RECENZE: Bez duše - Eva Molíková

23.5.16
"Byla jeho snoubenkou, 
miloval ji, zbožňoval ji a plánoval s ní prožít zbytek života."
"Než se stalo něco, co změnilo jejich společné plány na budoucnost."

Krvežíznivé, napínavé a romantické čtení z pera začínající nadějné  české autorky!
  • název: Bez duše
  • autor: Eva Molíková 
  • žánr: román pro ženy, Sci-fi, fantasy, literatura česká, historický román
  • rok vydání: 2010
  • nakladatelství: Nová Forma
  • počet stran: 355
...Anotace...
Historický román pro ženy s prvky fantasy.

     Susan Lerrisová si nikdy nemyslela, že je dítě štěstěny. Ovšem když ji o ruku požádal muž, kterého nadevše milovala, zdálo se tak snadné tomu uvěřit. Stačil ale pouze jeden večer, aby přišla o všechno. Její nejbližší byli najednou mrtví a ona nechápala důvod. O to horší bylo zjištění, že právě ona je z jejich smrti obviněna. Jenže udělala to? Sama moc dobře věděla, že potom, co se z ní stalo, se dalo uvěřit jenom jediné odpovědi.
     James Rogers by za svou snoubenku dal i život. Tak velká byla jeho láska, a přesto se otřásla v základech během jediného večera. Je možné někoho nenávidět a zároveň milovat? James věděl, že ano. Jenže chuť po pomstě mu nedala zapomenout a už vůbec ne odpustit. Co na tom, že ji miluje?! Člověk by neměl milovat stvůru a právě tou se ona stala!

...Recenze...
    Prvotním nápadem bylo podpořit začínající české autory a já jsem ráda, že tato myšlenka přišla a také za to, že se začíná osvědčovat a zároveň mi přináší i potěšení. Opět jsem se přesvědčila o tom, že existují knihy, které nejsou čtenáři nijak známe, ale přesto stojí za pozornost. V tomto případě musím s hrdostí oznámit, že se mezi našimi spisovateli vyskytují velmi nadějní jedinci, kteří dokáží směle konkurovat i těm významnějším. Kniha Evy Molíkové Bez duše může směle konkurovat i mnohem známějším titulům z tohoto žánru.

     Bez duše je kniha založená na tématu upírství. Pro mne první kniha tohoto žánru. Nikdy jsem nebyla přílišný fanoušek fantasy a hlavně tedy "upířin". Nevím proč. Filmy i seriály mě baví, ale nikdy mě nenapadlo si zkusit něco přečíst. Velká škoda! Rovněž však velké štěstí, že první volba knihy se osvědčila. Dokonce předčila má očekávání a já do svého knižního výběru velmi ráda, po této skvělé zkušenosti, zařadím i tyto knihy. 
   
     Když jsem tuto knihu četla, tak jsem se asi tak v polovině knihy zarazila nad tím, že mi to vůbec nepřijde jako prvotina, dokonce jsem si říkala, napsala tohle vůbec česká autorka? Klobouk dolů. Kniha je skvěle propracovaná, promyšlená a opravdu velmi poutavě psaná.

     Pojďme se ale podívat  na to nejdůležitější a tím je děj samotné knihy.

     Susan Lerrisová je mladá a krásná lady. Celý život má před sebou a co víc...je zamilovaná do Jamese. James je pravý gentleman a okouzlující muž, který nečekal, že se jednoho dne zamiluje do své sousedky Susan. Souhra náhod nebo prostě osud je svedl dohromady a oni prožívají nádherné společné chvíle a plánují svatbu.

     Cesta ke štěstí je trnitá, v našem příběhu je ale cesta ke štěstí spíše krvavá.

     Blíží se večer a společenský maškarní ples. Susan je připravena zazářit a oslnit svého snoubence a možná maličko pozlobit svou matku. Její plesová róba nenechává oči ostatních mužů na pochybách, že se z ní stala opravdová a nádherná dáma. Celý večer Susan protančí, ale jen s jedním tajemným mužem už tančí podruhé, proč? Co ji k tomu vede? Proč se v jeho přítomnosti cítí tak nesvá a proč má pocit, že nad sebou ztrácí kontrolu? Nebýt Jamese, který zabrání odchodu své snoubenky s cizím mužem, bůh ví, jak by celý večer skončil...možná ještě ani neskončil...
   
     Ten večer Susan opustí ples celkem brzy, ale pořád má zvláštní pocit, jako by ji někdo z dálky pozoroval, bojí se tmy a je stále více nevyspalá. Co se to děje? Nepříjemné pocity ji stále provází. Když ji  druhý den navštíví James má o ni velké starosti, proto ji doporučí, aby si šla před jejich společnou večeří odpočinout... Když se však Susan probudí, je překvapena časem na hodinách a vyhaslým krbem, proč ji ještě nikdo nevzbudil? Měl přeci přijít James na večeři. To je divné. Po její komorné není nikde vidu ani slechu. Proto Susan vstane a rozhodne se jít podívat, co se v domě děje.

     Měla raději zůstat v posteli, měla zaspat ten zlý sen, co se jí právě zdá a nemůže se z něj probudit. Proč já? A co se to vlastně děje?

     Jejich rodinné sídlo se přes jednu noc promění v jatka. Komorná je mrtvá, její matka a otec také, všechno služebnictvo a dokonce...i její milovaná sestra. Bosé nohy šlapou v kalužích krve a zmatené oči těkají po místnostech sem a tam. To ne, tohle nemůže být pravda. Zoufalá Susan utíká zpět do pokoje...tma...nic...najednou ji James drží v náručí a ovazuje ji dvě malé krvácející ranky na krku. Co se to jen děje?

     Příběh vsazený do staré Anglie, plné krasných šatů, urozených dam i pánů. Místo jako stvořené i pro temná zákoutí jiných bytostí. Bytostí bledých, neuvěřitelně silných, krásných, ale hladových. Kdo má na svědomí vyvraždění celé rodiny? A co se to stalo se Susan? Nikdo není na pochybách, že právě ona se stala vražedkyní. Po jejím zranění není ani památky a u jejího lůžka je nalezena další mrtvola, tentokrát jde o Jamesovu sestru. Susan nechápavě hledí na zakrvácenou hromádku, která ještě před chvílí byla její dobrou kamarádkou. Její smysly zaznamenávají zvláštní pach a její chuťové pohárky jsou v pozoru. Když James vkročí do pokoje, kde uložili Susan, nevěří vlastním očím. Co to pro boha Susan provedla? On jediný nevěřil tomu, že by krvavý masakr mohla mít na svědomí právě jeho milovaná, ale když uviděl bezvládné tělo svojí sestry, svět se mu zbořil na tisíc kousků a když uviděl vyplašenou Susan vyskočit z okna pokoje, jeho srdce nenávistí, zradou i láskou puklo....

     Láska, nenávist, zrada, nevědomost a pomsta. Co z toho vyhraje? A jaký boj se to vlastně James chystá vést? On proti...proti komu vlastně?
     Příběh plný nečekaných zvratů a překvapení, promyšlený do nejmenšího detailu. Upíři a romance dohromady a výsledek je znamenitý!
     Rozhodně knihu doporučuji všem fanouškům tohoto žánru, protože ačkoli se jedná o prvotinu a knihu české autorky, tak nebudete zklamáni.

...Můj dojem...
     Mě to opravdu bavilo, sama jsem byla překvapená a nemohla jsem se od knihy jen tak odtrhnout. Tato kniha má vše, co má mít. Má to hlavu i patu a dokonce velmi propracovaný děj. Začátek knihy je sice maličko rozpačitý, ale ne proto, že by se mi zdál sladký, ale spíše šlo o přímé řeči hlavních hrdinů, kdy mi to chvilkami přišlo, jako kdybych četla scénář. Ale po prvních pár stránkách se tento malý rušivý element naprosto rozplynul a četba plynula bez jakéhokoli zaškobrtnutí. Co musím vypíchnout a jednoznačně ocenit jsou krátké úvodní odstavce zasahující z aktuální přítomnosti  hlavní hrdinky do vyprávěcí dějové linie, které jsou na začátku každé kapitoly. Tyto krátké odstavce vás totiž nenechají ani na chvilku na pochybách, že tento příběh bude nějaká procházka růžovou zahradou nebo jen pouhá sladká romance. Za toto palec nahoru!
     Kniha je prvotinou jedné mladé české autorky - Evy Molíkové, kterou můžete v posledních dnech znát spíše pod pseudonymem Molly Crow. Klobouk dolů před Evou, která si šla a jde za svým snem. Má jasnou představu a  nevzdává se. Nikdo si nedovede představit, jak těžké je v dnešní době vydat knihu. Evě se to povedlo, to o něčem svědčí. A i přesto, že knihu nevydalo žádné velké vyhlášené nakladatelství, neznamená to, že by kniha nebyla dobrá. Naopak, oni totiž neví, oč přišli. Protože pokud je tato kniha prvotinou, pak se už teď těším na její druhou knihu, která by už měla být dopsaná a já doufám, že jakmile se Evě podaří knihu vydat, že se ke mě zase dostane :-). Kniha osloví jak mladé čtenáře, tak i starší, což je její velké plus. Najdete zde i maličkou špetku erotiky, takže úplně pro malé to není, takže prostě teenageři. I tyto pasáže se Evě povedly. Dokonce jsem se červenala, bylo to takové pěkně okořeněné a opravdu to v knize přišlo v ten pravý čas. Do poloviny knihy jsem četla s nadšením, od poloviny knihy do konce jsem četla také s nadšením, ale přibyly nervy, okousané nehty a neblahé tušení :-D. Já sama jsem v půlce knihy psala Evě, že jestli to nedopadne dobře, tak že uvidí :-D. Jak to ovšem dopadlo, to vám neprozradím. To si musíte zjistit vy sami.
     Takže, milovnice všech upířích ság a fantasy románů opravdu zbystřete, protože tato nenápadně vyhlížející kráska by vás mohla velmi mile překvapit a zaručeně potěšit.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji samotné Molly.
Děkuji, bylo mi potěšením!

Knihu můžete zakoupit ZDE a aktuálně ji můžete zakoupit už i jako e-book ZDE

Molly Crow můžete sledovat na jejích FCB stránkách, kde také najdete k přečtení první kapitoly její druhé knihy, což za to opravdu stojí, takže neváhejte a mrkněte "KLIK"


Eva Molíková je nadějná česká autorka, fantasy a Sci-fi románů. Do svých děl v malém množství přimíchává špetku erotické nádechu, který podle mého knihám přidává na šmrncu.
Její první kniha vyšla v roce 2010 u nakladatelství Nová forma pod názvem Bez duše. Momentálně se autorka představuje po pseudonymem Molly Crow, pod kterým by ráda vydala svoji druhou knihu Element ohně, která už by podle mých zdrojů měla být hotová ;-).
Ráda bych Molly požádala o rozhovor, takže pokud bude souhlasit, můžete se těšit na trošičku konkrétnější informace k její osobě a také k jejím knihám....


12 komentářů:

  1. Četla jsem pár ukázek z knížky a vypadalo to dost dobře. Proto jsem byla zvědavá na tvou recenzi :) Jde vidět, že se ti knížka opravdu líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu to nebylo vůbec špatné, bylo to až překvapivě dobré :-) Opravdu se mi to líbilo :-)

      Vymazat
  2. Nejsem na upířiny a nikdy jsem nebyla, ale moc pěkná recenze. Přeji autorce úspěch :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze!! :)
    Asi se po knize podívám, hooodně mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já tyhle upíří příběhy vůbec nemusím, ale tahle kniha mě i přes námět, který mě obvykle vysloveně irituje, a obálku, která pro mě moc atraktivní není, nějakým způsobem zajímá. Dost možná si ji pořídím, děkuji za nalákání :) Krásný večer, Míšo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, nevěděla jsem co od knihy čekat, nic podobného jsem nikdy nečetla ani jsem to vlastně neměla v plánu. Ale překvapení! Bavilo mě to :)
      Hezký den

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[