RECENZE: Harry Potter a Tajemná komnata - J.K. Rowling

23.10.17





Harryho druhý rok v Bradavicích!


Info o knize:

  • název: Harry Potter a Tajemná komnata
  • orig. název: Harry Potter and the Chamber of Secrets (1998)
  • série: Harry Potter (2.)
  • autor: Joanne Kathleen Rowling
  • žánr: romány, fantasy, pro děti a mládež, dobrodružný
  • rok vydání: 08/2017 (7. vydání)
  • nakladatelství: Albatros
  • počet stran: 336
     Již sedmé vydání druhé dílu o nejznámějším kouzelnickém chlapci všech dob! Letos se Harry Potter dočkal dvacetiletého výročí od vydání originálu prvního dílu. Neskutečné, ale je to tak. Je mi líto, že já nejsem tou generací, která na těchto knihách vyrůstala, ale bohužel mě to o fous minulo a hlavně jsem se v té době ještě plně nevěnovala čtení. Nyní vše poctivě napravuji a nemůžu vám dostatečně vyjádřit to, jak jsem nadšená. "Na stará kolena" jsem propadla kouzlu toho malého klučiny s jizvou ve tvaru blesku na čele.


     Myslím si, že není úplně nutné v této recenzi popisovat děj knihy, důležité tu budou spíše moje pocity jako nové čtenářky, ale přesto alespoň ve zkratce.

     Harry má za sebou první rok v Bradavické škole čar a kouzel, nyní je zpět u Dursleyových a tráví prázdniny tam, kde chce být ze všeho nejmíň a kde je spíše obtížným hmyzem než synovcem a bratrancem. Už aby byl konec září a on se mohl zase vrátit do školy a ke svým kamarádům, kteří mu celé prázdniny neposlali žádný dopis?! Další narozeniny, které s ním nikdo nechce oslavit, další, kdy si na něj nikdo nevzpomněl.
     To, že Harry přitahuje potíže, není žádným tajemstvím a tak jednoho večera, kdy má obzvláště držet jazyk za zuby a dělat, že neexistuje se opět u Dursleyových  otřese dům v základech. Harryho navštíví zvláštní skřet jménem Dobby, který Harryho varuje, aby se za žádných okolností nevracel do Bradavic. Harry ovšem rázně nesouhlasí To, co se děje pak, vyslouží Harrymu mříže na okna a zamčení v podkroví. Ač už nedoufá, na svoje kamarády se ale může vždy a za všech okolností spolehnout. 

     Harryho čeká druhý rok školy, další rok poklidného studia, tedy aspoň se domnívá, že tento rok bude klidnější, než ten loňský. Jenže to by se ve škole nesměly začít dít opět prapodivné věci. Po škole koluje zvěst, že Zmijozelův dědic je zpět a že Tajemná komnata byla otevřena. Kdo je ale dědicem a co je vlastně Tajemná komnata? Vše a ještě více se dočtete v druhém dílu této skvělé série! 

TAJEMNÁ KOMNATA JE ZNOVU OTEVŘENA.
NEPŘÁTELÉ DĚDICE, MĚJTE SE NA POZORU!


Můj dojem:

     Tajemnou komnatu jsem si snad užila ještě víc než první díl. Já jen žasnu nad tím, co se mnou autorka provádí. Nevěřila bych, že mě bude bavit kniha pro mládež a hlavně kniha, jejíž filmové zpracování jsem již několikrát zhlédla. 

     Výhodou znalosti filmového zpracování bylo, že jsem postavám přiřadila snadno tváře a dokonce i hlasy, na které jsem zvyklá. 
     Je mi 34 let a já jsem blázen do Harryho Pottera, jo, fakt! Autorka je mistrnou vypravěčkou s dokonalou fantazií. Dokáže upoutat úplně každého a její knihy jsou opravdu nadčasovou záležitostí. 

     Knížku nelze hodnotit jinak, než plným počtem hvězd, i přesto, že jsem věděla o čem celý příběh pojednává, stále jsem hltala stránku za stránkou a v údivu čekala, co bude dál. Musím říci, že jsem byla i ráda, když se některé detaily lišily od filmu. 

     Co vám dál mám povídat, jsem prostě v pasti. Jsem hrozně moc ráda, že si to teď pomaličku můžu užívat, že mám vlastně celou sérii ještě před sebou. V nejbližších dnech, mě čeká třetí díl a řeknu vám, nemůžu se dočkat. Přála bych vám vidět výraz dospělého člověka, který poprvé čte Harryho Pottera, řekla bych, že to za to stojí. 😉

     Ještě stále se najdou tací, kteří tyto knihy nečetli a stále jsou skeptičtí vůči věku, či žánru. Bojí se. Vzkaz pro vás! Taky jsem se bála, ale jsem ráda, že jsem se konečně odhodlala a nelituji! Nikdo se ovšem nemá do ničeho nudit, váš čas přijde a doufám, že si to užijete stejně jako já.
Hodnocení: 100%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatros Media, a.s.

Anotace knihy:

Druhý rok v Bradavicích...

Může za to spiknutí, Harry Pottere. Spiknutí, při kterém se ve Škole čar a kouzel v Bradavicích mají letos stát ty nejhroznější věci. Harry si za uplynulé léto prožil ty nejhorší narozeniny v životě, dostal několik zlověstných varování od domácího skřítka Dobbyho a od Dursleyových ho nakonec musel zachránit Ron Weasley v kouzelném létajícím autě. Na chodbách bradavické školy pak Harry slyší podivný šepot – a útoky na sebe nenechají dlouho čekat. Několik studentů zdánlivě zkamení a Dobbyho předpovědi se začínají vyplňovat…

9 komentářů:

  1. Skvělá recenze Miško :) Díky tobě mám aspoň jedničku na seznamu a pak se uvidí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze. :)) Harry Pottera miluju a vůbec se nedivím že se ti kniha tak líbí. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Výraz v Tvé dospělé tváři byl opravdu kouzelný! ;-) Jsem ráda, že se Ti Harry tak moc líbí a jsem natěšená na to, co budeš říkat na další díly...
    P. S. Také očekáváš dopis? 😍😀

    OdpovědětVymazat
  4. Bezva recenze. Já jsem naprostý fanatik do Harryho. Znám zpaměti i pozpátku jak knížky tak filmy nemluvě o tom co všechno s touto tématikou mám doma. Takže naprosto chápu nadšení :D

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[