RECENZE: Fantastická zvířata a kde je najít - J.K. Rowling

26.6.17




Ponořme se do magizoologie fantastického kouzelného světa!



Info o knize:

  • název: Fantastická zvířata a kde je najít
  • orig. název: Fantastic Beasts & Where To Find Them
  • autor: Mlok Scamander (J.K. Rowling)
  • žánr: fantasy, pro děti a mládež
  • rok vydání: 05/2017
  • nakladatelství: Albatros
  • počet stran: 135

Recenze knihy:

     Je toho ještě velká spousta, co nám nebude moci být z kouzelnického světa Harryho Pottera nikdy prozrazeno, ale Ministerstvo kouzel se odhodlalo k alespoň malému a nevídanému kroku. A tím je dotisk prvního vydání knihy Mloka Scamandera, bývalého žáka Bradavic a uznávaného magizoologa. 

     Dostává se nám do rukou výtisk s nevídaným obsahem. Fantastická zvířata a kde je najít - další příručka z bradavické knihovny, kterou před námi četli jen vyvolení z kouzelnického světa. A teď se dostává do rukou i mudlům. 

     V knize je nám vysvětleno definicí, a to dost rozporuplnou a diskutabilní, co to vlastně zvíře je a jak je katalogizováno podle nebezpečnosti a ochočitelnosti. Trvalo velmi dlouho, než se Odbor kouzel dohodl na tom, co je zvíře a co je bytost. Mlok nám vylíčí své zážitky z cest i svůj vlastní názor na všechna zvířata, která sám na svých cestách poznal a potkal. 

     Možná se budete divit, ale je klidně možné, že i vy sami jste se s některým fantastickým zvířetem už setkali! Je spousta fám o zahlédnutí Yettyho nebo příšery z jezera Loch Ness. Ale co když to není jen fáma a je to jen další kouzelný tvor, který je na zemi velmi dobře ukryt, ale ne vždy unikne mudlovskému oku? Možná se vám poštěstí, že na zahrádce při pletí na vás vystrčí svůj zvědavý kukuč fretka, ale co když na vás promluví? Pak budete mít štěstí na Dlaždičouna! Některá zvířata z kouzelného světa jsou před námi skryta kouzlem, možná jste už měli i tu čest s některým z nich, ale Odbor kouzel se postaral o to, abyste zapomněli. Kdo ví... 

     Jste zvědaví a máte chuť opět nahlédnout do kouzelného světa, tentokrát ovšem do jeho zvířecích tajů? Pak je tato příručka jako stvořená pro vaši fantastickou výpravu. Mlok Scamander v této knize představuje několik x desítek druhů doposud známých fantastických zvířat. Jsou abecedně seřazena podle originálních názvu a o každém se dozvíte přesně to, co potřebujete vědět, včetně toho, zda je dobré toto zvířátko osobně poznat a potkat! Podle pokynů Albuse Brumbála je toto dílo samozřejmě označeno jako "smyšlené".

     Přiznám se vám, po přečtení příručky mám jedno tajné přání..., chtěla bych potkat, alespoň na okamžik, velkolepého Bouřliváka. Kdo ví, třeba se mi jednou poštěstí, až zase Mlok zavítá do Evropy a nezapomene s sebou vzít svůj kouzelný kufr. Třeba opět dojde k porušení řádu a jemu nějaké to zvířátko opět nedopatřením unikne....

Můj dojem:

     Nádherné, nové, přepracované vydání doplněné o několik dalších zvířat. Kniha se pyšní nádhernou sametovou obálkou v zeleném odstínu. Velkolepost této příručky doplňuje zlaté vyobrazení zvířete na přední straně knihy.

     Musím uznat, že Fantastická zvířata se mi líbila ještě o něco více než učebnice Famfrpálu. Bylo zajímavé číst o tom, kde se jaké zvíře vyskytuje, čím je nebezpečné nebo jaká je jeho kouzelná moc. 

     Kniha je skvělým doplněním celé série HP. Rozhodně se k ní několikrát vrátím, třeba ve chvíli, kdy se v knize některé zvíře objeví a já nebudu vědět žádné podrobnosti. V této učebnici se dozvím všechno co budu potřebovat.

      Ještě tuto učebnici nemáš? Pak s tím koukej něco udělat, protože by ti rozhodně neměla chybět, nikdy totiž nemůžeš vědět, kdy se ti informace v ní, budou hodit. Třeba to bude zrovna otázka života a smrti. 
Hodnocení: 90%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Alespoň jeden výtisk knihy Fantastická zvířata a kde je najít vlastní téměř každá kouzelnická domácnost v celé zemi. Nyní, po omezenou dobu, mají i mudlové příležitost zjistit, kde žije pětinoh, čím se živí kluběnka a proč není dobrý nápad nechávat za dveřmi mléko pro bodloše. Tentokrát s novou obálkou i novými ilustracemi.

3 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[