RECENZE: Vdova - Fiona Barton

26.9.16


Žila jsem po boku muže, kterého jsem vlastně vůbec neznala.
Ale Glen to neudělal, nikdy by to neudělal.
Toto křivé nařčení, nám zničilo život!

  • název: Vdova
  • orig. název The Widow
  • autor: Fiona Barton
  • žánr: literatura světová, thrillery, psychothrillery
  • nakladatelství: Domino
  • rok vydání: 09/2016
  • počet stran: 376
...Anotace...
Temný psychologický thriller pro čtenáře, které uhranula Zmizelá nebo Dívka ve vlaku.

Jeho tvář byla všeobecně známá z titulních stránek novin: opovrhované monstrum, které podle všeobecného mínění spáchalo hrůzný zločin. Nebyl však za něj nikdy odsouzen. A Jean Taylorová byla ženou toho monstra.
Většinu svého života strávila v roli dokonalé manželky. Neochvějně stála po boku svému muži i poté, co byl obviněn z vraždy dítěte, přestože kvůli tomu musela snášet zlostné pohledy, přišla o přátele i o práci. Teď je ale její muž mrtvý a lidé chtějí vědět, jaké to bylo, žít po jeho boku. Co se vlastně tenkrát stalo. Jean může konečně vyzradit všechna tajemství.
Pravda – to je to, co po ní všichni chtějí. Zajímá se o ni novinářka, pro kterou je exkluzivní rozhovor s ženou pedofilního vraha vrcholem kariéry. A ještě intenzivněji se snaží pravdu odhalit inspektor Sparkes, pro něhož je tento případ letitou noční můrou. Policajtský instinkt mu napovídá, že se Jeanina maska mlčenlivosti bortí, že se brzy stane něco zásadního...
...Recenze...
     Fiona Barton přichází se svým debutem s názvem Vdova! Bartonovou čeští čtenáři znát nemohou, ale jisté je, že po tomto skvělém debutu si ji už zapamatuje každý. Na trh se po polovině září přiřítil nový psychothriller přirovnávaný k legendární Zmizelé od G. Flynnové a dokonce i k Dívce ve vlaku od P. Hawkinsové. Já mohu potvrdit jen jedno, tentokrát se kritici nepletou. Vdova může bez zábran směle konkurovat oběma knihám, které se dlouho držely na prvních příčkách nejlepších bestsellerů. 
     

     Z veřejně dostupných informací jsem se dočetla, že kniha Vdova vznikla na základě autorčiny novinářské praxe, kdy čerpala z vlastních zkušeností, jak novinářských, tak policejních postupů a jiných. Několikrát psala články s kriminální tématikou a o případech podobného rázu, jakého se týká samotný příběh knihy. Vždy si kladla otázku, jak se asi cítí manželky či přítelkyně obviněných. Díky jejímu dobrému nápadu si můžeme přečíst skvělý psychothriller, který upoutá nejednoho čtenáře hlavně svou autenticitou a pravděpodobností, což některým knihám mnohdy chybí. Za to palec nahoru!

     Náš příběh začínám smrtí Glena Taylora, který byl obviněn z únosu a vraždy dvou a půl leté Belly. Blonďatého andílka, který se ocitl na pár chvil bez dozoru svojí matky a pak se po něm slehla zem.

     Policie dělala vše co mohla okamžitě po oznámení zmizení malé Belly, ale bohužel nebyly žádné důkazy ani očití svědkové. Tonoucí se stébla chytá, tak to bylo i v případě policie, která byla párkrát na špatné stopě a chytala se každé možné maličkosti.

     Po několika týdnech vyšetřování, kdy opět policii svedla špatná stopa, je náhodné zjištění zavádí právě za rodinou Taylorových, manželským parem ve středních letech. Idylická rodina, bez poskvrnky a na první pohled šťastné manželství. Jean Taylorová je v šoku, když jim policie zaklepe na dveře a ona zjišťuje, že přišla právě kvůli případu malé Belly. Oba s manželem bedlivě sledují vyšetřování v televizi a jsou z této události nešťastní. Chudák maličká, snad se brzy najde...

     Jean, jako správná manželka, je pro Glena velkou oporou, nevěří, že by byl její manžel něčeho podobného schopný. Zrnko pochybnosti v ní začne klíčit až později, když se o svém manželovi dozvídá spoustu zvláštních věcí. Sama Jean je nazývá "nesmysly". Ač se policie snaží seč může, bohužel pro nevěrohodnost důkazů je Glen po několika týdnech strávených ve vězení, soudem zproštěn viny a propuštěn. Detektiv Sparkes je ale přesvědčen o tom, že Glen v unesení malé Belly prsty prostě má. Dokonce má i podezření, že Jean něco musí vědět.

     Vyšetřování uvízne na mrtvém bodě, ale novináři i samotný detektiv to i po několika letech nevzdávají. Mají pocit, že další zlom a další získané informace dokážou Glena usvědčit. Jenže osud opět zamíchá karty a Glen umírá při nehodě, kdy ho po nákupech srazí na ulici autobus. Tím mizí veškerá naděje na záchranu malé Belly či aspoň objevení jejího tělíčka. Hrstka lidí věří, že Bella byla unesena a daří se jí někde dobře, někteří už tolik optimističtí nejsou a myslí si, že je maličká už dávno mrtvá. Co si myslíte vy???

     Celý příběh je založen na Glenově manželce Jean. Která je teď jedinou šancí a vodítkem, tento případ vyřešit. Kdo z vdovy získá toužené informace, protože se zdá, že naše Jean ztrácí pevnou půdu pod nohama. Novinářka Kate touží po exkluzivním rozhovoru a zdá se, že se jí to nakonec podaří. A co detektiv Sparkes? Vyřeší případ malé Belly a bude moci po několika letech konečně v klidu usnout?

     Seznamte se s vdovou, nenápadnou a na první pohled hloupoučkou a ovlivnitelnou manželkou muže, který byl obviněn z únosu a vraždy malého dítěte!
     Jmenuji se Jean Taylorová a povím vám celou pravdu, povím vám jaký byl můj život po boku Glena a povím vám, co si o všem skutečně myslím. Asi je na čase vám říci pravdu!

...Můj názor...
     Velmi zdařilý debut, který vás chytne hned od začátku. Ačkoli je děj knihy do poloviny spíše seznamovací, je podáván tak, že dychtíte po dalších stránkách a nedokážete se od knihy odtrhnout. Ponurost a vlezlost celé knihy ji opravdu pasuje na skvělý psychothriller!
     Kapitoly jsou střídány z pohledu Jean, reportérky a inspektora, občas se dostanou ke slovu i rodiče manželů. Příběh začíná smrtí podezřelého, ale poté okamžitě brousí do minulosti a vyprávění před smrtí. Vyprávění manželky muže, který byl celkem normálním a hodným manželem, až na to, že byl obviněn z únosu a vraždy dítěte. To sakra otřese každým vztahem. Ale naše Jean je sice na první pohled maličko hloupoučká, jenže zdání klame, díky Glenovi a jeho manipulátorským schopnostem, se z Jean stala mnohem silnější osobnost, než byste čekali.
     Chválím autorku za její dokonalou prvotinu. Povedlo se jí to. Tahle kniha umí chytit čtenáře hned na samém začátku a už ho nepustí.
     Kniha má mé vřelé doporučení a apeluji na všechny, kteří "opět" odradí to přirovnání (Zmizelá, Dívka ve vlaku). Také to nemám ráda, to mi věřte, ale tady se opravdu nemusíte bát. Podobnost je opravdu očividná, ale ne v samotném příběhu, nýbrž ve stylu a podání, ve formě psaní...takové to nenápadně vyhlížející a pozvolné plynutí, které bylo i u Zmizelé, která pak najednou dostala grády. Tady to je taky. Prostě pokud opravdu toužíte po něčem podobném, po něčem, co si opravdu zaslouží být právem označováno jako psychothriller, pak je Vdova to pravé pro vás!
Za poskytnutí recenzní e-booku děkuji 

foto: www.goodreads.com

7 komentářů:

  1. Pěkná recenze! :-) Kniha vpadá zajímavě a jak sama píšeš, zpočátku mě odrazovalo to srovnávání. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vždy se to zasekne na jednom a tom samém. Přirovnávání... Ale tohle bylo velmi slušné! :-)

      Vymazat
  2. Kniha vypadá opravdu zajímavě :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    já jsem recenzi na Vdovu napsal zde:
    http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/09/fiona-bartonova-vdova.html
    Jinak souhlasím se Soňou, to srovnávání není ideální, Vdova je o mnoho lepší než zmíněné knihy.
    Zdraví Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Honzo, díky za komentář. Tvoji recenzi jsem si četla už na DK, byla výborná :-). Vdova mile překvapila :-)

      Vymazat
  4. Rozhodně mě kniha láká :) Moc pěkná recenze, Míšo :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[