RECENZE: Pamatuji si vás všechny - Yrsa Sigurdardóttir

20.1.16


"To, co jste mi udělali, to vám nikdy nezapomenu. Jednou si vás najdu...všechny a zaplatíte za to!"
***
"Tati zahrajeme si na schovku?
Nejdřív se ale přiznej a pak mě můžeš hledat."

  • název: Pamatuji si vás všechny
  • orig. název: Ég man þig
  • autor: Yrsa Sigurdardóttir
  • žánr: Literatura světová - Detektivky, thriller, duchové
  • rok vydání: 11/2015
  • nakladatelství: Metafora
  • počet stran: 320
...Anotace...
     U ledového islandského fjordu leží vesnice duchů... královna islandské krimi přichází s mrazivým thrillerem, poprvé bez právničky Tóry, ale i tak naberete dech až na konci.
     Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno.
     Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne...?
     V malém městečku na druhé straně fjordu vyšetřuje policistka Dagný spolu se svým kamarádem, psychiatrem Freyrem, sérii nepřirozených úmrtí. Stopa vede do zaprášených archivů s policejními složkami z minulého století. Jak by ale tehdejší zločiny mohly souviset s nedávným záhadným zmizením Freyrova malého syna?
      Záhady se vrší jedna na druhou a pomalu se začínají propojovat do řetězce děsivých událostí. Příšerná pravda musí být odhalena. Mrtví si někdy pamatují víc, než bychom si přáli...


...Recenze...
Zdroj
      Ach Yrso, Yrso...moje první seznámení s tebou a tolik otazníků. Duchařskou tématiku prostě miluji, ale tvůj styl je prostě výjimečný. Příběh napůl podložený skutečností mě nenechal ani na chvilku vydechnout. Mrazení v zádech a téměř zástava srdce v jistých pasážích...tleskám!
     Příběh se odehrává v drsné krajině severního fjordu. Což jsou vynikající podmínky k sepsání dokonalého mrazivého thrilleru. Opuštěná vesnice Hesteyri dostala příznačné jméno "vesnice duchů". Tento přívlastek dostala jednoznačně právem. 
     Věříte na duchy? Já ano a proto pro mě byla četba této knihy nervy drásajícím potěšením. Příběh má dvě dějové linie. Jedna se odehrává v opuštěné vesnici Hesteyri a druhá v Ísafjörduru a ani tam to čtenáře nijak šetřit nebude. Pojďme se vydat po stopách zemřelých, kteří nikdy nezapomínají a kteří čím déle na tomto světě bloudí, tím více ztrácí z lidského charakteru a stávají se z nich hrozivá stvoření.

První dějová linie:
   
Zdroj
Mladý manželský pár (Katrín a Gardar) a jejich přítelkyně Líf s psíkem Puttim, společně připlouvají na ostrov severního fjordu, do opuštěné vesnice Hesteyri. Mají v plánu tady zrenovovat jeden dům a udělat z něj turistickou chatu. V zimních obdobích je ovšem tato vesnice neobydlená, turismus zde roste až s příchodem teplejších dnů. Čí bláznivý nápad tohle vlastně byl? Tohle bohem zapomenuté místo působí tak stísněně, tak strašidelně, člověku to až nahání hrůzu. Kapitánovi lodi se tento nápad nějak nezdá a proto se jich zeptá, který dům to vlastně koupili. Když zjistí, o který konkrétní dům se jedná, jeho obličejové rysy náhle ztrácí na optimismu. Katrín si toho všimne a proto by ráda věděla, co o domě vlastně ví. Odpovědí jí je jen jedna strohá věta. " O tom domě koluje spousta řečí. " Bývalý majitel zmizel beze stopy, ale všechno má přeci nějaké vysvětlení nebo ne? Tento dům by mohl být zlatý důl a krásné rekreační místo, nač se nechávat zastrašit nějakými historkami. Gardar má prostě jasnou vizi a přes tu nejede vlak. Kapitán jim dá jednu dobrou radu, aby si nechali telefony vypnuté a zbytečně si je nevybíjely, kdyby byla potřeba nutně se někam dovolat. Poradí jim, kde najdou nejlepší signál a raději jim věnuje klíče od lékařského domu, který obstarává jeho sestra. Pro případ, kdyby se náhodou "něco dělo". Načež se sklíčeným pocitem v žaludku odjíždí. Ihned po vylodění se přátelé společně vydají k domu, musí jít ovšem několikrát, protože s sebou přivezli  hromadu stavebního materiálu. Proč se Katrín zdá, že je někdo pozoruje? Je možné, že by tam byl někdo s nimi?
Zdroj
     Každý den se společně snaží dům svépomocí opravovat, ale jde to těžce, na domě je spousta práce. Bez elektřiny, vody a s jen omezenými možnostmi dělají co můžou. A i přesto, že večer ulehají unavení, jejich spánek je narušován tajemným návštěvníkem, který za sebou zanechává rybí mrtvolný zápach, stopy dětských chodidel a vzkazy tvořené z mušlí.
Neměl tenhle společný výlet ale ještě i jinou záminku???

Druhá dějová linie:
Zdroj
     Další část našeho příběhu se odehrává ve větší civilizaci, avšak s poněkud smutnějším příběhem. Mladý psychiatr Freyr je přivolán k zvláštnímu případu vandalismu. Neznámý pachatel doslova zdevastoval místní školku a na zdi načmáral jen jedno slovo "špinavý". Tohle ale není snadné rozlousknout, ani pro něj, ani pro policii. Shodou okolností se od svého umírající pacienta dozvídá, že něco podobného se už kdysi dávno stalo, přesněji před padesáti lety. Případ má velmi podobné rysy. A po bližším policejním zkoumáním se odhalují střípky něčeho zcela nemožného. To, že mají oba případy spolu hodně společného je jedna věc, ale co mají společného se samotným Freyrem a s jeho před třemi lety zmizelým synem? Znáte psychiatry, pro všechno mají logické vysvětlení, podložené fakty a studiemi. Ale když se samotnému Freyrovi začnou dít podivné věci a on si bude jist, že opravdu neblázní, začne se kolečko osudu točit tak, že vám zůstane rozum stát. Proč se jeho bývalé manželce o synovi neustále zdá, o smutných očích a zelené záři? "Benni není na dobrém místě Freyre, musíš mu pomoct. Nedaří se mu dobře. A ještě jedna věc. Měla bych tě na ni připravit. Benni tě chce navštívit."

...Můj dojem...
   
Zdroj
Neuvěřitelné se stalo skutečností, obě dějové linie se dokonale prolnou a vy budete nevěřícně kroutit hlavou. Co má společného padesát let stará záležitost s tou současnou? Nic a přesto všechno. Zapeklitá odpověď, ale velmi výstižná. Toto byla duchařina jako vyšitá! Opravdu jsem zažívala mrazení v zádech a nesnášela jsem, když jedna kapitola končila v tom nejlepším a vy jste museli čekat dalších několik stran. A tam vás Yrsa  sice zase napojila, ale to samé udělala s další linií. Hrůza. 
     Chtěla jsem dát knize plný počet hvězd, ale nemůžu. Přesto, že byla kniha skvělá, bylo tam pár míst, která podle mého názoru, nebyla dotažena příliš dobře do konce. Ano, kniha musí obsahovat několik otazníku, což se také u duchařiny očekává, ale myslím, že tohle bylo prostě místy ne příliš šťastně ukončené, nebo spíše vysvětlené. Nemohu zabíhat do detailu, abych nespoilerovala, ale třeba vám to tak taky přijde. A pro boha, co ten konec? Pokud byl tohle skutečně spisovatelčin záměr, pak ji tleskám znovu!
     Knihu doporučuji všem milovníkům severských krimi, thrillerů a duchařin. Přijdou si jistě na své! Yrsa jednoznačně zabodovala, zanechala ve mě totiž několik rozporuplných pocitů a tím si vysloužila velké uznání, díky tomu na ni totiž jen tak nezapomenu a budu chtít co nejdříve okusit něco dalšího.
...YRSA Sigurdardóttir...
Zdroj
Maturovala v roce 1983, bakalářské studium v oboru stavební inženýrství na Islandské univerzitě dokončila v roce 1988 a magisterské ve stejném oboru na univerzitě v Montrealu roku 1997. Yrsa se živí jako stavební inženýrka pro společnost Fjarhitun a přitom píše.
V roce 1998 vydala Yrsa svou první knihu pro děti Þar lágu Danir í því. K dnešnímu dni jí vyšlo již pět knih pro děti a mládež, jako poslední zatím BIObörn (BIODěti, 2003). Roku 2000 ocenil islandský výbor IBBY (Mezinárodní výbor knih pro mladé lidi) Yrsu za její knihu Við viljum jólin í júlí(Chceme Vánoce v červenci).
Jako první kniha pro dospělé vyšel v roce 2005 u nakl. Veröld napínavý detektivní příběh Þriðja táknið. Tato kniha již vyšla v mnoha zemích a taktéž v roce 2007 i v ČR pod názvem Poslední rituál.

Do listopadu 2010 byly její knihy přeloženy do několika jazyků, velkým úspěchem je i přeložení prvních tří případů Tóry Gudmundsdóttir do angličtiny!

V německé produkci se chystá i filmová verze románu Poslední rituál (informace z roku 2006).
Jako druhý detektivní příběh (se stejnou hlavní hrdinkou) koncem roku 2006 vyšel My Soul to Take. I tato knížka potěší pod názvem Mrazivé světlo českého čtenáře.
Yrsa žije na předměstí Rejkjavíku, je vdaná a má dvě děti. V květnu roku 2006 Yrsa navštívila i pražský knižní veletrh Svět knihy.

Rok 2006 byl pro Yrsu pro ve všech směrech velmi významným. Obě její knihy se dostávají do rukou čtenářům na celém světě, Poslední rituál byl přeložen již do 25 jazyků, Mrazivé světlo do 13. Obě knihy se dostaly na seznamy nejprodávanějších titulů. Poslední rituál dokonce před Vánocemi dokázal přeskočit Dana Browna!
Yrsa stále pracuje jako inženýrka, ale nyní se učí i zcela nové roli... stala se totiž babičkou.

10 komentářů:

  1. Taky jsem čekala ještě jednu záležitost kolem jisté osoby dovysvětlenou. Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přesně tak, ale i tak bych tam toho snesla víc. Ale chápu, že aby se zachovala duchařský nádech, muselo to tak být :-)

      Vymazat
    2. Asi ano :) Každopádně jsem zvědavá na další autorčiny knihy. Objednala jsem si první díl ze série s právničkou Tórou, ale mám tam knížku ještě z předprodeje, tak si chvíli počkám :)

      Vymazat
  2. Na tuhle knížku se hrozně moc těším :3 doufám, že se k ní brzo dostanu. Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pamatuji si vás všechny bylo taky mé první seznámení s Yrsou a jsem z ní nadšená :) Kniha se mi líbila, i když tam jsou určité nedořešené záležitosti...Ale i tak byla skvělá:) Ještě pár dní po čtení jsem chodila po domě s baterkou :D Výborná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mám stejný pocit :-). Stále nad knihou uvažuji, prostě mám určitá místa o kterých do nekonečna přemýšlím. Yrse se to prostě povedlo :-)

      Vymazat
  4. Pro mě to bylo taky první, co jsem od Yrsy četla, a byla jsem nadšená, a ten konec vůbec nechápu. Co se s tou postavou stalo? To jakože umřela, a jestli jo, co se stalo s tělem? Asi jsem úplně mimo, ale prostě to nepobírám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ten konec takhle byl schválně, aby byl ve čtenáři zachován ten vtíravý pocit tajemna. Prostě takto se rodí pověry opředené nadpřirozenem :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[