RECENZE: Za sedmero mrakodrapy - Sarah Darer Littman

8.1.18




Otráveným jablkům už dávno odzvonilo!

Info o knize:

  • název: Za sedmero mrakodrapy
  • orig. název: Fairest of Them All
  • autor: Sarah Darer Littman
  • žánr: pro děti a mládež, světová literatura, dívčí romány
  • rok vydání: 11/2017
  • nakladatelství: Fragment
  • počet stran: 176
Co to bude stát, najevo ti dát, že v zemi zdejší můžeš být nejhezčí a nejkrásnější?
     Všichni jistě znají pohádku o Sněhurce, kterou chtěla nechat zabít zlá královna, protože byla krásnější. Všichni také známe konec pohádky. Sněhurka byla zachráněna a vzala si prince Krasoně a pak, jak už to tak bývá, žili šťastně až do smrti...

     Známe však pokračování jejich příběhu? Jejich společného života? Teď už ho znát můžeme. Nakladatelství Fragment totiž v listopadu loňského roku vydalo útlou knížečku, která pojednává o dceři slavného pohádkového páru.


     Neočekávejte ale, že se opět ocitneme v kouzelném lese plném trpaslíků a princů na bílých ořích. Náš příběh se odehrává v současnosti a kde jinde než v New Yorku!

     Rosamunda Sněhurka Krasoňová - jaké je to být dcerou nejznámějšího páru všech dob? Jaké je to být teenagerem žijícím na Manhattanu a žít ve stínu krásné Sněhurky. Každý by asi předpokládal, že Rosie bude stejně krásná jako její maminka, jenže tahle dívka, s pupínky na bradě a chodící v ošoupaných Converskách, džínách a tílku, zas až tak mamince z oka nevypadla. Ovšem, jak se to vezme...
Všechno se zdá podle plánu jít, už jen trochu práce bude to chtít. A pak budeš hned v zemi zdejší, nejhezčí a nejkrásnější...
     Rosie je normální holka z osmé třídy, má dvě dobré kamarádky, žije v krásném domě na Manhattanu se svými podnikavými rodiči, ovšem má jeden malý problém. Nemá kluka na ples. A k tomu jí nepomůže ani vele slavná webová stránka rodičů - ŽivotAStylPodleKrasoňových.com. Rodiče si totiž rozjeli celkem prosperující byznys v oblasti životního stylu.

     Rosie se tedy rozhodne požádat o radu svoji krásnou matku a pak se začnou dít zázraky. Rosie projde rapidní zkrášlovací proměnou a záhy se z neviditelné Rosie stává kráska. Matka dá při té příležitosti své dceři vzácný dar - pudřenku - ale, zdá se, že to není jen tak obyčejný dárek.

Najde si Rosie kluka, který ji bude brát takovou jaká je, nebo podlehne kouzlu krásy? 

Zrcadlo, zrcadlo, co ležíš v mé dlani, 
já asi nechci být nejhezčí v kraji.
Já chci jen věrná být sama sobě, 
tím pádem sbohem já dávám tobě.

Můj dojem:

     Tenoučká knížečka, která bude bavit nejednu dospívající slečnu. Je vtipná, originální a velmi lehce se čte. Po celou dobu čtení jsem měla dojem, že toto je přesně ta kniha, kterou bych dala své dceři, kterou by nebavilo číst. Vím, že by ji to oslovilo a určitě i bavilo. Takže pokud se tu najde nějaká maminka, která řeší právě tento problém, pak bych jí velmi ráda doporučila právě tuto knihu.

     Za sedmero mrakodrapy je opravdu celkem povedené dílo, sice nemohu říci, že bych z něho skákala dva metry nad zem, ale jen to jen věkovému zařazení knihy. Přeci jen už nějaký ten pátek do této kategorie nepatřím, ale i tak dokáži ocenit její pohádkové kouzlo a novodobost - a právě ta je na knize klíčová. Právě ta by mohla dnešní mládež oslovit. Kniha je vhodná spíše pro dívky.

     Čtení lehce odsýpalo, čemuž dopomohl i větší font a hlavně vtipné pojetí celého příběhu. Za mě rozhodně ano! Pro slečny od 13 let jako dělané.

Hodnocení: 70%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Být dcerou dokonalých rodičů není žádná pohádka. Je to spíš pořádný průšvih!

Seznamte se osobně s Rosie, dcerou Sněhurky a prince Krasoně. Asi byste čekali, že když je její matka nejkrásnější ženou v pohádkové říši i na Manhattanu, nebude ani pro Rosie žádný problém sehnat si doprovod na školní ples. Jenže opak je pravdou. Nezbývá jí proto nic jiného, než požádat Sněhurku o pomoc. Okamžitě se ocitá ve spárech kadeřníků, stylistů a dalších lidí, kteří z ní udělají úplně novou Rosie. A taky dostane dárek – pudřenku s malým zrcátkem, které na ni MLUVÍ! Nejde náhodou o TO zrcadlo, které měla ve své komnatě zlá královna? A nedává jí rady, díky kterým přestává být sama sebou? Rosie je bezradnější než předtím. Co má udělat, aby měl i její příběh šťastný konec?

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze, o knize jsm vůbe neslyšela, ale vypadá skvěle. Mám moc ráda retellingy a pohádkové příběhy, takže pro mě je kniha jako dělaná. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :), dokáže pobavit, takže se na ní určitě mrkni :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Vypadá to na skvělou oddechovku :) Občas si ráda přečtu i knihu pro mladší čtenáře :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[