RECENZE: Blízko obzoru - Jessica Koch

24.1.18




Brána 2, Danny!
Vždycky to bude brána 2!

Info o knize:

  • název: Blízko obzoru
  • orig. název: Dem Horizont so nah
  • autor: Jessica Koch
  • žánr: biografie a memoáry, román pro ženy
  • rok vydání: 11/2017
  • nakladatelství: Knihy Dobrovský - Edice Omega
  • počet stran: 448
     Jsou knihy, které se  nám jednoduše nelíbí, jsou knihy, které nás baví, jsou knihy, které si zamilujeme, protože jsou prostě nádherné... Ale pak jsou tu knihy, u kterých si vzpomeneme na důvod, proč vlastně tolik čteme. Vzpomeneme si na smysl toho, co nám to vlastně dává. Ač může být mnoho knih, které jsou svým obsahem krásné, těch, které nám dají mnohem víc a slovo "krásné" je pro ně žalostně málo, těch zase až tolik není. Blízko obzoru je pro mě kniha, která mi připomněla, proč je pro mě čtení životně důležité, proč mě to baví a co v knihách vlastně skutečně hledám. Poznám ještě spousty krásných a dojemných knih, ale žádná už nebude jako tato! To prostě vím.

     Je to už týden, kdy jsem knihu dočetla a stále se cítím stejně jako bezprostředně po přečtení. Jsem roztříštěná na miliony kousíčků - zvláštní, ale v dobrém i špatném smyslu. Na tento příběh se zapomenout nedá a už vůbec nedokáži zapomenout na Dannyho. 


     Jessica se s Danijelem seznamuje ve svých sedmnácti letech, kdy je stejně bláhově naivní a natvrdlá jako většina teenagerů. Asi málo kdo by věřil, že unese to, co ji čekalo. Že se zvládne věcem postavit zpříma.
"Za kopečkem vlevo od kostela je místo, kde to vypadá, že se nebe spojuje se zemí. The gateway to heaven." Danny se posunul ke mně a namířil mi bradu správným směrem. "Přesně tam."
     Danijel je pohledný mladík, který se narodil v Atlantě. V současnosti v našem příběhu žije v Německu. S Jessicou se seznámí, pro něho a jeho kamarády, typickým způsobem. Soutěž v tom, kdo sbalí nejvíce holek a vyláká z nich telefonní čísla. Nebylo to snadné, protože Jess, i přesto, že ji Danny hned učaroval věděla, že to nemá smysl. Tenhle kluk, jako vystřižený z titulní stránky Vouge, ji stejně nikdy nezavolá. To číslo nakonec Danny dostal a samozřejmě nezavolal.

     Hříčka osudu? Potkali se znovu. Danny věděl, že to není dobrý nápad. Měl své vlastní důvody proč ne, těch proč ano, bylo jen velmi málo. Jenže ona byla jiná, sice trochu natvrdlá a dětsky naivní, ale odporovala mu. Nemůže ji nic slíbit, ale proč to nezkusit. Jessica tuší, že Dannyho sužuje nějaké tajemství, velké... Když se všechno dozví, tak utíká. Utíká, aby se mohla znovu vrátit zpět s čistší, ale o mnoho těžší hlavou. Příběh o lásce, která měla předurčený osud, o přátelství, jež bylo už dávno vepsáno ve hvězdách. Příběh o odvaze, jež nezná hranic. Příběh o pochopení, porozumění, ale hlavně o smíření...

"Duše má perutěmi vznesla se v oblohu, letěla tichou zemí jakoby k domovu." 
"To je má oblíbená strofa z Měsíční noci. Básně od Eichendorffa. Jde v ní o znovushledání odloučených. Hranice mezi nebem a zemí se rozplyne. To umožní přechody mezi jednotlivými světy. Mrtví mohou za živými a obráceně. To jde ale jedině, když se horizont dostane tak blízko k zemi jako právě támhle vzadu."
     Pro tento román je každý superlativ žalostně málo. Jde o dech beroucí příběh, který je svou tématikou tak trošku tabu. Hlavní problém je něco, před čím zavíráme oči, nechceme se s tím smířit a odvracíme se od něj. Jenže já tento problém vlastně ani tak za problém nepovažuji. Dává to smysl?

    Blízko obzoru je kniha, která je velmi snadno předvídatelná, v podstatě velmi brzy pochopíte podstatu příběhu. Kéž by se poté kniha stala jednoduchou banalitou. Předvídatelnost bych v tomto případě přejmenovala na prozření, pochopení a konečně na tu pravou chvíli, kdy jsme otevřeli oči před krutou realitou a i přes velkou sebeobranu přijali skutečnost. Ač se nám za mák nelíbí.

     Jde o velmi dojemný a naturalistický příběh lidí, kteří se se svým životem prali, seč jim síly stačili.V knize je tolik bolesti, smutku a žalu, ale přesto ve vás bude převládat pocit naděje.... Pro mě je Blízko obzoru nejvíce emotivní kniha, kterou jsem kdy četla. Příběh se mi vryl hluboko do paměti i pod kůži. Je snadné splynout s příběhem, tak jednoduše snadné..., ovšem odpoutat se od něj..., to je zhola nemožné.

     Kniha o budoucnosti , která byla dávno napsaná. Závod s časem, který se nedá nikdy vyhrát. Román podle skutečné události, který uhranul tisíce čtenářů. Jsem velmi ráda, že jsem byla součástí příběhu a vlastně stále jsem. Nejde zapomenout. Bránu č. 2 bych si vybrala i já...

     Pokud jste tuto knihu ještě nečetli, pak je to velká škoda. Jen blázen by odolal. Zaručuji vám neuvěřitelný čtenářský zážitek!
Hodnocení: 100%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Dobrovský
💰 Knihu můžete zakoupit ZDE nebo ZDE 💰

Anotace knihy:

Když sedmnáctiletá Jessica poznala o tři roky staršího Dannyho, nikdy by neřekla, že se do něj může zamilovat, ani že dokáže ve vztahu překonávat ty nejtěžší překážky. Danny je neodolatelný, úspěšný a sebevědomý, vždy má výbornou náladu a nic ho nerozhází. Silný muž, který opustil rodinu a žije sám daleko od domova. 

S Dannym nabírá její bezstarostný život puberťačky úplně jiný směr. Brzy pozná, že jjeí první dojem z Dannyho byl velmi klamný. Čím blíže ho poznává a odhaluje pravdu o jeho dětství, tím beznadějnější se stává jejich společná budoucnost. 
Zatímco Jessica má před sebou zářnou budoucnost, Dannyho vyhlídky jsou temné. Jejich vztah se brzy změní na závod s časem, který nelze vyhrát. Unese Jessica tíhu Dannyho osudu?
PRAVDIVÝ PŘÍBĚH O LÁSCE, ODVAZE, DŮVĚŘE, BOLESTI, SEBEVĚDOMÍ, ODHODLÁNÍ A MOCI ODPUŠTĚNÍ
 BESTSELLER ČASOPISU BILD
PRODÁNO VÍCE NEŽ 250 000 VÝTISKŮ 
Z ohlasů čtenářů:
 „Úžasná kniha, která ve mně probudila tolik emocí jako žádná jiná.“
 „Tuto knihu všem doporučuji. Svět musí znát tento příběh.“
 „Jsem ohromená, rozrušená, otřesená, smutná i šťastná.“


9 komentářů:

  1. Krásná recenze Miško. Naprosto s tebou ve všech bodech souhlasím. Kniha mě naprosto dostala, rozebrala a tak mě bolelo srdce... I přesto se strašně těším na další díly. A ano, přesně proto čteme. Aby nám kniha něco dala. Proto moc nečtu thrillery, krváky atd. Tyhle knihy mi prostě nic do života nedají. Ale tyhle knihy ze života, podle skutečnosti, ale i společenské romány atd. to je prostě něco. Každý si z nich musí něco odnést. Alespoň podle mého :-) Jsem moc ráda, že se ti kniha líbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím na ní, každý den... Ale bojím se dalšího dílu, já to asi nezvládnu...pokud to bude vyprávět to jeho dětství atd... :-(

      Vymazat
    2. Taky jsem dlouho myslela... Bude to určitě silné čtení, nejspíš ještě silnější a těžší no :(

      Vymazat
  2. Páni, knihu bych snad úplně přehlédla, nebýt Tvé nádherné oslavné recenze. Míšo, moc děkuji, knihu si píšu na seznam a určitě si ji pořídím... <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, tohle si prostě musíš, přečíst. Musíš! Něco tak silného jsem dlouho nečetla. Hlavní hrdinka mi sice občas svou naivitou lezla krkem, ale také si získala můj obdiv. Nejlepší kniha podle skutečné události, kterou jsem kdy četla. Nádhera!

      Vymazat
  3. Další lákadlo, Míšo. Další knížka na seznam :) Jen teď se nechci cítit rozsekaně, takže si počkám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze, knihu má doma a jsem na ni vážně hodně zvědavá. :) Doufám, že je vážně tak skvělá jak všichni tvrdí. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[