RECENZE: Kouzelný náramek - Viola Shipman

23.9.16

Každý ten přívěsek v sobě nese příběh, příběh můj i tvůj...
příběh celé naší rodiny...
Nikdy ho neodkládej a nikdy nezapomeň na to, co ti teď budu vyprávět...
Moje vzpomínky budou teď tvými a budou žít dál...
  • název: Kouzelný náramek
  • orig. název: The Charm Bracelet
  • autro: Viola Shipman /pseu/ (Wade Rouse)
  • žánr: literatura světová, romány, romány pro ženy, příběhy
  • nakladatelství: LEDA
  • rok vydání: 09/2016
  • počet stran: 424
...Anotace...
     Díky rodinnému šperku si tři ženy jasněji uvědomí, že na rodině velmi záleží. Příběhy ukryté v přívěscích změní jejich pohled na život a ony najdou novou chuť ho žít.
     Lolly dostávala od své matky ke každým narozeninám jedno kouzlo spolu s připomínkou, jak důležité jsou rodinné vzpomínky.
     Teď je Lolly sedmdesát let, zhoršuje se jí paměť, a tak si uvědomí, že jí nezbývá moc času na to, aby obnovila vztah se svou dcerou a s vnučkou, protože obě byly stále příliš zaměstnané, než aby si našly chvilku na ni a na její rodinné historky.
     Když ale Lollyině dceři Arden kdosi nečekaně zavolá a vyjádří obavu o její matku, vypraví se Arden za ní a vezme s sebou i svou dceru (a Lollyinu vnučku) Lauren. Lolly jim pak vypráví příběhy spojené s jednotlivými přívěsky na náramku – a všechny tři si znovu najdou cestu k sobě navzájem a také radost, naději a lásku.
     Kouzelný náramek je dárek, který budete žárlivě střežit ještě dlouho poté, co dočtete poslední stránku.
...Recenze...
     Někdy ty nenápadně vyhlížející knihy, které se zdají být na první pohled nevinné a jednoduché, v sobě ukrývají mnohem víc, než se zdá... Právě tak je tomu u novinky nakladatelství LEDA. Kouzelný náramek působí navenek svou prostou a přitom nádhernou obálkou velmi nenápadně, ale uvnitř knihy se ukrývá příběh, který zabrnká na vaše nejniternější pocity... Ještě hodně dlouho po přečtení budete na tuto knihu myslet, protože ona v sobě nenese jen příběh jedné rodiny, ale také velké poselství. Četla jsem už mnoho knih od různých autorů, kteří se pokoušeli toto poselství také předat, ale nikomu se to ještě nepovedlo tak dobře, jako Wadu Rouseovi píšícímu tuto knihu pod pseudonymem Viola Shipmen. Proč pseudonym? Autor chtěl vzdát poctu svojí rodině...pochopíte proč to udělal v mžiku, po přečtení této skvělé a neskutečné knihy!
     Náš příběh je typickým rodinným románem, ale ne jen tak ledajakým. Zavádí nás do Chicaga a následně pak k Michiganskému jezeru do městečka Scoops, které je proslulé svými cukrovinkami.

     Tři generace žen - matka, dcera a vnučka - Lolly, Arden a Lauren. Tři ženy, jedna rodina, tři osudy spojené jedním kouzelným náramkem s mnoha přívěsky. Každý ten přívěsek v sobě ukrývá a nese příběh, příběh, který obsahuje vždy jednu etapu či událost daného okamžiku, kdy byl darován a za jakým účelem. Velmi nápadité a ve své zvláštní jednoduchosti a prostotě velkolepé. 
"Mami!" přerušila ji Arden. "Vždyť je to jen sníh. A mně se ani moc nelíbí. Jsem jen ráda, že nemusím jít do školy." Lolly zmlkla a naklonila se k dceři. "To je ale hloupost. Sníh má přece rád každý. Vždyť je kouzelný." "Je mokrý a studený," namítla Arden. "Co je na tom kouzelného?" Nejdřív si dáme snídani a pak ti to ukážu!" 
     Lolly - babička Lolly je ústřední postavou celého příběhu. Ona je tou studnicí veškerých vzpomínek a nositelka jednoho z nejvíce ověšených náramků. Pokračuje v rodinné tradici a sama při každé možné příležitosti daruje své dceři nebo vnučce další přívěsek na jejich náramky. Ona v této tradici nevidí nic z pošetilosti či dětinskosti nebo dokonce něco z prostoduchosti. Ona v tom vidí mnohem víc a snaží se svým potomkům naznačit, proč je to tak důležité... Lolly, studnice modrosti, babička, matka a ještě mnohem víc. Vzpomínky si uchovává, protože jsou pro ni moc důležité. Zásadní zlom v jejím životě ale nastává, když se u ní projeví počátky MCI - mírná kognitivní porucha. Lolly pomalu, ale jistě přichází o své vzpomínky, zatím jen třeba na pár okamžiků, ale i tak ji to děsí. Ztrácí paměť... To jediné, co člověka drží při smyslech a to jediné, co nám nic nemůže sebrat...až na tuto nemoc.

     Arden - dcera Lolly a matka Lauren. Arden žije a pracuje v Chicagu, po nepovedeném manželství se snaží dělat co může, aby svou dceru udržela na Severozápadní univerzitě. Pracuje pro magazín Paparazzi a je pro něj, podle ní, nepostradatelná. Její vášeň už takřka hraničí s workoholismem. Arden je ztracená ve svém vlastním světě a ani si to neuvědomuje, bohužel pro ni. Na kouzelné náramky už takřka zapomněla, ačkoli jí matka stále posílá přívěsky, které mnoho naznačují a symbolizují. Stane se to tak i jednoho květnového dne, kdy Arden přijde přívěsek Kloboučníka z Alenky. Arden si uvědomuje, sice zatím jen nepatrně, oč jí  kdysi v životě šlo. A také náhle dostává strach o svou starou matku, kterou už neviděla několik let....

     Lauren - dcera a vnučka, nejmladší postava v naší knize. Lauren studuje na Severozápadní univerzitě obchod. Obor, který ji nijak nenaplňuje, ale studuje ho proto, že nechce zklamat matku, která má velká očekávání. Jenže její velkou vášní je umění. Ráda by malovala. I Lauren ve stejný den přijde od babičky Lolly přívěsek s krátkým vzkazem a i v ní se něco málo zlomí a uvědomí si, že se jí po babičce hrozně stýská. Proto přijde za Arden s návrhem, že se na Svátky obětí války za babičkou pojedou podívat a užijí si krásnou dovolenou.

     To co se zprvu jeví jako nucená dovolená se postupně mění v dlouhou životní pouť za podstatou a významem slova RODINA. Obě ženy přijíždí za Lolly jako pouhopouhé loutky a postupně se z nich stávají živoucí a šťastné bytosti. Lollyina zdravotní stránka je obě hodně rmoutí a snaží se jí být oporou a pokouší se Lolly pomáhat s paměťovým cvičením. A co by bylo nejlepší na cvičení paměti? Trošku se v té paměti pošťourat a spojit tak příjemné s užitečným. A tak nám Lolly stránku po stránce dává nahlédnout do jejich života, do těch nejdůležitější částí, které nesmí být nikdy zapomenuty...

"Je třeba respektovat minulost, ale soustředit se na budoucnost. Musíme věřit, že to nejlepší teprve přijde."
...Můj dojem...
     LEDA opět ukázala, že se na jejich knihy vyplatí čekat, není totiž důležité jak často knihy vydáváte, ale jaké! Tento příběh je neuvěřitelně dojemný a krásný. On vás donutí zauvažovat nad tak všedními starostmi a věcmi, které přehlížíme. Málo která kniha s podobným tématem rodiny, dokáže to, co dokázal Kouzelný náramek. Klobouk dolů před spisovatelem a vzhledem k tomu, že čerpal ze svého vlastního života, tak mu vlastně i tak trošku závidím. Protože to je nádhera. A opravdu velké překvapení nastalo po zjištění, že autorem je muž, že i muž dokáže napsat tak citlivý román o rodině. 
     Knihu musím doporučit každému! Čtěte ji jako mantru a vnímejte ji. Vnímejte celou její podstatu i poselství, které v sobě nese. Možná někomu kniha přijde jednoduchá a taky trošku předvídatelná, ale co na tom. V této knize to není podstatné, protože pod tou slupkou jednoduchosti je ukryto mnohem víc. V jednom okamžiku bude plakat smutkem a pak třeba štěstím, pak se budete usmívat a pak vám na tváři vykouzlí ten výraz, který bude svědčit o tom, že si uvědomujete....všechno. Možná si začnete vážit i mnoha věcí, které jste do teď brali jako samozřejmost...
Hodnocení: 100%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji

12 komentářů:

  1. Super recenze, Míšul! Na knihu jsi mě vážně nalákala! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Achjo, nejhorší je, jak se vždycky rozhodnut, že budu nějakou knihu obcházet obloukem a pak si přečtu takhle vydařenou a nadšenou recenzi a pak samozřejmě knihu nutně potřebuji. Kouzelný náramek zní parádně, tak snad někdy v budoucnu... :)) Hezký pátek, Míšo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to znám :-D. Hele, pokud na ní má dojít, tak na ní dojde. Dej tomu čas a třeba ti jednou skončí v rukách :-)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze a kniha vypadá skvěle!!! Jestli mohu doporučit, přečti si Hluboký hrob, sice dle anotace to vypadá všelijak, ale je to úžasné!
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ten jsem přečetla ještě před touto knihou, bylo to super :-)

      Vymazat
  4. Teda Miso, hodne si mne svou recenzi nalakala se po teto knize poohlednout:-)Preji krasny vikend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus ji a uvidíš, díky :-). Je to opravdu pěkný příběh. V jednoduchosti je síla!

      Vymazat
  5. Naprosto s recenzí souhlasím! <3
    Moc se Ti povedla! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[