RECENZE: Smrtelná rána - Thomas Enger

17.8.17








Otec, jenž hledá viníka.
Otec, jenž ztratil to nejcennější v životě. 



Info o knize:

  • název: Smrtelná rána
  • orig. název: Banesår
  • série: Henning Juul (5.)
  • autor: Thomas Enger
  • žánr: světová literatura, detektivky
  • rok vydání: 07/2017
  • nakladatelství: MOBA
  • počet stran: 344
     Smrtelná rána je již pátým dílem ze série, ze série, kterou jsem bohužel prošvihla a nečetla. To byl asi ten největší kámen úrazu. Ne, že by mě kniha nebavila, ale tak nějak jsem z ní byla dosti rozpačitá. Jsem zvyklá na severské detektivky a krimi. Jsem zvyklá i na severská jména, ale ve Smrtelné ráně jsem se dobrou větší třetinu knihy doslova ztrácela. Možná, kdybych tuto sérii již znala, tak bych se ve jménech a postavách tolik neztrácela a celý příběh by na mě měl úplně jiný dopad.


     Tak jako většina severských příběhů, i tento začínám prologem z konce. Henning  sedí ve člunu a odpočítává vteřiny do své smrti. Myslí na svého synka a přemýšlí, jestli je ještě vůbec nějaká možnost na záchranu svého života. Přemýšlí nad tím, jestli si vůbec zaslouží žít a jestli má jeho život vůbec nějakou budoucnost.

     Poté se vracíme v několika dějových i časových linkách k celé podstatě příběhu. Henning přišel při požáru o svého syna, sám utrpěl mnohačetná zranění. Proč se tohle muselo stát? Henning konečně dostává nějaké informace o tom, kdo za tím zřejmě stojí a kdo jim k tak ohavnému činu podal ruku. Mělo jít o zastrašení, ale místo toho přišel o syna.

     Příběh je podávám více z novinářského hlediska, kdy samotný Hennig pomalu přichází na kloub komplikovanosti a závažnosti celého případu. S osobní vervou jej pomalu rozplétá a ač se to zprvu jeví jednoduše, v závěru nás čeká velké překvapení. V příběhu vystupuje mnoho postav, měla jsem s tím celkem dost problém. Několik jich přijde o život a spousta dalších si bude vyřizovat vlastní spory, někde mezi tím je novinář Henning Juul, který chce znát a odhalit pravdu a vraha. Odkrývá však ještě mnohem víc.

Můj dojem:    

     Thomas Enger je skvělý vypravěč, to se mu musí nechat. Příběh podává hned z několika úhlů pohledu různých postav a ačkoli máte pocit, že to spolu nijak nesouvisí, opak je pravdou.

     Kniha je postavena tak, že je možné ji číst samostatně, ale já to nedoporučuji, protože mě osobně to vůbec nesedělo a lituji neznalosti předchozích knih. Možná i proto jsem knihu ohodnotila pouze 3*. I přesto, že se spisovatel v tomto díle vrací k informacím a ději z dílů předchozích, připadalo mi to k pochopení a vstřebání děje nedostatečné.

     Co se stylu knihy týká, je to takový ten klasický severský příběh, ovšem nečekejte přehršle akce a napětí. Spíše se zde zaměřujeme na to pátrání, ale nějaké to střílení tu přeci jen bude.

     Vraťme se ale zpět na začátek konce, vraťme se zpět na loďku, která se houpe na hladině. Do vody padá těžká tvárnice, ke které je přivázané lano, na druhém konci je noha Henninga Juula. Voda se rozvíří a na dno klesá něco těžkého...

     Knihu samozřejmě nelze nedoporučit, ale pokud jste tuto sérii teprve objevili, velmi doporučuji začít od prvního dílu, věřte mi, bude to tak lepší. Neudělejte stejnou hloupost jako já. Neochuďte se o skvělý zážitek, který tento autor jednoznačně umí vyvolat!
Hodnocení: 60%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství:

Anotace:

Henning Juul sedí v loďce, klouzající po vodní hladině temného lesního jezírka. Naproti němu sedí ozbrojený muž a na dně loďky leží černý igelitový pytel s mrtvolou, kterou muž zanedlouho svrhne do vody. Henning ví, že ho brzy potká stejný osud, a snaží se vnitřně přijmout svůj úděl. Uplynuly dva roky ode dne, kdy Juul při požáru ve svém bytě, který někdo úmyslně zapálil, přišel o syna Jonase. Od té doby vytrvale pátrá po viníkovi této tragédie. Postupně rozkrývá jeden kriminální případ za druhým a stopy, které sleduje, nyní konečně vedou k rozuzlení.

3 komentáře:

  1. Mám doma první tři díly, ale jaksi na ně ještě nedošlo :)) Klasika...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, bavit tě to podle mě bude, jen to opravdu chce znát ten příběh, tady jsem se prostě nechytala, tak jak bych chtěla :-(

      Vymazat
  2. Už jsem se do ní začetla a stejně jako ty lehce lituji toho, že jsem nečetla předchozí díly protože bych třeba byla nadšená z toho, kdo vlastně syna zabil :/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[