RECENZE: Hluboký hrob - Dítě útesů - Camilla & Viveca Sten

5.1.18





Něco zlého se ukrývá v hlubinách

Info o knize:

  • název: Hluboký hrob - dítě útesů
  • orig. název: Djupgraven
  • série: Dítě útesů #1
  • autor: Camilla a Viveca Sten
  • žánr: pro děti a mládež, fantasy, thrillery, světová literatura
  • rok vydání: 11/2017
  • nakladatelství: Knihy Dobrovský - Edice Omega
  • počet stran: 424
     V prvním díle série Dítě útesů se seznamujeme s dvanáctiletou Tuvou, která s rodiči žije na jednom menším ostrůvku souostroví švédských fjorů. Malebná a přitom drsná kraji, která mnohým bere dech. Voda hluboká a temná jako samo peklo. A právě u vody začíná náš příběh...

     Tuva je na první pohled zvláštní a tichá dívka, je snad poznamenaná nehodou, kterou prožila v dětství? Po té nehodě ji zůstaly na krku děsivé a na dotek velmi citlivé jizvy. Co se tenkrát vlastně přihodilo?

     Hned na začátku příběhu jsme svědky nehody rodičů a jejich dítěte. Věřte mi, tento prolog upoutá vaši pozornost a vy budete hltat stránku za stránkou.

     Kniha hned od začátku začíná celkem drsně, ale takovým tím neblahým způsobem, neblahým tušením. Hned po prologu jsme vcucnuti do děje příběhu. Jsme svědky události, nad kterou zůstává rozum stát. V celém souostroví je pohřešováno několik osob, které beze stopy zmizeli na moři. Všichni cítí ve vzduchu zvláštní napětí, cítí ho i Tuva. Zdá se, že se moře mění, je temnější než kdy jindy a ve vzduchu je cítit smrt.

     Tuva je svědkem zmizení jednoho ze spolužáků při orientačním běhu. Vlastně ne tak úplně svědkem celé události, každopádně je té události součástí. Ten den panovala nezvyklá mlha. Jeden žák zmizel a další se po lese potuloval ve zvláštním stavu podobnému transu či poblouznění. Jen díky Tuvě další ze spolužáků unikl, ale čemu vlastně?

     Probíhá vyšetřování zmizení chlapce, jako by se do země propadl a Tuva mezi tím začíná zjišťovat, že něco není v pořádku jak s ní, tak s mořem samotným. Něco se probouzí, v moři v i ní...


Můj dojem:

     Jako první zmíním to, že na knihu pro mladé čtenáře je to opravdu docela děsivé. Musím říci, že i já jsem občas měla takový ten nepříjemný pocit strachu, toho opravdového, takového, který k dobrým thrillerům patří. Za toto palec nahoru. 
     Severské prostředí je vylíčeno velmi dobře, autenticky. Máte i pocit, že jste jeho součástí. Dvojice autorek si s příběhem opravdu pohrála, dokáže upoutat čtenáře hned první stránkou a nepustit do té doby, než přečtete poslední větu. Na můj vkus pro děti dost strašidelné, ale zase proti gustu...

     V knize oceňuji větší velikost fontu, kniha se díky tomu čte velmi svižně a čtení tak utíká pocitově rychleji. Dokonale vyvedená obálka pak celé knize nasazuje korunu. 

     Velmi dobře vyvedené dílo, které baví a hlavně je díky svému žánru velmi chytlavé. V knize se totiž snoubí prvky autenticity, mysterióznosti a mystiky. V dalších dílech se máme jistě nač těšit, uvidíme, jestli autorky dokáží předčit už teď velmi působivý první díl!
Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Dobrovský a nakladatelství Omega.
💰 Knihu můžete zakoupit u Knihy Dobrovský 
nebo 

Anotace knihy:

Dítě útesů je první část série thrillerů pro dospívající mládež z pera Camilly a Vivecy Stenových. Nadpřirozené prvky ze severské mytologie se střetávají se starými námořnickými pověrami a legendami. Hlavní hrdinka Tuva má také svůj příběh: jaké to asi je vyrůstat na ostrově v souostroví, když letní sezóna skončí, turisté odjedou a hladinu oceánu pokrývá hustá mlha?  
 
Dvanáctiletá Tuva si se svými spolužáky moc nerozumí a tráví hodně času sama. Ale na ostrově Harö, kde žije, se cítí jako doma. Má ráda místní malé ostrovy a útesy, které zná jako vlastní dlaň. Ale letošní podzim je to jiné. Lidé mizí beze stopy v moři, pod hladinou se vlní temné stíny a v korunách stromů byly spatřeny nadpřirozené bytosti. 
 
Zdá se, že Tuva je jediná, kdo tuší, že se v rozbouřených vodách a tajemných lesích skrývají zlovolné síly bažící po krvi. S příchodem podzimu se vše halí do pochmurných šedočerných odstínů a po dlouhém spánku na dně moře se k životu probouzí smrtelné nebezpečí.
OPUŠTĚNÉ SOUOSTROVÍ  JEŠTĚ NIKDY NEBYLO  ŽIVĚJŠÍ...  
 
Dítě útesů  je jedním z nejvzrušujících románů pro teenagery tohoto roku.  
 
Pokud bude tato série pokračovat stejným způsobem,
hravě strčí do kapsy všechny předchozí švédské fantasy série!
Dítě útesů pasuje ke starým bájím a pohádkám,
které mají schopnost učarovat!
Belinda Graham, Tidningen Kultur  
 
Jedná se o první díl hororové trilogie pro děti
a dospívající mládež, ale nepochybuji o tom,
že uchvátí i dospělé čtenáře. Příběh mě okamžitě pohltil
a knihu jsem nebyla schopna odložit.
Ylva kort och got (blog)

1 komentář:

  1. Navzdory tomu že je mi už přes 20, tak ta kniha mě chytla jako žádná jiná :) Dala jsem na recenze a jelikož moc nečtu tak tahle kniha mě okouzlila.
    Nemůžu se dočkat druhého dílu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[