RECENZE: Víš, že tě potřebuju? - Estelle Maskame

31.1.18





No te rindas, Eden!

Info o knize:

  • název: Víš, že tě potřebuju?
  • orig. název: Did I Mention I Need You?
  • série: DIMILY
  • autor: Estelle Maskame
  • žánr: YA, dívčí
  • rok vydání: 01/2018
  • nakladatelství: Fragment
  • počet stran: 320
     Už je to více než rok, co Eden ukončila "vztah" se svým nevlastním bratrem Tylerem. Ne proto, že by ho nechtěla, ale proto, že to prostě nebylo možné a snad ani správné. Nejsou sice pokrevní příbuzní, ale i tak by to jejich rodinu dost narušilo a těžko by našli u někoho pochopení. Život jde dál...

     Tyler se v NY věnuje programu, ve kterém vystupuje a vypráví o svém dětství a nešťastných zkušenostech. Eden dokončila poslední ročník střední školy, chystá se na vysokou a volný čas věnuje svému příteli Deanovi, Tylerovu nejlepšímu kamarádovi. Je to už víc než rok, snad se jí podařilo zapomenout, s Deanem je šťastná a vše je jak má být...aspoň si to myslí.

   Šest týdnů v NY, pozvání od Tylera. Odmítnout, neodmítnout? Eden je na jednu stranu přesvědčená o tom, že to zvládne, že už se přes to oba přenesli, ale jakmile přiletí do New Yorku, nutně potřebuje vědět, jestli na ní Tyler zapomněl... jestli už je po všem. Sama se totiž hned po prvním setkání s ním a to po tak dlouhé době přesvědčuje o tom, že Tylera z jejího srdce nevytěsnil ani čas a ani vzdálenost. Je trošku paradoxní, že zrovna Eden bude žádat od Tylera odpovědi na to, jestli ji stále miluje a přitom sama utekla do náruče jeho kamaráda a jejich "zakázaný" vztah ukončila. 
     
     Strávit léto s Tylerem je přímá cesta do pekla. Pokušení číhá na každém kroku. Kouzlo velkolepého New Yorku tomu také nepomáhá. Ustojí Eden i Tyler tuto zkoušku? Postaví se všemu čelem? A co se stane ve chvíli, kdy za nimi nečekaně přijedou dva nejméně očekávaní lidé - Dean a Tiffani. Není cesty zpět. A nebo možná ano...

Můj dojem:

     Po přečtení prvního dílu jsem byla vůči této sérii dosti skeptická. Fenomenální? Nepřišlo mi. Jenže druhý díl všechno změnil. Možná v tom hraje roli i to, že naši hrdinové jsou starší, vyspělejší a moudřejší. Příběh je z největší části zasazen do prostředí NY a to mu dává opravdu kouzlo. Tyler prošel značnou změnou  a Eden svým způsobem také, ale rozhodně ne tolik, jako Tyler. Eden byla ve svém chování sice o maličko lepší, než v prvním díle, ale i tak mi tu v mnoha případech opět dokázala pít krev svým naivním chováním. Co si ta holka vlastně představovala? Její chování ovšem tak trošku koresponduje s příběhem a vlastně i vystihuje její povahu, takže to autorka zpracovala velmi dobře. Je úplně jedno, že jsem se s jejím chováním neztotožnila, k ní to prostě sedělo. 

     Druhý díl ubral i na sexu, alkoholu a drogách. Ne tedy úplně, ale značně rozhodně ano. První díl mi přišel jako novodobé Beverly Hills 90210, ale díl druhý všechno vyvrátil. Od základu změnil můj názor na tuto sérii a dokonale si mě omotal kolem prstu! Měním názor, ano, tato série je fenomenální. Ve věkové kategorii, do které spadá a také v žánru, je to jedna z nej sérií současnosti. Dovedu si velmi dobře představit, že z ní teenageři půjdou do kolen. Ohromila totiž i mě a já už nejsem teen x let. 

     Estelle Maskame svou sérií cílí na určitou skupinu čtenářů a do svých knih vkládá aktuální problémy i komplikované vztahy dnešní mládeže. Vše podává srozumitelně a přesně ve stejném duchu typickým pro mladé a nešťastně zamilované. Má cit pro vylíčení intrik, žárlivosti i citů. 
     
     To, co se mi u prvního dílu moc nelíbilo je nadobro pryč, nyní převládají jen kladné pocity. Je to sice jen naivní, možná i bezduchá romantika pro mladé, ale je jednoduše a kouzelně čtivá, doslova návyková. Potěší, pobaví a chytne. V jednoduchosti je prostě síla, opět se to potvrzuje. Proto také knihu hodnotím, oproti prvnímu dílu, plným počtem hvězd. Protože v žánru této literatury si je právoplatně zaslouží! 

     Jsem ráda, že Fragment zachoval  layoutové členění obálky, moc se mi to líbí. Je to originální, nevšední a má to opravdu šmrnc. Rozhodně bych z výše uvedených zahraničních obálek rovněž sáhla po té členité. Palec nahoru! Už aby tu byl třetí díl. Připravte se na to, že i druhý díl končí tak, že vám zvedne tlak!
Hodnocení: 88%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Eden už svého nevlastního bratra Tylera neviděla skoro rok. Ačkoliv svůj tajný vztah kvůli okolí ukončili, nemůže na něj zapomenout. Když pak nečekaně dostane od Tylera pozvání, aby s ním strávila léto v New Yorku, je nadšená. Jenže za tu dobu se leccos změnilo. Ona je momentálně šťastná po boku svého přítele Deana a doufá, že i Tyler se posunul dál. Jak dopadne jejich setkání ve sluncem rozpáleném New Yorku - městě, které nikdy nespí? Odolají pokušení, nebo dají svým citům volný průběh? Bude jejich láska dost silná na to, aby ustála zkoušku, která nebude jednoduchá? DIMILY je zkratka tvořená z prvních písmen názvu prvního dílu trilogie Did I Mention I Love You? Autorka Estelle Maskame má obrovskou fanouškovskou základnu a její série se ve světě stala fenoménem. Ve Velké Británii se DIMILY trilogie zařadila do žebříčku pěti nejlepších young adult knih všech dob.

5 komentářů:

  1. Super recenze Miško, těším se ještě vííííc :))))

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, série hodně zaujala. A překvapivě se mi d naší obálkou kniha líbí víc. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda tento žánr pro mladém, pak nebudeš litovat přečtení. :-)

      Vymazat
  3. Tvá recenze mě na druhý díl moc nalakala, že se fakt těším až si knihu objednám a pustím se do ni!:)
    Super recenze:))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[