RECENZE: Matčiny dary - Cecilie Enger

21.7.16

Matčiny dary
Román...život...
zabalený ve vánočním hedvábném papíře ovázaný lesklou stužkou




  • název: Matčiny dary
  • orig. název: Mors gaver
  • autor: Cecilie Enger
  • žánr: román, světová literatura
  • nakladatelství: MOBA
  • rok vydání: 06/2016
  • počet stran: 232
...Anotace...
     Když Ceciliina matka skončí v důsledku zákeřné Alzheimerovy choroby v pečovatelském ústavu, rozhodne se Cecilie dát do pořádku rodný dům. Během úklidu narazí na matčiny úhledně zaznamenané seznamy všech vánočních dárků, které rodina v průběhu čtyř desetiletí nejen darovala, ale také dostala. A ke každému dárku se váže životní příběh nějakého člověka. Tyto seznamy jsou pro Cecilii určitým vodítkem pro sepsání rodinné historie od konce 19. století až po současnost…
Jedinečná kniha, která se stala v Norsku bestsellerem, je úžasnou cestou časem i obrazem jedné neobyčejné rodiny.
...Recenze...

     Cecile Enger je velmi úspěšná norská autorka, na svém kontě má již několik úspěšných románů a řadu ocenění. Matčiny dary je jejím sedmým románem, který se nedlouho po jeho vydání stal bestsellerem! Možná málo kdo z vás ví, že Matčiny dary je kniha, která má k jejímu životu velmi blízko. Vlastně hodně blízko, protože jde o román inspirovaný jejím životem. Dá se říci, že je na motivy jejího vlastního života a také její nejbližší rodiny.

     Příběh je to velmi originální a citlivý. Cecilia se snaží dát do pořádku matčin dům, vlastně i její vlastní domov poté, co její matka onemocní Alzheimerovou nemocí a je nucena být odkázána na pomoc druhých v pečovatelském ústavu. Vyrovnání se s touto vážnou nemocí není nijak snadné pro nikoho, pro matku ani pro její děti. Tato nemoc pomaličku požírá to nejcennější co život dal a co člověk má...vzpomínky. Cecilia bloumá domem a vzpomíná na časy, které tu prožila, na svoje dětství, rodiče, přátele...na společné chvíle. Jednoho dne narazí na velmi zvláštní zašlé seznamy. Nejdříve na ně zmateně hledí a pak ji dojde, co to vlastně drží v rukou.

     Její matka si celá léta, konkrétně v letech 1963-2003, zapisovala seznamy vánočních dárků celé své rodiny. Zapisovala si dárky, které její rodina darovala a také ty, které dostala. Byl to velmi pečlivý seznam se spoustou jmen, roků a poznámek. Každé jméno mělo vlastní kolonku a v ní byl zaznamenán dárek, který obdržel a daroval. Jak léta ubíhala ze seznamu mizela a přibývala jména...takový je život. A tak se vydáváme po časové ose vzpomínek dávných i nedávných. V rukou nám rozkvétá barevný život mnoha lidí a nedílnou součástí je i pozvolné poznávání matčiny nemoci...ruku v ruce...v čase nezastavitelném...

     Matčiny dary je velmi zvláštní a citlivá kniha, ve které prožijeme řadu let a to velmi zvláštní a neobvyklou formou. Putujeme rok za rokem pomocí drobných a citlivě vybraných dárků a proplétáme se vzpomínkami, které s nimi souvisí a které souvisí s konkrétní dobou. Cecilia podává svůj příběh opravdu hluboko myslně a poutavě a opravdu velmi citlivě. Je jasné, že kniha pro ni velmi znamená a opravdu pocítíte velkou sílu lásky a něhy se kterou ke knize přistupovala.

     V této knize se vlastně snoubí dva silné příběhy, které možná ani nepostřehnete, protože vám přijde, že je to vše velkou součástí. To samozřejmě je, ale svým způsobem mi přišlo, že kniha má dvě dějové linie, tak dokonale propletené, že to pouhým okem nepostřehnete. Máme tu totiž cestu příběhu plnou dárků a pak také vlastní osud matky, která se nám postupně bude měnit před očima. Smutné, ale bohužel skutečné a velmi reálné. Kniha je to vskutku procítěná a není jako všechny ostatní. Nedostanete žádný svižný a vtíravý román. Dostanete život, který postupně plyne a mění se. Něco v něm přibývá a ubývá. Myslím, že se autorce povedl znamenitý kousek, kdy prolnula v obou liniích sílu vzpomínek. 

...Můj dojem...
     Asi bych měla nejdříve vysvětlit, proč jsem knihu hodnotila čtyřmi hvězdičkami. Víte, prostě mě to moc nebavilo, je mi to líto, příběh byl silný, ale mě tam chyběla taková ta "šťáva". Já jsem si čtení sice svým způsobem užila, ale nudila jsem se. I přes to ovšem dokáži ocenit hodnotu této knihy! Kniha bude pro skupinu čtenářů, kteří tuto akčnost v knize nepotřebují a kteří mají rádi rádoby jednoduché romány, ale s velkou hloubkou. Rozhodně knihu nezatracuji, to absolutně ne, protože má sílu v člověku rozdmýchat moře vzpomínek. Nejednou jsem se přistihla, že nad daným rokem uvažuji i nad tím, jak jména ubývala a přibývala. Člověk se nad tím prostě pozastaví....ale život plyne dál.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství MOBA.
Knihu můžete koupit ZDE.

Video recenze:

6 komentářů:

  1. Povedená recenze a moc pěkné fotky! Jinak kniiha se mi strašně líbí, ale už na mě nevyšla řada při zapisování :D
    KATY

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá hodně zajímavě! :) A přiznám se, že dodnes jsem o ní neslyšela. Díky za recenzi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, třeba na knihu někde narazíš a hlavně doufám, že se ti pak bude líbit :-)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze :)
    Asi to nebude nic pro mě :/
    Navíc právě tu ''šťávu'' v každé knize potřebuji a je to pro mě nutnost, takže se do této knihy asi určitě nepustím :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že mě chápeš. Já sice ocením tu hloubku příběhu, ale i tak to prostě není to pravé, co bych potřebovala. Nesmím se prostě nudit :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[