současnosti žije celkem poklidným životem. Hlodá ho sice svědomí, ale to je dávná minulost. Na tu noc před mnoha lety se sice snaží zapomenout, ale nemůže. Možná v tom tenkrát sehrál velkou roli kokain, možná za to může ale i něco jiné...možná právě samotný Bob...

     Nathanova manželka si dělá starosti, protože náhlým zjevením starého známého jejího manžela se Nathanovo chování rapidně změnilo. Je nervózní, ustaraný, možná i vystrašený?


     Ta noc měla být pro Nathana jako každá jiná, jen s tím rozdílem, že ta noc měla být poslední, kterou stráví se svou přítelkyní Sárou. Zjistil totiž, že má poměr. Jejich vztah už je u konce, ví to oba, jen udělat ten krok. Ten večer k rozchodu samozřejmě dojde, ale dojde i k něčemu jinému. Bob, Nathan, pár lajn koksu a jedna mladá dívka. Co se tu noc vlastně skutečně stalo? Bláznivé radovánky se vymknou nečekaně kontrole a druhý den zůstane na Nathanově tváři jen vyděšený a nevěřícný výraz.

     Svědomí! Hlodá a hlodá a nenechá vás spát. Svoji vinu tlumí kokainem a možná i nadějí v lepší budoucnost. Budoucnost se ženou, kterou vyhledá a která, ač to sama neví, má s jeho minulostí hodně společného. Jenže se to nesmí dozvědět, i když by možná asi měla.

     Co se ten večer vlastně skutečně stalo. Po několika letech staré tajemství znovu ožívá a s ním i duch mladé dívky, který hledá spravedlnost a klid pro svou duši. Nebo je to jen výplod choromyslného mozku? Jedno je jisté, starý hrob musí být znovu vykopán...

Můj dojem:

     Kniha slibuje fantastický, přesvědčivý a mrazivý příběh.  Abych toto mohla potvrdit, musela by kniha obsahovat více, než jen dva "wow" efekty. A já jich prostě více nedostala.

     Paradoxně byla kniha velmi čtivá, ale neobsahovala žádnou pořádnou dávku napětí ani dramatičnosti. Pociťovala jsem silný potenciál příběhu, ovšem opět nebyl naplněn a je to celkem škoda.

     Autor si tu maličko hraje s duchařinou a jeho styl psaní je velmi naturalistický a neotřelý, jenže ani to nepomohlo, abych byla opravdu spokojená. Přiznám se, že jsem se prostě nudila. Byla jsem sice zvědavá, jak to celé dopadne, ale žádné překvapení se nekonalo.

     Celý příběh je obrazem několika let Nathanova života - před osudnou nocí, poté průběh několika let, kdy se vyrovnává s výčitkami svědomí a snaží se vybudovat si nový život po boku milované ženy. Ta je shodou okolností samozřejmě nedílnou součástí jeho temné minulosti. Což by se mohlo jevit jako hodně zajímavé, ale opět nebyl dostatečně využit potenciál. 

     Zakončení příběhu nebylo nijak překvapivé, spíše se dalo očekávat. Nathan v knize hraje roli hodné ovečky i zlého vlka, kterému na jednu stranu nejde nefandit. Ale v mnoha situacích vás bude neskutečně štvát.

     Je mi to líto, ale tentokrát jsem prostě spokojená nebyla, zřejmě jsem očekávala moc. Kniha sice není vůbec špatná, protože se čte velmi lehce a i celkem svižně, ale má očekáváni prostě nenaplnila.

Hodnocení: 60%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství:

Anotace knihy:

     Nathan nikdy nezapomněl na nejhorší noc svého života, kdy náhle a strašlivě zemřela mladá žena. Jenom on a Bob, jeho starý známý, vědí, co se tehdy doopravdy stalo, a míní to tak nechat. Ale o mnoho let později, za jedné deštivé noci, se u Nathanových dveří objeví Bob a nese děsivé zprávy. Staré rány jsou znovu otevřeny a hrozí, že celý Nathanův svět rozcupují na kousky. Protože Nathan teď má svá vlastní tajemství… tajemství, která mohou zničit všechno, o co bojoval a co vybudoval. A Bob si nejspíš ani neuvědomuje, jak daleko je Nathan ochoten zajít, jenom aby je udržel v tajnosti.

3 komentáře:

  1. Přesně jak jsi říkala... Také jsem od téhle knihy čekala víc, aspoň podle anotace. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Četlo se mi to dobře, ale jinak nic moc a tak nějak jsem tušila, že na tom budeš podobně :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[