RECENZE: Insomnie - Vladimíra Šebová

4.1.18


Moc dobře vím, jak dlouhý dokáže být den, jak dlouhých je 24 hodin. Sedm dní v týdnu a 365 dní v roce. Vím to. Žiji každou tu vteřinu, žiji a nespím!
Nemůžu!

Info o knize:

  • název: Insomnie
  • orig. název: Insomnia
  • série: Insomnia
  • autor: Vladimíra Šebová
  • žánr: literatura slovenská, sci-fi, pro děti a mládež
  • rok vydání: 11/2017
  • nakladatelství: Citadella
  • počet stran: 340
     Jmenuji se se Sára a jsem insomnička. Přiznávám se, vám se přiznat smím, můžu a musím. Vy totiž budete číst můj příběh, tak jak jsem ho sama prožila. Budu vás otravovat, vkrádat se do myslí a nutit vás odpovídat na spoustu všetečných otázek. Budu vaším dnem i nocí. Budu tu i v tu chvíli, kdy budete spát, protože já nespím, nikdy. A už ani nikdy spát nebudu.

     Jmenuji se Sára, Sára Nicksonová a jsem spisovatelka. To je další důležitý fakt, který byste měli znát. Je toho tedy spousta, co byste o mně měli vědět, ale začněme raději pomaleji. Nechci o vás totiž přijít. A když vám hned na začátku řeknu, že jsem spisovatelka a že píši knihy pro děti, pak si vás určitě získám na svou stranu.

     Možná mi budete závidět, možná ne, ale věřte, že není vůbec co. Uvědomujete si vůbec, jak insomnikovi neubíhá čas, jak mu splývá a ze dne na den ztrácí přehled o tom, který den v týdnu právě prožívá? Nelamte si s tím hlavu, já už jsem zvyklá. Svůj den si dokáži užít naplno, to mi věřte!

     Knihy píši jako na běžícím pásu, ale svému vydavateli je nemůžu servírovat tak rychle, bylo by to podezřelé. Když ty spíš, tak já mám spoustu času na psaní a nejen na to. Je toho spousta, co se dá v noci dělat a ne všechno z toho co dělám je legální. Ale mám štěstí. 

     Během jednoho dne se pomocí webových kamer můžu dostat na jakékoli místo na zemi, pozoruji spící město, tiché a bez lidí. Až na jedno místo, kde sedí on. Je tam i dnes. Kdo to vlastně je? Proč nespí jako všichni ostatní "normální" lidé? 

     A on mi jednoho dne ukáže, že na světě nejsem jediná, možná tohle moje krásné město není jen moje a možná není tak spící, jak se na první pohled zdá....

     Jsem Sára Nicksonová a toho dne, kdy jsem ho poznala, se můj život otočil o 360°.  K dobrému i zlému. Jsem insomnička, která má pro někoho velmi velkou cenu a to ještě nevíte spoustu dalších věcí. 

     Otevřete oči, věnujte mi svůj čas a já vám povím příběh, bude vás to stát jen pár hodiny spánku. Nebudete litovat!

Můj dojem:

     Vladimíra Šebová? Znáte ji? Měli byste! Tato mladičká slovenská autorka totiž za vaši pozornost rozhodně stojí! 

     V době, kdy mě autorka kontaktovala s prosbou o zrecenzování její knihy, jsem byla rozhodnuta nepřijímat žádné další nabídky knih. Už tak jsem byla zavalena recenzními výtisky. Odolali byste této nádherné obálce? A co pak teprve velmi nadějné a lákavé anotaci? 

     Udělala jsem tedy výjimku a v žádném případě jí nelituji. Kniha byla skvělá! Ano, našla jsem pár much i mušek, ale i tak jsem si čtení dost užila!

     Kdybych měla být za hnidopicha, tak bych měla vyzdvihnout trochu jednodušší děj na tak silný potenciál. Možná bych ocenila více hloubky v jistých úsecích, ale! Jako celek působila kniha vyváženým a smysluplným dojmem a když se to tak vezme, občasná jednoduchost mi vůbec nevadila. 

     Příběh o insomnii? Četli jste už nějaký podobný román? Já tedy ne. Skvělý nápad, skvělé promyšlení děje, sympatičtí hlavní hrdinové a jako bonus ještě i něco navíc, což bych nerada prozradila. A tím si mě autorka v určitou chvíli doslova omotala kolem prstu. Příběhu totiž dodala ještě pár zajímavých a neobvyklých vlastností.

     Insomnie je prvním dílem plánované trilogie, na Slovensku už se dočkali i Hypersomnie a já doufám, že na český překlad nebudu muset čekat tak dlouho. Protože jsem fakt hodně zvědavá na pokračování. Příběh prvního dílu byl sice ukončený, ale dal dostatečně najevo, že není všem dnům konec. Také doufám v ostřejší grády příběhu, ostré lokty hlavní hrdinky a mnohem větší projevení nově objevených vlastností. 

     Zkrátka a dobře, knihu mohu s klidným svědomím doporučit všem milovníkům lehkého sci-fi, nevšedních příběhů a těm, kterým nevadí jednodušší podání příběhu. Autorku chválím za nápaditost a do budoucna přeji hodně štěstí a spoustu nadšených čtenářů. Ačkoli je kniha řazena do literatury pro mladší generaci čtenářů, tak to rozhodně nemění nic na faktu, že sedne i starším. Jsem toho živým důkazem.
Hodnocení: 79%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji samotné autorce Vladimíře Šebové.
Insta
FCB




Anotace knihy:

Snažím se žít normální život, věřte mi. Přes den mi to jde. Rozdávám úsměvy, podpisy a smlouvy na nové knihy. Jakmile ale všichni odejdou do světa, ve kterém pro mě není místo, musím si najít nějakou zábavu… Pětadvacet let bez spánku. Umíte si to představit? Co byste dělali s veškerým tím časem vy?
Nedávno jsem zjistila, že nejsem jediná. Potkala jsem lidi, kteří také nespí – insomniky. Přijali mě do svého tajného klubu. Jedinou podmínkou je, že o insomnii musím mlčet.
Něco ale není v pořádku. Někdo mě sleduje. Je to kvůli insomnii? Nebo už nadešel můj čas, jak mi kdysi předpověděli?
Půjdete se mnou?
Sára Nicksonová je mladá londýnská spisovatelka, která trpí totální insomnií – nikdy nespí. Zatímco její kariéra stoupá, v osobním životě se jí nedaří. Všechno se změní, když se jí někdo pokusí ublížit a ona je nucena vyhledat cizince, jehož měsíce sleduje. Ten jí prozradí něco, co její dosavadní život navždy změní. Kniha Insomnie je sci-fifi určené pro mladé dospělé a je to první část trilogie.

6 komentářů:

  1. Páni, vůbec jsem o knize neslyšela a fakt mě to překvapuje, protože kniha zní opravdu skvěle. Rozhodně se po ní podívám ☺️
    Úžasná recenze! ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, není špatná. Jasně, tak jak jsem psala, je tam pár much, pro náročného čtenáře to asi úplně nebude, ale rozhodně mám dobrý námět, který bude bavit. Já za sebe doporučuji, pokud ke knize budeš přistupovat s lehkostí a jednoduchostí, pak budeš spokojená :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, o knize jsem vůbec neslyšela, ale nevypadá špatně. Jenom ta obálka je opravdu děsivá. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, kniha neměla moc velkou propagandu a myslím si, že je to škoda. Není totiž vůbec špatná :-)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, Míšo, knížku jsem zatím vůbec nezahlédla, nezaregistrovala, až u tebe. Vypadá zajímavě, nicméně odolám :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[