RECENZE: Slunce na útěku - František Niedl

7.2.16


"Večer usínat se zapadajícím sluncem a ráno se probouzet za ohlušujícího třesku a zemského chvění....
Za okny vidět jen šeď, prach, nic...žádný život, jen chlad a číhající smrt...."

  • název: Slunce na útěku 
  • autor: František Niedl
  • žánr: literatura česká, román, postapokalyptický thriller
  • rok vydání: 01/2016
  • nakladatelství: MOBA
  • počet stran: 256
...Anotace...
     Několik krásných a prosluněných dní se jako mávnutím proutku mění v něco nedefinovatelného, v něco, s čímž se dosud lidstvo nesetkalo.
     Mike a Bessy, hlavní hrdinové této knihy, přežili katastrofu nevídaných rozměrů jen díky náhodě v krytu ve Skalistých horách. Po dvou relativně klidných měsících se rozhodnou svůj úkryt opustit a vydávají se hledat další přeživší. Krajina, kterou znali, se změnila k nepoznání. A přesto i v tomto fantaskním a mnohdy děsivém světě neztratili lidé většinu svých dřívějších vlastností, takže vedle zla nepřestává existovat dobro a vedle zbabělosti zase neobyčejná odvaha a touha po životě.

...Recenze...
     Bessy a Mike, dva naprosto rozdílní lidé a přesto je cosi spojuje. A ne jen společný výlet, přátelství, možná i láska. V následujících dnech a měsících spolu prožijí neuvěřitelné chvíle. 
     Zdá se, že ani jeden z nich přesně neví, proč jsou právě teď spolu a podnikají tento výlet. Mike je syn senátora a Bessy jen obyčejná holka, kamarádka a právě teď asi i Mikeova přítelkyně? Tohle je věc, kterou nedokážou specifikovat ani oni sami. Čí byl vlastně tenhle bláznivý nápad vyjet si na výlet?
     Mike vezme Bessy do Skalistých hor ke Stříbrnému potoku, kde jeho otec postavil vskutku nevšední stavbu. A vlastně nejen on, v okolí je takových staveb víc. Jsou to nízké přízemní betonové budovy. Jsou to protiatomové bunkry. Bessy je fascinována, ale Mike je spíše otráven, nevidí na této hrůzu nahánějící stavbě nic fascinujícího. Bessy by ráda zůstala přes noc a tak ji Mike vyhoví, ale pouze na jeden nebo dva dny. Více ne. Necítí se zde dobře. I přesto, že je bunkr přepychově vybavený, dá se říci, že i velmi luxusní, tak chce Mike za každou cenu pryč.
     Den stráví děláním běžných věcí, popíjením, klábosením, koukáním na filmy, pouštěním muziky a milováním. Před spaním se venku podívají na západ slunce, které je dnes poněkud více krvavé. Tento výjev jim nahání až husí kůži. Pak společně uléhají v objetí a usínajíc se těší na další slunečný den, další den jejich započatého výletu.
     Mike se probouzí z hlubokého spánku a za pomoci Bessyina zběsilého třesení. Co se to děje? Bessy svého počínání sice zanechala, ale Mike se třese dál, dokonce i Bessy. Ohlušující hřmění a chvění celého betonového úkrytu je opravdu děsí. Možná by je vyděsil i pohled z okna, ale toho budou na několik dlouhých týdnu ušetřeni. Bunkr je hermeticky uzavřen, dveře, okna...všechno, oni jsou tu uzavřeni a neví, co se děje.
     Jak jednat v takových případech? Pustit si televizi a zjistit, co se děje? Jasné, to bylo první, co je napadlo, ale bez úspěchu. Pak je tu ještě jedna a poslední možnost. Centrální počítač zvaný "mozek", ten jim určitě řekne, co se venku děje. Zavolá servisní hlídku, protože jde určitě o nějakou poruchu a oni je propustí z téhle betonové hrůzy. 
     Jenže to co se od počítače dozví, ani jeden z nich nečekal. Ani jeden z nich tomu nechtějí uvěřit, ale budou muset. Věčně pesimistický, skeptický a permanentně protivný Mike z toho téměř šílí. Tohle přece není možné.
     Několik dní zůstanou odstřihnuti od okolního světa, až se najednou jednoho dne uvolní betonové těsnící okenní kryty a oni poprvé spatří denní světlo. Ale je tohle vůbec nějaké denní světlo? Krajina se změnila k nepoznání, počítač hlásí teplotu -30°C, vše se topí v prachu a mlžném oparu. Je vidět sotva na pár metrů. Po slunci ani památky....
     Až je tenhle zpropadený bunkr propustí ze svého chřtánu, jsou odhodláni vydat se ven a zjistit co se stalo. Vybaveni těmi nejmodernějšími obleky a kontrolním vybavením nakonec po více jak dvou měsících opouští svůj záchranný kryt. Kde je život, kde je slunce, kde jsou další lidé? Spousta otazníků a odpověď na ně čeká tam někde v nedohlednu.
     A tak se Mike a Bessy vydávají na cestu do neznáma a za dalším životem. Ani jeden z nich netuší, čeho budou svědky, co je oba potká a co je čeká na samém konci jejich cesty. Oba si sáhnou na samé dno svých sil a oba díky této katastrofě poznají, čeho jsou vlastně schopni...kolik jsou schopni snést a vydržet.

...Můj dojem...
     Slunce na útěku je fascinující a fantastický postapokalyptický thriller. Moje první zkušenost s tímto žánrem, díky níž se můj literární okruh zase rozrostl o další oblíbený žánr. František Niedl napsal už spoustu knih a já se na něj rozhodně hodlám blíže zaměřit a přečíst si další jeho tituly.
     Kniha je velmi poutavě napsána, žádná hluchá nebo nudná místa, všude na vás číhá frustrující fascinace. Fascinace lidskou psychikou, která je ve vypjatých situacích tak křehká. Přežijí jen ti silní, proto je na čase se silným stát. 
     Mike je od začátku knihy nevlídný a protivný, občas mi opravdu lezl na nervy. Věčně nespokojený a ukňouraný. Naopak Bessy, ta se s celou jejich situací vyrovnávala mnohem lépe. Oba byli samozřejmě vystrašení. Není se čemu divit, každý den byl jako ze zlého snu, jenže se ani jeden z nich z něho nedokázal probudit.
     Kniha ode mě získává plný počet hvězd, které si zaslouží. Nejen za celý průběh děje, ale hlavně za jeho brilantní a překvapivé zakončení. 
     Byla jsem po celou dobu čtení vtažena do děje, byla jsem nucena nad celou katastrofou přemýšlet, byla jsem nucena přemýšlet jako oni. Zvládla bych já sama přežít? Chtěla bych vůbec přežít? 
     Knihu doporučuji všem milovníkům postapokalyptických románů, ale i těm, co s tímto žánrem žádnou zkušenost nemají. Doporučuji ho i čtenářům preferujícím napínavé knihy, thrillery a dobrodružné knihy. Všechny jejich touhy budou v této knize ukojeny. 

Na závěr bych velmi ráda poděkovala nakladatelství MOBA za poskytnutí tohoto recenzního výtisku. 
Velmi za něj děkuji, bylo mi potěšením.
Knihu můžete koupit ZDE.

Zdroj


František Niedl se narodil 7.4.1949 v Českých Budějovicích a vystudoval SPŠ elektrotechnickou. Prošel profesemi elektromontér, obsluha vodní elektrárny, obsluha rozvodny, byl učitelem v autoškole a byl majitelem cestovní kanceláře. V současné době se věnuje budování jachetního klubu na Lipně a literární činnosti. Je ženatý a má 2 syny.
Má rád přírodu, motorky, koně, jachtink, literaturu a historii. Po vydání prvního autorova románu došlo k třináctileté pauze. Autor dal po převratu přednost prožívání dobrodružných událostí v reálném životě, před vymýšlením si jich v literatuře, a dal se na podnikání. Po deseti letech je však dobrodružstvími při podnikáním už tak opotřebovaný, že se pokorně vrací ke psaní a raději nechává týrat své fiktivní hrdiny. Kromě románů píše i povídky, které se objevují v přílohách deníků, nebo jsou vysílány v rozhlase a také vychází knižně.



7 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. Kniha vypadá hodně lákavě. S tímhle žánrem taky zatím nemám žádnou zkušenost, ale už jsem ji koumala, jak ji Moba dala do recenzáčků. Možná ji taky někdy vyzkouším, nikdy není pozdě na něco nového.

    OdpovědětVymazat
  2. :) Recenze velmi zdařilá (jako vždy :)). Jestli budu mít možnost, tak si knihu ráda přečtu. Můj kilometr dlouhý seznam je zase o něco delší :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvému seznamu tleskám a s tebou samozřejmě soucítím :-D A díky :-)

      Vymazat
  3. Postapokalyptických románů jsem moc nečetla, ale tenhle vypadá dost zajímavě, takže možná dám tomuto žánru šanci :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To zní docela zajímavě, děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[