RECENZE: Lovci lebek - Hana Hindráková, Jiří Johánek

27.5.16



"Stručné, syrové, ale velmi zdařilé..."
"Divila bych se, kdyby tato kniha nevzbudila značný rozruch."


  • název: Lovci lebek
  • autor: Hana Hindráková, Jiří Johánek
  • žánr: detektivky, thrillery, literatura česká
  • nakladatelství: Grada
  • rok vydání: 05/2016
  • počet stran: 264
...Anotace...
     Posledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek, má ke spokojenosti daleko. Život mu komplikují nevyřešené dluhy z pokeru, sílící tlak vymahačů a postupný rozpad rodiny.
     I pracovní úspěchy střídají neúspěchy. Ukrajinská mafie posílá do Čech nebezpečného nájemného vraha, aby zlikvidoval nepohodlné svědky, po nichž pátrá také Jaroslavova jednotka. Zdá se, že nájemný vrah s andělskou tváří je vždy o krok napřed...

...Recenze...
     Dlouho se mi nepovedlo přečíst knihu takhle rychle. Lovci lebek se totiž četli skoro sami. Ale nebylo to jen mým čtecím uměním, ale také úpravou textu, velikostí fontu, řádkování a také délkou kapitol. Přišlo mi, že otáčím stánky snad po půl minutách :-).
     V jednoduchosti je síla a přesně tak je to u Lovců lebek. Kniha je jednoduchá formou svého podání textu, ale přitom působí velice vážně. Tyto dvě kombinace dopomáhají k tomu, že se kniha opravdu čte velmi svižně a nenudí.
     Paní Hindráková si na chvilku odskočila z milované Afriky a zabrousila do jiných vod. Do vod kalných, nebezpečných a zkorumpovaných. Troufám si říci, že jde o celkem tenký led. Netuším totiž jak moc je příběh založen na skutečnosti a fikci. Samozřejmě se s jistotou bude jednat o vymyšlený příběh, ale naskýtá se otázka, jestli se opravdu v těchto kruzích neděje něco podobného. Můj šestý smysl mi napovídá, že jisté skutečnosti jistě budou založené z poloviny na faktech.
     Hlavním hrdinou naší knihy je policista, který se vyrovnává se smrtí svého kolegy. Samozřejmě se s tím vyrovnává po svém. Alkohol, depky a ztráta chutě k čemukoli. Jediné co ve své hlavě neustále probírá je pomsta. Jaroslav dostává pracovní nabídku. Přidává se tedy ke speciální jednotce lovců lebek. Jejich prací je stopování, pozorování, sledování  a samozřejmě i samotná akce. Hlavním tématem je zde mafie a korupce. Nedílnou postavou příběhu je i samotný vrah Jaroslavova kolegy, který byl před deseti lety chladnokrevně zastřelen, Alexandrem Ivanovem. Ivanov je velký bos, který má na svědomí spoustu nelegální činnosti a je zapleten i do případů na kterých momentálně pracují i lovci. 
     V průběhu celé knihy tak neustále řešíme navzájem do sebe zapadající případy. Setkáváme se s korupcí samotné policie, s pedofilií, místní drogovou mafií a v neposlední řadě i s nájemným vrahem. Případů v této knize je mnoho a Jaroslav na nich pracuje po svém. Sám má "jisté" kontakty. Možná by se dalo říct, že jsou to přátelé. Ale do jaké míry se dá stavět na důvěře takových "přátel"? 
     V pozadí příběhu, ale nikoli v nepodstatné části, se řeší i Jaroslavův osobní život. Pozvolné ztrácení vlastní rodiny, alkoholismus i špatná pracovní morálka. I toto má na příběh velmi podstatný vliv.
     Hana Hindráková společně s Jiřím Johánkem vytvořili skutečně sugestivní román, který rozhodně nešetří akcí ani podstatnými tématy. Rozhodně palec nahoru za tento počin. Kniha nás nijak nebude šetřit ani nudit, ba naopak. Bude nám neustále předhazovat závažná a ne vždy dobře vyřešená témata a skutečnosti. 
     Příběh v sobě obsahuje mnoho dějových prvků, proto pro mě není snadné popsat více dopodrobna děj, tak, abych nevyzradila celou pointu. Skutečnost je ovšem taková, Lovci lebek jsou založeni na několika různých a závažných případech, které do sebe vzájemně nějakým způsobem zapadají. Terčem neboli řešením je v této knize sám Jaroslav. Jak se popere s tak závažnými případy a jaký je vlastně on sám? Máme tu několik možností: hodný polda nebo zlý polda, přítel nebo nepřítel, úplatný nebo neúplatný?
     Podaří se Jaroslavovi zachránit svoje polorozpadlé manželství a bude pro své děti dobrým vzorem?
Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi syrové a akční příběhy, bez zbytečného rozvleklého děje. Jak jsem již psala, kniha se čte velmi rychle a rozhodně nikoho neurazí a nebude nudit. Velmi zdařilý thriller nebo spíše krimi! Na české poměry vcelku dobré!

...Můj názor...
     Hodně jsem toho zmínila již v recenzi, ale co opět musím nějakým způsobem vypíchnout je fakt, že kniha je opravdu velmi syrová a zvláštním způsobem stručná. To ovšem není žádné negativum. Naprosto se to k ní hodí. Jsou tam prostě podstatná fakta a žádná zbytečná omáčka. Přesně tak, jak by to podal policajt. Možná mě maličko mrzí, že to bylo tak rychle přečtené, opravdu to dáte na jeden zátah a to hravě. Moc mě to bavilo a fakt jsem hlavnímu hrdinovi fandila. Hodně mi to připomnělo někoho hodně blízkého. A ta poslední kapitola, odehrávající se...nemůžu prozradit. ;-) Já jsem totiž prožila to samé jako dcera "hodného" poldy, který moc věděl. Ale to sem zatahovat nebudu, co tím chci říct. Prostě to, že na pohádky nevěřím a že to dopadlo přesně tak, jak jsem předpokládala. 
     V závěru bych ještě ráda podotkla, že rozhodně ocením další podobnou knihu. Mám takový dojem, že autorka má v plánu vydat další thriller, ten ovšem už nebude protkaný českou policií, ale bude se odehrávat opět v autorčině rodné Africe. Už teď se těším.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství 

GRADA a samotné autorce Haně Hindrákové

Knihu koupíte za skvělou cenu ZDE



...Hana Hindráková...

Hana Hindráková pochází z Trutnova z východních Čech a v současné době žije ve Strančicích nedaleko Sázavy. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze se zaměřením na cestovní ruch a rozvojové země. Mezi její největší lásky patří Afrika, cestování a psaní. Od roku 2000 navštívila čtyřikrát Keňu, dále Tunisko, Egypt, USA, Nepál, Nový Zéland, Argentinu, Chile, Portoriko, Velké a Malé Antily a většinu evropských zemí. Hana píše poezii, prózu i publicistiku a v roce 2008 byla jedním ze zakládajících členů neziskové organizace Fair, o. s. (www.fair-ngo.eu). Více najdete na webových stránkách www.hindrakova.cz.

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :)
    Po knize asi nesáhnu, ale věřím, že sklidí velký obdiv :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, svým způsobem je ta kniha hodně zvláštní, ale vydařená :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[