Uloupené myšlenky - několik dní poté...

2.5.16
     Vám, jež jste se mnou prožívali od pátku moje malé osobní zklamání patří velký dík. Díky za podporu i milá slova, díky za vaši upřímnost a osobní názor. Díky.

Zdroj
     Proč další článek? Napadlo mě, že by vás třeba mohlo zajímat, jak to celé dopadlo nebo jak se situace vyvíjela a možná by vás zajímalo, jak to po několik dnech prožívám a nesu.



     Někomu možná přijde divné a zbytečné se v tom stále šťourat. Ale to co se stalo, je pro mě mnohem horší, než kdyby mi někdo ukradl peněženku. Ano, měla bych spoustu starostí, ale... Když vám někdo ukradne vaše niterní pocity, je to jiné. Nevím, jak vám nejlépe popsat jak mi bylo. Hodně vystihující slova jsou: naštvanost, šok, lítost a bezmoc. Nerada používám vulgarismy, ale v tomto případě jsem k nim neměla daleko. Možná si říkáte: "vždyť jde přece jen o recenzi a popis knihy". NEJDE. Recenze rozděluji na dvě části, tu popisovou a pak část s celkovým vlastním dojmem. Někdy se opravdu emočně vyřádím. A z toho právě zlodějka čerpala. O to víc vás to štve, když se jedná o knihu, která opravdu velmi emočně zasáhla, tudíž jste v ní opravdu odrazili kus sebe. V mém případě se jednalo o rodinu a dítě (více nebudu rozvádět). Jakožto rozvedená matka, jsem to prostě pojala podle sebe. Těžko si mohla 18ti letá zlodějka uvědomovat totéž a dokonce úplně stejně. K tomuto jsem se ale už vyjádřila, proto to dále nebudu rozvádět. Prostě vím jak píšu, všichni jsem nějakým způsobem specifičtí, takže by se určitě poznal úplně každý.

     Jak to tedy vlastně pokračovalo? Nu, musí vám být jasné, že jsem z celého dne, kdy došlo k odhalení neměla vůbec nic. V práci jsem nebyla schopna ničeho a tuto "křivdu" jsem nemohla pustit z hlavy. Lámaly se ve mě rozporuplné pocity. Nechat to být? Jednat? Jak vůbec jednat?.... Pochopí mě vůbec někdo a nebudu za toto "naprášení" odsouzena? Jenže ten pocit křivdy byl natolik silný, že jsem rozhodla se prostě vyjádřit. Věděla jsem, že jsem v právu a důkazy mám stále při ruce.
   
     Možná si také kladete otázku, proč bych se měla bát odsouzení. Víte, ačkoli to nechápu, nešlo si nevšimnout, jak je tato blogerka oblíbená...jako mírumilovná a miloučká osůbka. Všichni ji děsně chválí, jak je šikovná, ale už také nikdo neví, že ji pár lidí vytklo, že to co píše nemá s recenzí nic společného. Ovšem, jak jinak...vše bylo smazáno, aby to nenarušovalo auru blogu. Ale proč ne, někomu se to líbilo a nikdo je za to nemůže soudit. Každý máme svůj styl. A právě těchto jejích obdivovatelů jsem se bála... Naštěstí jsem našla pochopení, za které jsem vděčná. Protože převážná většina z vás chápala. Všichni víme kolik práce si s článkem dáme, kolik nás to stojí sil vymyslet a zpracovat něco kloudného.

     Ihned po zveřejnění prvního článku, byla ta první "odhalující" recenze smazána. A hleďme, asi tedy o náhodičku podobnosti nešlo. Požádala jsem tedy písemně dotyčnou i o úpravu (nejlépe i smazání celého příspěvku) ostatních okopírovaných recenzí. Obzvláště pak celých stejných okopírovaných vět. Druhý den jsem se dočkala polovičního překvapení. Stejné věty byly opravdu vymazány. Ostatní zůstalo beze změn. No, i kdybych neměla ofocené důkazy, tak už toto považuji za přiznání! I tak se ale cítím mizerně a snažím se s tím nějak poprat. Věřím, že to časem vyprchá, ale u mě to prostě bude chvilku trvat. Už budu asi stále ostražitá...

     Do teď jsem se nedočkala žádné reakce z její strany (s omluvou už ani nepočítám). Všechny moje žádající komentáře byly opět odstraněny a dále se dělalo jakoby nic. Říkala jsem si, jak se asi cítí. Já osobně bych se zahrabala tři metry pod zem, zablokovala stránku a buď přestala psát úplně nebo bych psala pod jiným jménem. Ale to jsem já, mám soudnost. Slečna tedy dál funguje, což jí svým způsobem přeji. Ale bacha si na ni tedy rozhodně dám a měli byste i vy. Ačkoli já bych na jejím místě už nikdy nic podobného nezkusila.

     Neodpustím si trošku rýpnout. Slečně přeji spoustu nahamtaných knih a podotýkám, že svůj rekord 200str. za půl hodiny by měla ještě vylepšit, zdá se mi to moc. :-D  To samé jako u cca 500 stránkové knihy, kterou dokáže přečíst za 2 hodiny. Pchee....jaký to skvělý počin. V tomto tempu bych možná zvládla přečíst komiks. Ale vím, že jsou různí čtenáři, kteří opravdu čtou rychleji než my ostatní. Stejně si ale myslím, že tyto informace slečna dosti nafukuje. Kdo ví, nechci jí křivdit. A jelikož se uchýlila k tomu, krást cizí recenze, pak se mi v hlavě naskýtá otázka, jestli ty knihy vůbec vlastně stíhá číst. Ale já tu nejsem od toho, abych ji hodnotila a soudila. Mě ublížila. Svůj názor jsem na ni vyjádřila a od teď pro mě neexistuje.

     Věřím a doufám, že spravedlnost existuje. A že se moje články dostanou do správných rukou. Píši je nejen pro sebe a za sebe. Ale za vás všechny. Je až s podivem, kolik z vás má stejnou zkušenost. Proto je třeba se proti tomu bránit a bojovat. Nemlčet a nenechat se odradit. Děláme něco co nás naplňuje a baví a baví to i naše čtenáře. Stojí nás to spoustu času a píle. Naší píle.

Milý čtenáři...pokud jsi došel až sem smekám a děkuji Ti. Aspoň vím, že tě toto téma nenechává chladným. 
Znovu děkuji za přízeň a pochopení. 
Přeji vám krásný začátek týdne a spoustu krásných chvil strávenými s knihami :-).


33 komentářů:

  1. Je to hrůza. Úplně chápu jak se cítíš. Než napíšu recenzi, trápím se s ní, čtu ji znova a znova a vlastně nikdy nejsem úplně spokojená a pak si ji někdo stáhne a vydává za svou. tak snad už se to nebude opakovat. http://www.kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za podporu Slávko. Doufám, že se tohle nestane už nikomu. Tímto článkem se s touto hnusárnou loučím, ale potřeba vypsat se byla prostě nutná...

      Vymazat
  2. Jak už jsem psala, šokovalo mě to a o to víc mě to mrzelo, když jsem zjistila, o koho jde. Také bych osobně po takovém odhalení nebyla schopna dále veřejně vystupovat a psát. Já se bojím i zkopírovat někde na googlu nějaký obrázek ke článku, abych neporušovala nějaká práva. Co můžu, to si sama nafotím... Ale každý holt jsme jiný... snad už se to nestane. Je to opravdu smutné. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano je, ale už se stalo. Nikomu bych to nepřála. Díky za podporu :)

      Vymazat
  3. Je dobře, že jsi s tím šla ven. Pořád je to porušování autorských práv a to se nedá jen tak nechat plavat. A dotyčná si musí uvědomit, že pokud se takhle chová, nebude to bez následků. Tím spíš by se měla chytit za nos, omluvit se a zamyslet se nad sebou. A ne dělat mrtvýho brouka, tvářit se, že se nic nestalo, a dál zveřejňovat jednu "recenzi" za druhou. Bohužel často jsou ty na první pohled miloučký osoby těmi nejzákeřnějšími...

    OdpovědětVymazat
  4. Míšo, je dobře že jsi to nenechala být, tohle se nedělá. Jen mě udivuje, že dotyčná má tak silný žaludek, že nezalezla někde do díry a tam nezůstala. Vesele už pokračuje dál... doufám, že alespoň už tentokrát jinak než dosud. Já bych na to žaludek neměla.
    Přeji pěkný den, a nejlépe s nějakou fajn knihou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Marcelko, opravdu. Jsem ráda, že vás se Šárkou mám a že jste mě tolik podpořily a probraly to se mnou :-)

      Vymazat
  5. Mám taky stejný pocit, že od začátku roku mít kolem cca. 70ti přečtených knih, kolem 30ti rozbalovaček od začátku roku a zrecenzované den po tom, co jí knížky došly, případně publikovat recenze ob den či denně je nějak moc "kurvatosenedápřečíst i kdyby četla po stránkách". Nás je na blogu osm, co píšeme a takové skóre fakt nemáme. A co mě i zaráží je fakt, že nakladatelům to také není divné. Ale třeba jim je jedno, zda to člověk čte nebo ne či jestli to je jejich recenze nebo není. Hlavně když je na knihu chvála a lidi o tom ví a pak si jí koupí. Osobně bych na jejich místě (kdybych to věděla) okamžitě ukončila spolupráci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týno, děkuji za tu větu "", která mě od počátku této aféry konečně tak rozesmála :-D. A to jsem přesně potřebovala.
      Díky za bezprostřední a osobní názor! Jsi bezva :-)
      Však se ještě ukáže co bude :-)

      Vymazat
    2. :-)) Já bych jí zkusila nominovat na nějaký rekord ve čtení. Nějaký místní. Věřím tomu, že zvládne i toho Pottera přečíst za půl hodiny:-)

      Vymazat
  6. Ty brdo Mišo :( to mi uplne uniklo a moc me to mrzi :( ja uplne cumim, samotnou by me to nenapadlo, jeste u tehle osoby :( . Fakt te uplne chapu a tusim jak se citis..... No ja fakt nemam slov, pevne nervy Mišo.

    OdpovědětVymazat
  7. Je pravda, ze jak pise Tyna, jsem "ji" nekolikrat psala, jak muze tak rychle cist :-o taky se mi to zdalo neuveritelne :/ ja treba nad psanim recenze stravim i dva dny - furt si to procitam, predelavam, dopisuju pocity... Ona to tam sazela jak brambory, kdyz se nad tim clovek zamysli :( :(

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že je to od Lucky hnusný. Může si přečíst recenzí, kolik chce. Může se inspirovat u ostatních, ale ne opisovat. Škodí sobě i ostatním. A nejhorší je, že nepřizná svoji chybu a dál na jejím blogu hrdě visí její Autorská práva.

    Proti jejím recenzím jsem nic neměla. Říkala jsem si, že je začátečník, tak jsou trošku odbyté. Ale na to, kolik má spoluprací, by neměly být tak odbyté a ještě k tomu okopírované! Já nad jednou recenzí strávím několik hodin (rodinným příslušníkům blokuji počítač třeba pět hodin☺), ještě k tomu si dávám práci s fotkami, které dávám do každé recenze. Jak to, že je člověk, který od ostatních kopíruje, úspěšnější, než my, kteří si dáváme práci s každičkou myšlenkou? Toť otázka. Míšo, je mi to moc líto, ale takoví lidé již hold jsou.

    Hodně zdaru, Mimozemšťanka
    www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle otázka se ale naskýtá. Je to divné a myslím, že to vrtá hlavou vícero blogerům, jenže jen pár jich to dokáže vyslovit nahlas. Do svědomí si musí sáhnout ona sama. Já si prostě myslím, že vzhledem k počtu knih, které dostává, to nestíhá.... nestíhá psát recenze, proto jsou krátké a hlavně mám někdy dojem, že její recenze (pokud zrovna není bošlehlá) čerpá pouze z anotace, možná pročte pár stran nebo zběžně prolistuje...těžko říct. Ale tohle tempo je vážně vražedné ...

      Vymazat
  9. Začíná mi jí být líto, taková hloupá chyba... u osmnáctiletého člověka bych už toto nečekala. Bohužel ji to asi přijde draho, ale tak už to bývá, za blbost se platí. Stálo ji to už komentáře pod články, ostudu na internetu a kdoví jestli ne i nějakou spolupráci. Pominu tu zmiňovanou rychlost čtení, já tedy nečtu zrovna pomalu, ale pětisetstránkový kus za dvě hodiny určitě nedám, i kdybych se smířila s tím, že z knihy nebudu nic mít. Pak je to na článcích poznat, že kniha byla spíš prolistovaná. Říkala jsem si, jak je možné, že s takovou kvalitou recenzí má tolik spoluprácí, protože mně, kdybych byla poskytovatelem recenzních výtisků, by tato odevzdaná práce nestačila. Co je tedy to co rozhoduje?
    Bohužel je škoda, že se k tomu slečna nepostavila čelem. Myslím, že by bylo vhodné uveřejnit na blogu nebo aspoň na facebooku, nějakou omluvu... Bohužel teď i kdyby odvedla sebevíce kvalitní práci, budou všichni spíš kontrolovat, jestli to není opsané...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla chvíle, kdy mi ji bylo taky líto. Ale po tom, jak se k tomu stále staví a každého jen blokuje, aniž by ji obtěžoval. Tak to už je opravdu divné... Ta holka nemá absolutně žádné výčitky. Už nemám chuť, ani sílu ji nějak řešit. Stalo se, ale už si na ní dám prostě pozor. A věřím tomu, že by měli i ostatní, co s ní budou mít stejné knihy...

      Vymazat
  10. No, já jsem taky nedávno vyšlovala, že si několik stránek přivlastnilo můj citát. A lajklo ten citát třeba 20 000 lidí! Ale bohužel se proti tomu asi nedá nic dělat... ale osobně jsem se ponaučila, že žádný ze svých citátů už veřejně sdílet nebudu. Ale vím naprosto jak se cítíš... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono když něco dáš na Facebook, tak na to má práva Facebook a tam to můe sdílet kdokoli... minimálně může člověk být rád za to, že se citát líbí... ;)

      Vymazat
    2. Jenže tohle nemělo s FCB nic společného, kopírovala a opisovala to přímo z blogu.

      Vymazat
  11. Vážně nemám slov. Připadá mi to hrozně ubohé.
    Myslím, že by se nad sebou měla trochu zamyslet a ne dál dělat mrtvého brouka. Je mi líto těch, kteří její blog čtou, o její ''zálibě'' neví a považují ji za miloučkou a hodňočkou... to jsem si o ní myslela já, ale očividně zdání klame...

    OdpovědětVymazat
  12. Jsem ráda, že jsi tenhle článek napsala, i když to prozření docela zabolelo, protože zrovna od ní jsem tohle opravdu nečekala... ale to rychločtení teď už dává mnohem větší smysl. Nicméně, neskutečně mě to její chování mrzí - to, že dělá jako by nic a dál zveřejňuje "recenze". Když se mezi blogery objevila a zveřejňovala jeden článek za druhým, říkala jsem si, připadalo mi to zvláštní, ale odůvodňovala jsem si to tak, že se mohla přestěhovat z nějakého jiného serveru... taky často nestíhám číst recenzáky, ale už jsem se to nějak naučila nehrotit, číst svým tempem, to se pak i ta recenze píše lépe. :)
    Osobně jsem ji ale víc sledovala na YouTube než na blogu, který mi přijde podprůměrný a upřímně jsem nepochopila, jak někdo může napsat "pěkná recenze", když tam má vlastně jen anotaci, autora a cosi jako "svůj názor", což by se mnohem víc hodilo třeba na Databázi knih, nebo na Goodreads, jenže tam by samozřejmě nedostávala knížky zdarma, že. Tohle je neskutečné. Dokážu si představit, jak moc tě to sebralo, já u ní svá slova nenašla, ale už jen proto, jak mile na mne původně působila, mě to nenechalo chladnou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bože, plantám páté přes deváté...

      Vymazat
    2. Díky za reakci Terko, no...už mě ten prvotní amok přešel. Byl to vrchol. A jak sama píšeš, ty její recenze tenkrát stály prostě za houbelec, teď se sice rozepsala, ale i tak tam není nic podstatného. Ale do toho mě nic není, každý píšeme, jak umíme a pokud to jejím poskytovatelům rec.v. nevadí, pak mi přijde, že nikdo nic pořádně nečte.
      Už to beru jako uzavřené, do teď bez omluvy. A na tom se nic nezmění.

      Vymazat
  13. Teda... Tohle je hrozný zjištění. Vzhledem k tomu, že se pohybuju spíš na YouTube, tak se tahle věc ke mně dostala teprve teď a já se teda nestačím divit. Lucku jsem brala jako milou, usměvavou holčinu, sice s jiným vkusem pro knížky než já, ale byla jsem ráda, že se objevil další příjemný člověk na scéně...
    Chtěla jsem se zeptat - počíná si tímto způsobem i nadále?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci. Jestli v tom pokračuje, to nevím. Já už si jen hlídám recenze společných knih, které máme. Pro mě to byl prostě podraz, za který se ani neomluvila. Nemilá zkušenost, ale stává se to...a jak bylo pak z reakcí vidět, nejen mě.

      Vymazat
  14. Páni! Slečna je vážně rychločtenář... já se zrovna včera "prala" se 100 stránkami v LOTRovi asi 2 hodiny... a to nečtu nijak pomalu, řekla bych :D
    Jinak přeju síly na to, aby si se s tím vypořádala... řekla byhc, že tohle je z velké části na úkor recenzních výtisků, kdy slečna buď chtěla, aby si jí nakladatelství všimlo (neznám její stránky), nebo aby "plnila" svou "práci" ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak, prostě hamty hamty.....hlídám si záda. Ale teď to vypuklo na novo...jsou další recenzentky, které na to přišly :-(

      Vymazat
  15. Aha, mám trošku delší vedení. Mám blog krátce, takže v květnu jsem teprve začínala a blogerky jsem neznala. Teď to čtu a říkám si, jedna slečna taky čte tak rychle a po dočtení do hodinky je recenze.. a až teď mi to docvaklo, že to je jedna a ta samá... jsem z toho překvapená... tu rychlost jsem přičítala tomu, že je svobodná bezdětná, tak má asi čas na čtení... a ono tohle. Sama vím, jak recenze trvá dlouho a vždy ji nechávám tak den dva uležet a pak to znovu čtu... a ona sází dvě tři recenze za den... Hanbou bych se propadla do země a opravdu možná i skončila s psaním a ona teď založila dokonce fb skupinu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, to je naše Lucka. Borec na konce! A začala s tím nanovo ...

      Vymazat
  16. Už som si párkrát na blogerky ústa otvorila a rozhodne sa tak neboj spraviť aj ty. Máš dôkazy, je jasné že nechutne všetko okopírovala, napíš o tom :) mne zvyknú kopírovať hlavne design, so stránkou som sa ešte nestretla :) skús to brat tak ze sa jej tvoje recenzie páčia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je úplně jedno, co kdo kopíruje, prostě by se to dít nemělo. Je to smutné a hlavně je to jako boj s větrnými mlýny :-(

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[