RECENZE: Temné znamení - František Šmehlík

14.6.16

"Kdo jste, pane?" zeptala se holčička.
"Já jsem lovec, maličká."
"Tatínek říká, že správný lovec musím vždycky sníst, co uloví."
"Tvůj tatínek je moudrý muž."

  • název knihy: Temné znamení 
  • autor: František Šmehlík
  • žánr: horory, sci-fi a fantasy
  • nakladatelství: X-media servis
  • rok vydání: 2016 - druhé vydání (originál 2015)
  • počet stran: 400
...Anotace...
     Temné znamení, jedinečný soubor hororových povídek z českého, zejména pak moravského prostředí, nyní vychází ve druhém, opraveném vydání.
     Oblíbený dětský lékař v sobě objeví úchylku děsivější než cokoli jiného... zlomený otec musí stanout tváří v tvář magickým bytostem tajemného světa, aby se vyrovnal s rodinnou tragédií... muž při vědeckém experimentu v sobě nešťastnou náhodou začne nosit myšlenky a vzpomínky tisíců lidí... šílený spisovatel napíše světový bestseller, který vypustí do světa zlo z dílny samotného ďábla. Tohle všechno a mnohem víc najdete v souboru povídek Temné znamení, knize, po níž můžete sáhnout kdykoli, kdy máte chuť na trochu zdravé hrůzy a napětí.

...Recenze...
     Žil byl kdesi v Ostravě jeden hošík. Ten hošík byl na první pohled stejný, jako každé jiné dítě. Hrál si na hřišti s ostatními dětmi, rodiče ho milovali a asi mu ani nic v životě nechybělo. Ten hošík s nádherným lidovým jménem František žil sice v našem světe, ale jeho hlavinka už zřejmě tenkrát tvořila ve své hluboké mysli příběhy. Kdo ví, třeba právě jako dítěti se v jeho hlavičce poprvé objevila myšlenka o podivném tichém chlapci, který si dokázal ochočit téměř celé hmyzí království. Jak hošík rostl, rostla i jeho představivost...nabírala neuvěřitelných rozměrů a rozmanitosti. Z chlapce je nyní muž, který svoje myšlenky dokázal vyložit na listy papírů a složit příběh neobyčejného šílenství, zvrhlosti, přátelství, lásky a nadpřirozena. Takového nadpřirozena, o kterém mnozí autoři mohou jen snít. Františkův svět je neobyčejný, dokonalý a vlastně i svým způsobem zvrhlý. 
     Omlouvám se autorovi za svůj úvodní odstavec, který vyplodila moje bláznivá fantazie. :-) Ale abych pravdu řekla, opravdu by mě moc a moc zajímalo, jak se takový nápad, jakým je tato povídková kniha, zrodil. 
     Dostal se mi do rukou další recenzní výtisk českého autora - Františka Šmehlíka - Temné znamení. Oslovil mě samotný autor, což potěší o to víc. Samozřejmě nechybělo ani osobní věnování:-). Musím se vám ale hned na začátku s něčím přiznat. Netušila jsem totiž, "do čeho lezu". Když jsem jednou v podvečer knihu s minimálním očekávám otevřela, nestačila jsem se divit, co se na mě začalo linout. Kniha obsahuje pět hororových povídek s prvky fantasy a sci-fi. Po přečtení prvních pár stránek jsem byla nucena poslat autorovi zprávu a prosila jsem o to, aby mě uklidnil, že tato kniha nebude celá obsahově podobná první povídce. Bylo mi řečeno, že celá kniha je stavěna tak, že kdo přežije první povídku, přežije už všechno. Víte, nevěřila jsem tomu, že to přežiju a ani tomu, že budu dál pokračovat ve čtení. Tak moc mě první povídka hned na začátku odrovnala. A víte, co je na tom nejsměšnější? Když se mi František ptal, kde jsem se zasekla a já mu odpověděla, přišla mi zpráva: "Aha, tak to hodně štěstí." Já, poseroutka, jsem se nechala zastrašit už jen počínajícími myšlenkami zvrhlého hlavního hrdiny první povídky. Ano, tušíte správně, zasekla jsem se na bodě, kdy vlastně ještě o nic hrozného nešlo. Musela jsem si říct, sakra, je to jen kniha, tak se vzpamatuj! Hecla jsem se a pokračovala ve čtení, pokořila jsem sebe samu a knihu dočetla. Ač jsem opravdu místy dost trpěla, dokázala jsem to. A jsem za to ráda. Neskutečné!
     Možná tu celou dobu tlachám o ničem, ale věřte mi, není nic lepšího, než vám skutečně naznačit, jaké jsem z knihy měla pocity a právě toto tlachání je k tomu nejlepší. Ale teď se vraťme ke knize samotné. Kniha v podobě, ve které ji vlastním já, je již druhým vydáním, což svědčí o tom, že nebude vůbec špatná. Temné znamení je soubor pěti povídek. Pěti hororových povídek a to není opravdu žádná lež. Až na jednu slabší povídku, která mě nijak neoslovila, byla tato kniha jedna velká bomba!
      Povídky jsou velmi dobře a smysluplně poskládány. I to hraje velkou roli ve čtení. První povídka s názvem Oběť pro mě byla opravdu tou nejhorší a nejděsivější. Ne nejhorší ve smyslu, že byla špatná. Ta povídka prostě byla šílená! Já mám totiž problém číst knihy, kde je jakýmkoli způsobem pácháno násilí na dětech. Já to prostě nedávám, ale donutila jsem se povídku dočíst až do samotného konce. Byla to síla, ale musím říci, že to svým způsobem autor takticky utnul sice v tom nejhorším pro mě, ale nikoli v úplném konci počínání psychopatického vraha. I tak toho bylo ale v povídce dost. Povídka totiž vypráví příběh psychopatického pediatra Radima Schneidera, který měl na svědomí několik brutálních vražd malých dětí. František Šmehlík dokáže svého čtenáře upoutat už jen myšlenkovými procesy samotného vraha, popis myšlenek i pocitů je tak věrohodný, že vás opravdu napne jako strunu...jen prasknout....strachy.
     Další a to druhou povídkou je Černý pasažér v tramvaji č. 5 - ta na mě osobně zapůsobila nejvíce, protože nabízela pohled na něco, co člověk nedokáže moc ovlivnit - na osud. Františkovi se povedlo usadit mě na vedlejší sedadlo černého pasažéra a sledovat okolní dění. Vcítila jsem se do osudu revizora Zdeňka a musím se přiznat, že se mi dvakrát zaleskly oči! Opět neuvěřitelná jízda plná absurdity, strachu...jízda vlastním podvědomím. 
    Třetí a nejdelší povídka má název Andyho Pán. Zde na scénu přichází již mnou zmiňovaný chlapec se schopnosti ovlivňovat hmyz...postupem času nejen hmyz, ale i větší zvířata. Velmi strašidelný příběh. Osoby trpící arachnofobií budou mít co dělat ;-). 
    Čtvrtá povídka Muž a všechny jeho duše pro mě byla nejslabším článkem, možná to bylo i tím, že byla celkem krátká. Nápad byl sice hodně dobrý, ale tak nějak to na mě působilo hodně chaoticky a neuspořádaně, ačkoli to tak asi mělo skutečně být. Co byste dělali, kdyby vaše tělo hostilo více než jen jednu duši? Já nevím, jak vy, ale já bych se z těch myšlenek a pocitů pomátla....
     Pátá povídka nese stejný název jako celá kniha - Temné znamení. A můžu vám upřímně říct, že tam se tedy autor opravdu vyřádil. Temné znamení vlastně navazuje na první povídku, tedy na příběh z první povídky. Jde o zrození hvězdy, tedy spisovatele Štěpána Jiskry, jehož rukopis, který pojednával o příběhu vraha Radima Schneidera, se stal bestsellerem. I přesto, že to nebyla kniha jako každá jiná. Nebyl to ani román, těžko hledat správná slova. Tady nás autor zavede téměř do samotného pekla a zrození něčeho nečekaného a temného. Povídka plná čarodějnic, lidí i ďábelských postaviček, kterým jde jen o jedno... Nemohu si pomoct, ale když jsem četla tuto povídku, povedlo se Františkovi mě dokonale zmást. Mělo jít o Štěpána Jiskru, který napsal neskutečnou a šílenou knihu plnou zla. Knihu poháněnou samotným ďáblem. Františkovi se totiž povedlo to, co určitě nepociťuji jen já, ale i ostatní čtenáři. Dokonale si nás omotal kolem prstu a donutil náš mozek pracovat s nemožným! Šlo v této povídce jen o nějakého fiktivního Štěpána? Františku, za tohle palec nahoru! Vynikající záměr. 

...Můj dojem...
     Co ještě více dodávat? Mám se přiznat k tomu, že jsem v životě nic podobného nečetla? Přiznávám. Mám se přiznat k tomu, že mě kniha totálně odrovnala? Přiznávám. Mám se přiznat k tomu, že jsem měla několikrát až nemožně nahnáno? Také přiznávám. A tím bych zdaleka nemohla končit. Nechápu, jak toto mohl někdo vymyslet, ne nechápu, jak toto mohl vymyslet tak mladý člověk? Teď se omlouvám, ale člověk si prostě občas kladl otázku, je ten člověk normální? :-). Prostě něco neuvěřitelného. Máme v české republice neuvěřitelný talent, tak si ho važme a doufejme, že nás bude jen a jen překvapovat. V mnoha případech asi vlastně spíše šokovat. Neskrývám svoje zděšení z příběhů, ani ten fakt, že jsem byla zvrhle fascinována. František Šmehlík vám servíruje neskutečné hororové příběhy, jenže oni nenesou jen tento jeden vzorec, nesou v sobě tolik nadpřirozena a fantastiky! Vy nejdříve znechucením krčíte nos, ale knihu nepřestáváte hltat očima. Stydíte se za to, že se vám to líbí a víte co, dokonce budete toužit si přidat další tučně nechutné sousto!
Upoutávka na knihu od samotného autora:




František Šmehlík se narodil 31. 8. 1995 v Ostravě. Je debutující autor žánru hororu, sci-fi a fantasy. V roce 2015 absolvoval olomoucké gymnázium Čajkovského. V současné době studuje první ročník na Filozofické fakultě v oboru česká filologie a Fakultě tělesné kultury na Univerzitě Palackého v Olomouci. V dorostenecké a juniorské kategorii byl členem užšího reprezentačního výběru v judu. V tomto sportu získal tři tituly mistra republiky, startoval na mistrovství Evropy, mistrovství světa i evropské olympiádě mládeže. Jeho první knihou je soubor hororových povídek Temné znamení. Jeho oblíbenými autory jsou Milan Kundera, Bohumil Hrabal, Stephen King a John Irving.



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji samotnému autorovi Františku Šmehlíkovi.
Pokud chcete tuto knihu vlastni neváhejte kontaktovat samotného autora na jeho FCB stránkách ZDE
     

13 komentářů:

  1. Super recenze, mě nenapadlo, že autor je až tak mladý a pohledný :D
    Na knihu se brzy určitě vrhnu :))
    bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to opravdu fešák ;-). O to větší překvápko! Tahle kniha má prostě koule a to se omlouvám za tento výraz :-D

      Vymazat
  2. Tak to vypadá úžasně! Zkusím se pochlapit a knihu si seženu, ale asi ji budu číst pro jistotu ve dne :)
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačko, můžeš se snažit jak chceš a denní světlo tomu moc nepomáhalo, takový ten chlad do zad tam prostě byl i ve dne :-D

      Vymazat
    2. A pokud máš zájem o knihu, určitě kontaktuj autora - https://www.facebook.com/frantasmehlikwriter/?fref=ts

      Vymazat
  3. Sice to vypadá skvěle, ale není to zrovna můj žánr, a musím souhlasit s děvčaty, autor vypadá opravdu dobře :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevadí, třeba někdy dostaneš chuť na něco z tohoto soudku ;-) https://www.facebook.com/frantasmehlikwriter/?fref=ts

      Vymazat
  4. Vystihla jsi to naprosto dokonale! Knihu jsem poměrně nedávno četla (ještě v prvním vydání) a byla jsem z ní.. no, naprosto tak jako ty :D
    Pro mě je to nezvrácenější a jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla a myslím, že žádná jiná kniha nepřesáhne laťku brutality/ krutosti/ ''nechutnosti'', kterou měla kniha Temné znamení :)
    Z knihy jsem si sedla na zadek a modlím se, aby autor ve psaní pokračoval, protože při jeho knihách lituji a zároveň skáču nadšením při otočení stránky, což je NĚCO, co se mi u žádné knihy ještě nestalo :)
    Úžasná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš, neuvěřitelné. Opravdu jsem byla chvilkami znechucená, že se mi to vlastně i líbí. A potěším Tě, kniha bude. Dnes zveřejním rozhovor s autorem. :-)

      Vymazat
  5. A já si říkám, že mi někoho připomíná, když jsem ho nedávno viděla v tramvaji! :D Nebo aspoň někoho, kdo ho velmi připomínal :D
    Horory teda nečtu, ale tohle bych zkusit mohla :) Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adelle, je to hororové, ale prostě takové jiné, díky těm prvkům fantasy a Sci-fi, já osobně nic podobného ještě nečetla. Ono tě to pohání prostě kupředu, fascinující!

      Vymazat
  6. Nemůžu se dočkat, až se do knihy taky pustím. Snad už na ni přijde řada brzy :) Je skvělé, že Tě to tak odrovnalo, tak to má být :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, jo...bylo to skvělé :-D. Myslela jsem, že odpadnu hned u té první povídky, jsou věci, které prostě nedávám. Tahle kniha, pokořila veškeré mé hranice. Dlouho čtení neodkládej, protože to je prostě pecka! :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[