RECENZE: Manolito vytahuje špinavý prádlo - Elvira Lindo

24.6.16


"Domnívám se, že není vůbec od věci se občas vrátit do dětských a pubertálních let."
"Manolito je kniha, která sedne každému a v každém věku!"
  • název: Manolito vytahuje špinavý prádlo
  • orig. název: Como molo!
  • autor: Elvira Lindo
  • ilustrace: Emilio Urberuaga
  • žánr: pro děti a mládež, příběhy
  • nakladatelství: Omega
  • rok vydání: 06/2016
  • počet stran: 140
...Anotace... 
     "Manolito vytahuje špinavý prádlo" je čtvrtou knihou úspěšné série o španělském chlapci Manolitu Brejlounovi. I tento díl je přímo nabitý zábavnými anekdotami a komickými situacemi. Manolito poprvé pozná lásku, kterou k němu zahoří nová záhadná spolužačka Melody Martínez. Dozvíte se také, jak se slaví španělské Vánoce a jak probíhá tradiční Jízda Tří králů, během níž Manolito na vlastní brýle uvidí svého otce převlečeného za Římana. Se svými nerozlučnými přáteli se také vydává na koledu, jejímž jediným výsledkem bude, že ztratí Manolitova mladšího bratra Blbečka. Vše dobře dopadne a čtenáři se opět budou mít na co těšit v dalším díle.

...Recenze...
     Tuto krásnou dětskou knížku jsem vyhrála v recenzním konkurzu u nakladatelství Omega. Přihlásila jsem se schválně, protože mám sedmiletého syna a věděla jsem, že knihu mohu otestovat jak na sobě, tak i na něm.

     Bohužel jsem nečetla předchozí tři díly a můžu vám říci, že mě to neskutečně mrzí a rozhodně si knihy pořídím...všechny. Elvira Lindo vytvořila skvělou a nápadnou knižní postavu. V neposlední řadě nesmím zapomenou zmínit i okolní prostředí. Manolito je svérázný brýlatý klučina, který má senzační slovní zásobu a mám pocit, že odpověď snad opravdu na všechno :-D.    
     Čtvrtý díl u nás vyšel s názvem Manolito vytahuje špinavé prádlo. Asi si říkáte proč? Naučil se snad Manolito prát? Ve skutečnosti tu nejde ale o opravdu špinavé prádlo, jde jen o metaforu. Kniha začíná stručným seznámením se skutečnostmi a samotným Manolitem. Manolito je osloven jednou dámou od novin, že by s ním opět chtěla udělat rozhovor. Jenže tentokrát by měl být Manolito více sdílný, paní po něm chce, aby ji vyprávěl to nejpikantnější a nejzajímavější o jeho vlastní rodině. Prostě aby vytáhl na celou rodinu špinavé prádlo a pořádně ho na veřejnosti propral. Asi si říkáte co takový malý devítiletý chlapec může nabídnout. Nu, budete se hodně divit. A taky se budete hodně moc smát :-D
     Povím vám a to upřímně, tohle jsem opravdu nečekala. Tušila jsem, že kniha bude asi napsaná zábavnou formou, ale rozhodně jsem nečekala, že mě až natolik osloví a pobaví. Někteří z vás možná z předchozích dílů vědí, že Manolitův bratr se od malička může pyšnit vlastním bratrským pojmenováním - Blbeček. Já to nevěděla a jen co jsem si to v knize poprvé přečetla a také to, jak o něm sám Manolito láskyplně smýšlí, vykouzlil se mi úsměv na tváři a už nezmizel. A co pak tohle teprve udělá s dětmi? Já vám to prozradím. Při první zmínce se rozřehtají na celé kolo a záhy jim dojde, že konečně mohou poprvé vyslovit jedno sprosté slovo, za které nedostanou vynadáno :-D. Možná to bude vypadat asi takhle:
Mami, on se jako vážně jmenuje Blbeček? To jako doopravdy? A pak neskutečná salva smíchu a asi tak milion dotazu na toto téma - príííma :-D
   
Zdroj
     Vyprávění devítiletého Manolita je jak zábavné, tak občas i malinko smutné, ale ta legrace samozřejmě převažuje. Já i můj syn jsme si čtení opravdu užili a strávili jsme s knihou moc pěkné chvilky. Abych pravdu řekla, přečetli jsme toho už celkem dost, ale Manolito bude teď patřit mezi ty knihy o kterých se bude mluvit ještě hodně dlouho po tom, co budou dočteny a to je u dětí vzácnost. Vzácné je i to, když je vaše čtení knihy dokáže opravdu upoutat. S Manolitem to byla hračka, stačilo zmínit Blbečka a Manolitovy kurážné názory, kterých se opravdu nebál a měl mého syna v kapse a dokonce i mě.
     Takže, co si pro nás Manolito připravil tentokrát? Poví nám něco na maminku, na tatínka, na dědu a dokonce i na Blbečka :-D. Seznámí se s novou spolužačkou a bude to láska jako trám :-D. Neváhejte a pokud máte děti, nejlépe už školou povinné, pak jim tuto knihu pořiďte. Najednou vás začne bavit číst svým dětem nebo je poslouchat jak ony čtou vám. Manolito je pěkný barevný příběh jednoho hodného nezbedy, který vlastně vůbec za nic nemůže.

...Můj dojem...
     Ten je jistě patrný, již nejednou jsem dala najevo, že nás kniha doma opravdu bavila. Možná bych mohla něco málo zmínit i o obálce knihy. Opět platí pravidlo - v jednoduchosti je krása. Španělský originál je sice pestřejší, ale ten náš není o nic ošklivější. Ba naopak. V knize najdete i vtipné doprovodné ilustrace, což je dobře a ocenila bych jich mnohem více, protože pořád je to kniha pro děti a ty menší ty obrázky prostě ještě potřebují. Chtějí mít jasnou představu o tom, jak vypadá Blbeček nebo Manolito. Můžete jim tisíckrát říct, že to je na jejich představivosti, oni mají prostě rádi všechno jasně dané :-). Tedy aspoň ten můj svišť.
    Jsem ráda, že jsem na tuto sérii knih narazila. Kniha má velký potenciál. Pokud ji svým dětem pořídíte nebudete litovat, bude je to prostě bavit!
     Klidně bych knihy doporučila i do škol a školních družin. Děti by to prostě bavilo!
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství 
Knihu můžete zakoupit ZDE a ZDE.

...Elvira Lindo...
Elvira Lindo vystudovala v Madridu žurnalistiku. Později pracovala v rozhlase i televizi jako hlasatelka, herečka a také jako autorka scénářů. Dnes z New Yorku pravidelně spolupracuje s nejvýznamnějším španělským deníkem El País. Svět ji zná hlavně jako autorku dětských příběhů o Manolito Brejlounovi, které byly vydány již ve více než dvaceti zemích a dočkaly se i seriálového a filmového zpracování. Kromě Manolita, dětské série o velmi zlobivé holčičce Olivii a několika dalších příběhů pro malé čtenáře, napsala i pět románů pro dospělé.

8 komentářů:

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[