Měsíční shrnutí - 08/2016

14.9.16
Trošku opožděně, ale přece...
Mám tu pro vás shrnutí přečtených knih za měsíc srpen, moc toho tentokrát nebylo, tak se na to pojďme podívat :-)
48. Kulka - Mary Louise Kelly - 08/2016 (e-book)
49.Stopy v krvi - Steve Robinson - 08/2016 (e-book)
50. Nejšťastnější dívka na světě - Jessica Knoll 08/2016
51. Lala - Jcek Dehnel - 08/2016

Anotace

Když profesorku francouzské literatury Caroline začne pobolívat zápěstí, ani v tom nejdivočejším snu by ji nenapadlo, že preventivní magnetické rezonance odhalí kulku v oblasti krčních obratlů… Šokovaná Caroline se následně dozvídá, že je adoptovaná, protože její biologické rodiče zastřelili v Atlantě, když jí byly tři roky. Ona sama byla postřelena také, ale přežila. Pachatel nebyl nikdy dopaden.
Caroline tedy vyhledá novináře, který o vraždě kdysi psal. Ten jí navrhne, že s ní udělá interview, což by mohlo přitáhnout pozornost veřejnosti, aby se o své minulosti mohla dozvědět více. A opravdu, Caroline se začínají ozývat pamětníci – bývalí sousedé, policista, jež případ vyšetřoval či otcův kamarád. Jenomže i vrazi čtou noviny…

Hodnocení: 4/5

Nebylo to špatné čtení, ale rozhodně si kniha nezasloužila tolika propagace. Je to prostě podle mě takový průměr. Slušná detektivka s celkem dobrým námětem...

Anotace

Rok 1783. Po skončení americké války za nezávislost se koruně věrná rodina Fairbornových rozhodne vrátit zpět do Anglie. Po přistání u rodných břehů ale všichni její členové beze stopy zmizí.
Současnost. Jefferson Tayte je muž bez minulosti. Nemá policejní odznak ani licenci soukromého detektiva. Je to špičkový genealog, který se zarputilostí sobě vlastní pátrá v rodových liniích.
Právě on je pověřen, aby zjistil, co se s Fairbornovými před dvěma sty lety stalo. Tayte netuší, že bude kráčet po půdě nasáklé krví a že případ, kterého se ujal, může být jeho poslední…

Hodnocení: 5/5
Pro mě jednoznačně nejlepší kniha tohoto měsíce. Obsahuje vše co má dobrá detektivka s prvky thrilleru mít. Steve Robinson píše skvěle a dokáže upoutat. Rozhodně doporučuji!

Anotace

Její dokonalý život je dokonalá lež.

Jako teenagerka na prestižní škole zažila Ani FaNelliová šokující a veřejné ponížení a od té doby zoufale hledá sama sebe. Teď, když má úžasnou práci, perfektní a drahý šatník a pohledného aristokratického snoubence, stojí na prahu vysněného dokonalého života, který pracně budovala.

Jenomže Ani má tajemství. Hluboko v její minulosti je pohřbeno něco, co ji stále pronásleduje, něco osobního a bolestného, co hrozí, že vybublá na povrch a všechno zničí.

Román Nejšťastnější dívka na světě přináší pozoruhodný vhled do života ženy, která „touží mít všechno“ a neváhá pro to udělat, co je v jejích silách. Autorka nám představuje hrdinku, která se díky nesmlouvavé ctižádosti a pronikavému vidění světa dokázala odstřihnout od tíživé minulosti a dosáhla svých cílů. Alespoň to tak vypadá…

Otázkou je, zda tak drásavou a skandální událost navždy pohřbít ve své mysli. Co by se stalo, kdyby vyšla s pravdou ven? Bude to znamenat konec všeho, k čemu se tak usilovně dopracovala, nebo to pro Ani bude vysvobození?

Prvotina Jessicy Knollové, která se okamžitě stala bestsellerem, není jen strhnujícím thrillerem s takřka detektivní zápletkou, ale i dílem zamýšlejícím se nad palčivými otázkami moderní společnosti. Dotýká se tématu ženy jako oběti, hledá odpověď na to, odkud se bere násilí a co je jeho spouštěčem.
Recenze knihy
Video recenze
Hodnocení: 5/5
Hodně zdařilý příběh o pomíjivosti štěstí a o krutém okamžiku, který všechno změnil. Za mě opět doporučení, ačkoli názory na knihu se dosti různí.

Anotace

Tato kniha se rozprostírá někde mezi tradicí rodinné ságy, životopisem, románem o dospívání a nikdy nekončícím rozhovorem. Sledujeme příběh ženy, která v životě měla vždy více rozumu než štěstí. A právě díky tomu bezpečně a relativně klidně prožila nejděsivější století v dějinách Evropy. Perspektiva dospívajícího vnuka, z níž sledujeme minulé i současné osudy hlavní hrdinky, dodává knize specifický půvab.

„Počátky příběhu se obvykle ovíjejí kolem předmětu, osoby, vůně či veselé historky, jako by to byl napůl úponek a napůl chápavý zvířecí ocas; příběh potom křepčí a skotačí, odnožuje se a množí v celou houštinu slov a point, je nezastavitelný, kypí bez ladu a skladu, kvůli němu chladne čaj, rozvařují se těstoviny a z paměti se vytrácejí důležité věci… Tak ať.“ Jacek Dehnel

Hodnocení: 4/5
Kniha, která mi sice moc nesedla, protože mě nudila, ale i tak jsem dokázala ocenit její obsah. Každopádně to není nic pro milovníky akčnějších a silnějších příběhů.

Tak a to je vše, jistě chápete, že díky prázdninám nebylo tolik času, užívala jsem raději přírody a sluníčka. 
Září už se rýsuje na celkem slušný obsah ;-)
Mějte pěkný den a těším se na komentáře :-)

9 komentářů:

  1. Díky tvojí recenzi se chystám na Nejšťastnější dívku, tak jsem zvědavá jak se mi bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, já dala jen tři v srpnu :) Hlavně, že jsi byla spokojená :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavně, že stály za to přečtení! Já jich stihla pět, teď jsem zvědavá, jak to budu stíhat se školou. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Srpen byl knižně nějaký prokletý, já zvládla dokonce jen jednu knížku. Lala na mě doma čeká také a Stevea Robinsona jsem teď objevila, takže ho plánuji zkusit :) Hezký den, Míšo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Robinsona mrkni určitě, Lalu ti nezávidím, jsem ráda, že ji mám za sebou :-/
      Snad se to teď v chladnějších měsících zlepší a bude více času na čtení. I tobě hezký den :-)

      Vymazat
  5. Ja posledni mesice ctu 2 knihy za mesic, ale nestezuju si, nekdy proste clovek cte vice, jindy je to mene. Hlavni je zazitek z knihy, pocet neni dulezity :-)Krasny vecer preji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu :-), ale stejně mě to mrzelo, že na to čtení nezbývalo tolik času :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[