RECENZE: Dvojí život - Diane Chamberlain

13.7.16


Tři ženy, tři nejlepší přítelkyně...
Jedna sebevražda, která zapříčiní odhalení několika tajemství...
Tajemství jedné z nich a vlastně se týkající všech...




  • název: Dvojí život
  • orig. název: The Midwife´s Confession
  • autor: Diane Chamberlain
  • žánr: literatura světová, romány
  • rok vydání: II. - 05/2016
  • nakladatelství: Ikar
  • počet stran: 384
...Anotace...
     Když Tara a Emerson najdou dopis jejich blízké přítelkyně Noelle, která se dobrovolně rozhodla opustit tento svět, uvědomí si, že celé roky vedla druhý život, o kterém ony ani Noellini nejbližší neměli ani tušení. Proč se rozhodla odejít? Vždyť dávala lidem život – pracovala léta jako porodní asistentka a zdála se všem okolo spokojená a šťastná. Co ji vedlo k tomu, aby dlouhá léta tajila, že byla náhradní matkou jiným párům? A mohla tahle podoba jejího pokání napravit pocity viny? Kniha rozplétá soukromá dramata čtyř žen a jejich rodinných tajemství, která měla zůstat navždy skryta.



...Recenze...
     Znáte ten pocit, když se vám do rukou dostane knížka od autora, který jich napsala už spoustu a všechny mají vynikající hodnocení. Ta knížka je skvělá a dokonalá ve všech směrech a vy se pozastavujete nad tím, proč jste si autora nevšimli už dříve? Máte chuť si nabančit za to, že pořád vyhledáváte samé novinky a absolutně zapomínáte na knihy, které mezi ně zrovna nepatří, ale mnohdy jsou mnohem lepší než ty s plackou "bestseller". Já mám ten pocit právě teď, přijde mi, že jsem objevila Ameriku!
     Děj knihy nás přivádí do městečka Wilmington v Severní Karolíně. Součástí příběhu jsou tři hlavní postavy, tři ženy, tři nejlepší kamarádky. Emerson, Tara a Noelle. Každá je jiná, jejich povahy se různí, ale našly si k sobě cestu a jejich přátelství trvá už roky. Seznámily se na vysoké, Noelle byla o pár let starší a když Tara s Emerson na vysokou školu nastoupily, tak jim dělala studentského poradce. Ze školní známosti se stalo přátelství na celý život. Již od počátků bylo patrné, že Noelle je oběma děvčatům velmi nakloněna, obzvláště pak Emerson. Léta ubíhala a z děvčat se staly ženy, založily rodiny a žily spokojeným životem. Jen Noelle nebyla schopna najít si pravou lásku. Možná ji ale našla, jen nebylo v její moci, aby byla naplněna...

Emerson
     Obyčejná ženská, která vychovává se svým manželem Tedem šestnáctiletou Jenny. Jejich manželství a rodinné soužití je celkem poklidné a daří se jim. Emerson se věnuje svojí nové restauraci Hot! Kromě nemocného dědečka je vlastně skoro nic netrápí. Zatím...
     Emerson mi byla opravdu velmi sympatická, protože byla prostě normální. Taková ta normální mamka, pro kterou je rodina vším a vždy je na prvním místě!

Tara
     Tařin život je úplně jiný. Provdala se za právníka Sama a mají spolu Grace, je stejně stará jako Emersonina dcera. Obě děvčata jsou si opravdu velmi blízké. Jejich přátelství je stejně silné jako jejich matek. Bohužel jejich život byl poklidný pouze do té doby, než Sam zemřel při automobilové nehodě. Od té doby se hodně věcí změnilo. A Tara zjistila, že se jí Grace vzdaluje mnohem více, než by si přála. Každý se se svým zármutkem vypořádáváme jinak. Tara potřebuje pracovat a odstranit všechny zbytečné věci, které jí sama připomínají. Grace je jiná, je tichá, plachá a Sam byl její spřízněná duše, on vždy věděl, jak na ni. Tara a Grace se po celou knihu potýkají se svým vlastním nepochopením. Jejich rodina se rozpadla, ale o to více, by měly držet obě při sobě. Doufejme, že procitnutí přijde brzy...
     Tara byla velmi důvěřivá žena, až moc na můj vkus, ale rozhodně mi byla stejně sympatická jako Em. Zato Grace mi pila krev, ale co čekat od šestnáctileté puberťačky, že? Místo toho, aby si vážila své matky, protože už nikoho jiného neměla, tak se neustále snažila ji od sebe odehnat a to já prostě nepochopím.

Noelle
     Noelle je Achillova pata celého příběhu. Proto také celé vyprávění začíná právě u ní. Ona je povahově úplně odlišná od svých kamarádek. Ale i na té různorodosti je něco pěkného. Možná proto jsou si všechny tak blízké. Noelle šla ve šlépějích svojí matky, vystudovala zdravotní školu a stala se z ní porodní asistentka. Dokonce pomáhala u porodu i Taře, která rodila ve stejný den jako Emerson. Moc jí trápilo, že nemůže být hlavně u Emerson, jenže vzhledem k předchozím dvou potratům, musela Em rodit v porodnici. Riziko bylo příliš veliké. 
     Noelle byla jedním slovem prostě zvláštní. Normální, ale přesto jiná. Rozhodně mi nepřirostla k srdci, ale neřeknu vám za co, to musíte poznat sami. Některé věci prostě dělat neměla.

   
     Díky anotaci víme, že Noelle spáchala sebevraždu, abych pravdu řekla, nechápala jsem jí. Pokud to musela udělat, pak si měla pár věcí vyřešit a nenechat to umřít s ní. Em a Tara jsou zdrcené, člověk o kterém si myslely, že ho znají nejlépe ze všech, udělal něco tak hrozného a ony nevědí proč. Co přehlédly? Co Noelle trápilo, byla snad nemocná? Obě ženy vědí, že musí přijít na to, co se s Noelle stalo, co ji donutilo svůj život předčasně ukončit. Snaží se mezi jejími věcmi najít něco, co by jim napovědělo, jaká skutečně jejich kamarádka byla. Pomalu vyklízí její domek a jediné co nacházejí jsou děkovné dopisy a přání od matek, kterým Noelle pomohla při porodu. Vypadá to, že byla jako světice, tak proč by si brala život?
     Emerson je do pátrání po jakémkoli důkazu jejího duševního rozpoložení úplně zfanatizovaná. Prohledává arch po archu, deník po deníku až narazí na dopis adresovaný Anně
Drahá Anno, přečetla jsem si o Vás článek v novinách a pochopila jsem, že Vám musím napsat. To, co Vám chci povědě, se těžko píše, ale vím, že pro Vás to bude ještě mnohem těžší. Tolik se omlouvám...
     Je až neuvěřitelné na co Tara s Emerson přijdou, na začátku ovšem ani jedna netuší, že tajemství, které v sobě ukrývá úryvek dopisu, otřese jejich rodinnými základy a to na trvalo! Jak dále pokračuje dopis psaný Anně a je vůbec tato žena skutečná? Je vůbec vše, co se začne od tohoto nenápadného odhalení dít opravdu pravda nebo jen výmysl? Obě ženy si budou v jednu chvíli přát, aby to výmysl byl! Ale osud si s nimi krutě zahraje, pokusí se zbořit hradby jejich nepřekonatelného přátelství a sebrat jim to nejdůležitější v jejich životě. O Noelle se začínají dozvídat neskutečné informace, které měly být možná raději skryté. Jak zahnat zpátky včely, které vyletěly z rozpíchaného hnízda? 
     Strhující román z pera Diane Chamberlainové vás usadí a rozdmýchá ve vás nejednu pochybu o tom, co je pravé a skutečné přátelství, co je rodina a v neposlední řadě vám ukáže, že nic není tak pevné, jak se zdá, ale když člověk bojuje a miluje, dokáže leccos překonat! Příběh, který napsal sám život, kterému pomohla jedna nešťastná náhoda, která už nepůjde nikdy odčinit! 

...Můj dojem...
     Já prostě nemám slov. Je málo knih o kterých vím, že si je budu chtít znovu přečíst. Nejsem fanatik, který prohlašuje u každé přečtené knížky, že si ji znovu přečte, protože vím, že to tak nebude. Tohle je jedna z výjimek. Dvojí život je jedna z výjimek! Tuto knihu nikdy nikomu nepůjčím a budu si ji opatrovat jako poklad. S jistotou vím, že potřebuji další knihy od této autorky a rozhodně si je seženu ať to stojí, co to stojí!
     Dvojí život je nesmírně hluboký příběh o síle rodiny a přátelství. O důvěřivosti a nevědomosti člověka. Je o nešťastné náhodě, která zapříčiní zoufalý čin, který klíčí a čeká, až pukne. 
     Autorka je perfektní vypravěč, po celou dobu čtení vám už od začátku odhalovala spoustu tajemství. Občas jsem si říkala, co mi ještě vlastně může nabídnout? Ale Diane měla stále co nabízet. Podávala to skvěle a barvitě, nebylo jediné místo, kdy bych se nudila. A na konci knihy mě prostě úplně odrovnala. Byla jsem zoufalá za hlavní hrdinky, hltala jsem stránku za stránkou a nemohla přestat číst, dokud jsem nedošla k poslední tečce! 
     Tento příběh rozhodně potěší každou ženu, která touží po skutečném a silném příběhu ze života. Kniha vám sice nenabízí žádnou akčnost, ale to vše vynahrazuje Diane Chamberlain úplně něčím jiným. Dokáže totiž upoutat spletitostí rodinných vztahů. I přesto, že knize dominuje důraz na přátelství, které prostě pevně drží, dokázala zasazovat tvrdé rány, které vás neustále nutily číst dál a žít s postavami celého příběhu. Do každé jsem se dokázala vcítit a nastolit tak ve čtení velkému souznění. Nádherné! 
     Knihu doporučuji naprosto každému, kdo miluje rodinné příběhy plné života všedního i nevšedního. Hodnotím ji plným počtem hvězd a přidávám mnoho dalších pomyslných. Tento příběh ve mě zůstane na dlouhou dobu. Dvojí život si prostě musíte přečíst!
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji e-shopu:
Video recenze:


...Diane Chamberline...
Zdroj
Diane patří k nejznámějším a nejoblíbenějším americkým spisovatelkám.
Narodila se v Plainfieldu v New Jersey,vystudovala na univerzitě v San Diegu a řadu let působila v nemocnici jako sociální pracovnice.
Od roku 1992 se věnuje výhradně psaní.
Je držitelkou řady ocenění ,mimo jiné uznání za celoživotní dílo čtenářů časopisu Romantic Times.
Žije v severní Virginii s manželem a třemi nevlastními dcerami.

Zdroj životopisu: kniha




6 komentářů:

  1. Výborná recenze. Na knihu mě nalákala, takže se po ní určitě podívám.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačko, je opravdu skvělá, ačkoli ten příběh se skvělým nazvat nemůže, ale určitě víš, jak to myslím :-)
      Mrkni klidně i na video :-)
      https://www.youtube.com/watch?v=Bf8eG1FgF64

      Vymazat
  2. Hezká recenze! Vypadá to na úžasné čtení, už jsem si ji zařadila do wishlistu. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasná recenze!! :)
    Neskutečně moc jsi mě na knihu nalákala!! Nezbude mi nic jiného, než se po ní podívt :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, když je kniha takhle moc dobrá, pak se recenze píše sama, však to určitě dobře víš. Tahle nenápadná knížka za přečtení opravdu stojí! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[