Co mi padlo do oka # 05/2016

19.5.16
Krásný čtvrteční den všem,
     po dlouhé době jsem tu opět s článkem co mi padlo do oka. Ne že by mi tam v uplynulých měsících nic nepadalo, to je takřka nemožné, ale čas je můj nepřítel č. 1. Však to znáte, poslední dobou totiž zjišťuji, že abych se blogování, čtení a psaní recenzí mohla věnovat, tak jak bych si přála, tedy na plno, pak bych potřebovala nemít práci. Ale to prostě a jednoduše nejde :-)
     Mám tu tedy pro Vás pár mnou vybraných knih, které bych si ráda koupila a přečetla. Třeba se inspirujete i vy:-)



Anotace


Patnáctiletá Belle vyrůstá v londýnském nevěstinci U Annie, aniž by tušila, co se každodenně odehrává v pokojích nahoře. Annie je totiž její matka a úzkostlivě střeží dceřinu nevinnost. Belle se však nečekaně stane svědkem surové vraždy jedné z matčiných dívek, kterou zabije zákazník. Tato noc změní celý její život. Aby vrah nebyl prozrazen, dívku unese a prodá do pařížského nevěstince. Belle se ocitá v krutém světě zločinu a násilí, nemá nikoho, kdo by ji chránil. Cesty ji zavedou až do dalekého New Orleansu, kde se stane velmi žádoucí a vyhledávanou společnicí. Celou dobu však zoufale hledá šanci, jak utéct a vrátit se domů...
Z mladé dívky se postupně stává žena, která je schopna překonat všechny rány osudu…
* od Lesley už jsem četla její knihu Unesená a opravdu se mi to líbilo, takže jsem na tuhle její druhou "bichličku" opravdu zvědavá.

Anotace

Německá armáda se blíží k Leningradu a kromě běžného plenění a rabování odváží nalezená umělecká díla. Obraz můry, který Rusové najdou v kufříku důstojníka SS ze sestřeleného průzkumného letadla, nemá uměleckou ani historickou hodnotu, a přesto se zdá, že je pro Němce z nějakého důvodu mimořádně důležitý. Myslí si to i samotný Stalin, který vyšetřováním této záhady pověří svého nejlepšího vyšetřovatele – svérázného inspektora Pekkalu. Čtvrtý díl Eastlandovy „rudé“ série nás zavede do Kateřinského paláce, na místo, kam nechala dcera Petra Velikého umístit Jantarovou komnatu. Na místo, kde Pekkala žil v blízkosti cara jako jeho osobní detektiv, než jako miliony jiných skončil po revoluci v gulagu. Teď ho Stalin povolá, aby Jantarovou komnatu zachránil. Nebo ji přece jenom stačili Sověti před Němci ukrýt? Na Stalinův rozkaz se Pekkala vydává na území obsazené Němci, které tak důvěrně zná... Sam Eastland nelíčí jenom běsnění války nebo mrazivou atmosféru stalinského Ruska, kde je možné cokoliv. V kulisách skutečných historických událostí vás dokáže strhnout napínavým dějem.

Anotace

Z pekla německých koncentráků si nese tajemství, o němž dokáže promluvit až před smrtí.
Od autorky bestselleru DUBNOVÁ ČARODĚJKA
Miriam Adolfsson slaví pětaosmdesáté narozeniny. Když ale dostane stříbrný náramek, práci cikánského šperkaře, stane se něco naprosto nečekaného. „Nejmenuji se Miriam!“ Po tomto ohromujícím prohlášení stará paní otevře stavidla vzpomínek, které pohřbila hluboko v sobě.
Není Židovka, jak se všichni včetně její rodiny domnívali. Je Cikánka. Její pravé jméno zní Malika. Jejího bratra zahubil v Osvětimi doktor Mengele, zatímco ji posadili do transportu do Ravensbrücku. Aby přežila, oblékne si šaty židovské dívky Miriam, která strašlivou cestu zaplatila životem.
Stane se někým jiným.
Vyjít s pravdou ven se ale neodváží ani po osvobození. Ve Švédsku, kam přišla po válce, jsou Cikáni na okraji společnosti. Ani její manžel o tom nikdy neměl tušení. Jenže teď už Malika mlčet nemůže…
* tato kniha vypadá víc než jen zajímavě, tak snad si ji brzy pořídím

Anotace

Nejtišší místo skrývá nejtemnější tajemství.
Když mladou dívku srazí auto a ona zůstane ležet polomrtvá u silnice, malou obcí Little Melham to otřese. Jak to, že byla Abbie tak pozdě v noci venku, a jak to, že se po ní nikdo nesháněl?
Ellie Saundersové by mohla pravda o této noci ohrozit manželství, a dokonce i bezpečnost jejích dětí. Musí svou rodinu chránit stůj co stůj, bez ohledu na následky!
Šéfinspektor kriminálky Tom Douglas si myslel, že v Little Melhamu najde poklidné útočiště před každodenním pracovním vypětím. Jenže s tím, jak je postupně vtahován do pavučiny lží, mu všechny instinkty napovídají, že Abbie potkalo něco víc než jen tragická nehoda.
Celou pravdu – co tu noc dělala Abbie venku a kdo onen vůz řídil – zná jediný člověk. Pro tuto osobu věstí nehoda pohromu a někdo bude muset zaplatit...
* od R. Abbottové mám první a druhý díl této série, sice jsem se k nim ještě nedostala, ale podle anotací a recenzí vím, že nákupu určitě litovat nebudu :-)

Anotace

Uhrančivý thriller s hororovou zápletkou od autora označovaného za finského Stephena Kinga.
Po generace si mládež z jednoho zastrčeného předměstí na severu Finska předává hrůzostrašnou legendu o bábě Motyce. Má černý jazyk. Kdo o ní promluví, toho čeká smrt. Bába Motyka mu vyrve srdce z těla, zakope ho a nakonec sní. Je to jen historka, krutá tradice mezi místními dětmi? Proč ale z města mizí lidé beze stop? A co se vlastně děje v opuštěné vile na ostrově, kam nikdo nesmí?
Sagal má tajemství, protože promluvila. Samuel hledá svou dávnou lásku Julii, která zmizela. Maisa chce najít odpovědi na otázky, co ji trápí už od dětství. Bába Motyka však nezná slitování…

* no, kdo by tuhle děsivou krásku nechtěl? První hodnocení, které jsem četla sice nebylo nic moc, ale pořád doufám, snad to nebude zase jedna z těch knih, které mají naprostou skvělou obálku, ale jinak nestojí ani za řeč. 
Tak to by mohlo myslím stačit :-D. Tak co říkáte mému výběru? Schvalujete? Popřípadě máte už nějakou zkušenost? 
Pěkný den :-)

10 komentářů:

  1. Míšo, pěkné tituly, není snad jediný, který by mě nezaujal :) Společnice a Miriam jsou jasné, Rudou můru jsem už taky zaregistrovala, ale až teď jsem se pídila víc a zjistila, že mám doma první díl série Oko rudého cara - pokud se mi bude líbit, uvažovala bych o dalších dílech. Totéž platí o Rachel Abbott, zatím jsem si koupila Spi sladce, takže pokud nadchne, budu autorku číst dál. Syn kupoval přítelkyni Nezvěstnou a byla z ní nadšená. A Bába Motyka je taky zajímavá, ale možná u ní bych se bála, pokud je autor označován za fins. Kinga... toho já totiž nemusím. Teda... četla jsem pouze Řbitov zviřátek a přišlo mi to jako parodie... omlouvám se tímto všem milovníkům Kinga, ale mně to prostě nesedlo. Takže dál jsem autora nevyhledávala.
    Teda... to jsem se dnes rozepsala :D Hezký den, Míšo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíme, jak se kniha bude jevit, jsem na ní taky zvědavá a Kinga jsem ještě nic nečetla, tak nevím co čekat :-D

      Vymazat
  2. Za mě určitě Bába Motyka! Koukala jsem na ni už na Světě knihy, ale nakonec jsem ji tam nechala. Hrozně mě láká, ale... je teda pravda, že hodnocení je takový rozporuplný. Někdo dokonce psal, že kapitoly nejsou zrovna dobře označené a jelikož se tam prolínají časové linky a kapitoly jsou z pohledu různých hrdinů, vyznívá to jako jeden velký chaos. I přesto bych si ji ráda přečetla, ale nejspíš počkám, až se dostane k nám do knihovny. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, to hodnocení... Ale nenechám se odradit, zrovna dnes jsem na ni četla novou recenzi a ta dávala 90% a hodnotila ji dobře a hodně zajímavě :-)

      Vymazat
  3. Z Tvého výběru mě určitě láká Nejmenuji se Miriam. Naopak určitě nesáhnu po Bábě Motyce, já bych se strašlivě bála :)) Přeji hezký večer, Míšo! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Miriam a Bába motyka mě též zaujaly. :) Uvidíme, zda si je objednám. Zatím tady toho mám dostatek. Možná si počkám na Vaše recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře, Bába Motyka by mi měla snad příští týden dorazit a Miriam mám v plánu také koupit. :-)

      Vymazat
  5. Pekne nedelni rano preji:-)Hodne mne lakaji knihy Nejmenuji se Miriam a Ruda mura. Tesim se na recenze :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[