RECENZE: Mladý Mesiáš - Anne Rice

19.5.16
... kniha o malém chlapci, kterému by mohl u nohou ležet celý svět ...
... chlapec, který by sám padl na kolena před celým širým světem ...
Dítě Boží, syn Davidův, spasitel, mesiáš
...
Ježíš Kristus
  • název: Mladý Mesiáš
  • orig. název: The Young Messiah (Movie tie-in) (originally published as Christ the Lord: Out of Egypt): A Novel
  • autor: Anne Rice
  • žánr: Historie, literatura světová
  • nakladatelství: Omega
  • rok vydání: 05/2016
  • počet stran: 336
...Anotace...
     Svatou zemí zmítají nepokoje a sedmiletý Ježíš s rodinou opouští Egypt a vydává se na nebezpečnou cestu domů do Jeruzaléma. Během cesty chlapec přemýšlí o záhadách, které obklopily jeho narození. Román Anny Riceové, vycházející z evangelií a Nového zákona, je brilantně napsaný. Spojuje hlasy přítomnosti a Ježíšova slova, pomocí nichž se Ježíš snaží pochopit svůj neobyčejný život a vypráví svůj příběh.
     V březnu 2016 přichází do kin stejnojmenný film. Jednu z hlavních rolí si zahraje známý herec Sean Bean ( Game of Thrones, Pán prstenů ..)

...Recenze...
     Na začátku své recenze musím podotknout, že jsem si vědoma toho, že téma, které je obsaženo v této knize se může někomu zdáti být možná trošku kontroverzním. Kam vlastně zařadit sebe samu? Nejsem věřící v tom smyslu, že bych chodila do kostela nebo znala Bibli. Ale nepovažuji se úplně za nevěřícího Tomáše. V některé věci zkrátka věřím. Nemyslím si však, že by se tato kniha měla škatulkovat pro různé typy čtenářů, protože si v ní každý najde něco, co ho upoutá a bude zajímat. Ať se jedná o historické reálie nebo celkový příběh malého chlapce jménem Ježíš. 
Poslal Bůh anděla, jméno má Gabriel

navštíví s poselstvím zem zvanou Izrael.
Tam čeká Marie v městečku Nazaret -
syn se jí narodí, vykoupí celý svět.
-vánoční píseň, 1 sloka: Poslal Bůh anděla (L 1,26-38)- 

     Když jsem zjistila, že jsem tuto knihu vyhrála v recenzním konkurzu moje srdce zaplesalo, protože jsem si knihu plánovala stejně koupit. Prostě mě tyto příběhy zajímají a zvědavost byla opravdu veliká. 
    Kniha, jejíž první stránka vás přesvědčí nebo naopak odradí k dalšímu čtení. Ano, u mě rozhodla první stránka a utvrdila mě v tom, že jsem se ve svém úsudku nemýlila a v tu chvíli jsem věděla, že v rukách držím dokonalý poklad. 
     Kniha Mladý Mesiáš pojednává o jednom roku života malého chlapce. Chlapce jménem Ježíš, který je synem Josefa a Marie. Asi každý bez rozdílu věku známe ten starý příběh. Příběh, který pojednává o radostné novině, kterou zvěstovali andělé. To novinou bylo narození spasitele. "Narodí se ve chlévě na seně v městě Betlémě." On bude naším králem, božím synem...spasitelem. On bude mít ve svých rukou dar života i smrti. Jeho mysl bude moc léčit i zraňovat. 
Cestu mu připraví hlas Božích proroků,
kteří zvou k pokání, vzdát se svých nároků.
Vždyť se Bůh vzdal svých práv, slávy trůn nečeká,
přichází s námi být jako Syn Člověka.
-vánoční píseň, 2 sloka: Poslal Bůh anděla (L 1,26-38)-  

     Našemu hlavnímu hrdinovi je sedm let. A to není mnoho. I já mám syna, který oslaví zanedlouho sedmé narozeniny a nedovedu si představit, že by ve své malé hlavince musel řešit tolik věcí a sužovalo by ho tolik emocí. Malý Ježíš žije se svou početnou židovskou rodinou v Alexandrii, v ulici Tesařů. Je jako každé jiné dítě, tedy alespoň na první pohled se to zdá. Ale jak vysvětlit nevysvětlitelné? Jak vysvětlit dětskou hru, která začíná vyrobenými ptáčky z hlíny a končí jejich radostným živým štěbetáním a vzlétnutím k nebi? Jak vysvětlit dětskou čertovskou klukovinu, kdy se na malého bezmocného chlapce vrhne stejně starý kamarád v úmyslu mu ublížit a on jen zvedne ruce, vysloví jednu větu a chlapec padá k zemi mrtev? Na to není vysvětlení. Chlapec má zamotanou hlavu, je nešťastný a zmatený. Rodiče mlčí, jen se ho snaží před světem chránit. Ale kdo mu poradí, kdo mu vysvětlí to, co se mu hlavou honí už nějaký ten čas, kde bere najednou tu sílu o které nemá tušení, jak ji získal, či jak a jestli ji vůbec používat?
Proto dnes s Marií duše má velebí:

Ty jsi Bůh spasení, světlo mé na nebi.
S královstvím pokoje přicházíš také k nám
srdce své, Pane můj, pro tebe přichystám.
-vánoční píseň, 3 sloka: Poslal Bůh anděla (L 1,26-38)-

     Po malé nehodě, která ale naštestí dobře dopadne, se rodina rozhodne vrátit se zpět do Izraele, domů do Jeruzaléma. Proč právě teď? Jen Josef ví, ale nemluví. Nastal ten pravý čas. A tak se rodina tesaře vydává na dalekou cestu. Co je tam ovšem čeká nikdo z nich netuší. Čeká je plavba, daleká cesta pouští a únava. Všichni jsou rádi, že se vrací zpět do rodné země, právě včas oslavit svátky Pesach. 
     Před nimi se tyčí majestátní město Jeruzalém a Jericho. Všichni se tlačí v davu všech poutníků vpřed, aby se dostali do chrámu. Všichni mají radost, jen jedno malé vyplašené dítě má obavy a strach. To, že se vrátili zpět, ale neznamená, že na ně město čeká s otevřenou náručí. Král Herodes je mrtev, ale jeho pokrevní nástupce své jméno taktéž nezapře. Ve městě dochází k nepokojům a židé jsou biti, vražděni a vytlačováni pryč z města. Tak takový návrat domů si nepředstavoval nikdo. 
     Rodině se podaří z hrozné vřavy uniknout a rozhodnou se pokračovat ve své cestě dál, do Nazaretu. Ale ani tam na ně nečeká nic dobrého. Všude okolo se potulují vzbouřenci, královská vojska a Caesarova armáda, která se snaží v zemi znovu zažehnout klid. Jediné co je ale všude v okolí zažehnuto, je plamen. Města hoří, lidé umírají a zdá se, že klid a mír není nikde k nalezení. 
     Jak dopadne putování malého chlapce a jeho rodiny, naleznou svůj vytoužený klid? Dočká se malý Ješua nějakého vysvětlení od svých rodičů. Kdo vlastně je? A kolik pravdy je na tom, že jeho matku navštívil anděl a že není synem svého otce?
    Anne Rice se podařilo napsat nádherně barevný příběh života celé rodiny i okolního světa. Sama autorka čerpala ze všech možných publikací a jiných historických materiálů. Její práce se vyplatila. I nevěřící čtenář si čtení této knihy užije, otázkou však je, jestli ji polovina čtenářů prvním pohledem nezavrhne, jako nezajímavou. Proto se pokusím apelovat na čtenáře jako celek. Kniha je historicky velmi zajímavá a i přesto, že jejím hlavním tématem je Ježíš, není nijak pobuřující. Asi právě proto, že autorka zasadila dílo do Ježíšova raného věku. Je to prostý příběh plný historie a lidských osudů. Je to příběh, který vás nenechá chladnými a dá vám nahlédnout do různých zákoutí 1. st. př. n. l. Doba, kdy si lidé vystačili s málem, kdy věděli co je to pokora a láska k bližnímu. Tato kniha je o víře a to nejen v Boha samotného, ale o víře v lidskou duši a v sebe samé. Nádherný příběh, který mě vzal několikrát za srdce a který si jistě ještě někdy znovu přečtu.

...Můj dojem...
     Chviličku mi trvalo než jsem se zorientovala v početné rodině. O to horší to bylo, když každé jméno mělo ještě dovětek - Ježíš syn Marie, která je dcerou Anny a Jáchyma.... Ježíšova rodina byla početná, rodiče, tety, strýčkové atd. Ale s tím jsem se poprala celkem brzy. Každopádně to bylo vcelku náročné :-). 
     Musím opravdu pochválit autorku, kterou muselo sepsání této knihy stát hodně času a píle. Je vidět, že ji dané téma opravdu zajímá, ona sama se vlastně k sepsání této knihy dostala z osobních důvodů, kdy řešila znovu nalezení své vlastní víry v boha. Tohoto náročného úkolu, jakým je tato kniha, se zhostila s vervou a zaslouží si uznání.
    V knize je samozřejmě citovaných i několik úryvků z modliteb a velmi často se tam lidé modlí s velkou vervou, ale nijak to člověka neobtěžuje, prostě to k této době patří. 
    Oblíbila jsem si malého Ježíše, užívala si každou jeho myšlenku, vidinu i sen. Bylo to velmi zvláštní a zajímavé. Několikrát jsem se přistihla, že mám husí kůži a usmívám se. Opravdu mě tato kniha chytla. Každý den nečtete o malém chlapci s takovým darem, který vysloví tichou modlitbu a slepý stařec znovu spatří denní světlo. Byl to tak milý chlapec, plný pokory a lásky ke všem lidem. Maličko vyplašený a ustrašený, ale co od tak malého chlapce čekat? 
    Klidně bych tuto knihu snesla i delší, ale svou podstatu kniha předala a to je důležité. Ježíš se dočkal vysvětlení od své matky a najednou přestal být chlapcem, stal se mužem, který si byl vědom svého poslaní. Teď už musel jen čekat na další znamení, kdy nastane ten pravý čas.
     Opravdu moc pěkná kniha, která si zaslouží každého čtenáře!


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství 


Knihu zakoupíte ZDE nebo ZDE.

Anne Rice se narodila v americkém městě New Orleans v roce 1941. Vystudovala tvůrčí psaní. Na začátku literární kariéry se věnovala spíš lechtivější próze, později se autorsky zaměřila hlavně na horor a fantasy. V posledních letech píše i nábožensky motivované knihy. Světovými bestsellery se staly její Upíří kroniky. Román Interview s upírem byl v roce 1994 zfilmován a hráli v něm mimo jiné Tom Cruise a Brad Pitt. Mezi její další knihy patří mimo jiné série příběhů o čarodějnicích z rodiny Mayfair, cyklus Kroniky vlčího daru a také velmi oblíbené životopisné romány inspirované postavou Ježíše Krista.

10 komentářů:

  1. Krásná recenze! Knihu jsem četla taky a moc se mi líbila. Zajímal by mě pohled paní Rice i na pozdější období Ježíšova života, řekněme v jeho 32 - 33 letech, ale to by asi nebylo tak jemné čtení.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Kačko. Také bych brala, kdyby kniha byla třeba obsáhlejší a zaznamenala fázově více let. Věřím, že by to bylo skvělé čtení a nemálo zajímavé. Ali i tak jsem si dobře početla :-).

      Vymazat
  2. Míšo moc pěkná recenze a líbí se mi i fotky s obilím, krásně to ladí :-)

    OdpovědětVymazat
  3. moc pěkně napsané :-) musím s ní konečně taky pohnout a díky tobě se těším o to víc :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Teda Míšo, krásná recenze. Říkala jsem si, že by to určitě nebylo nic pro mě, ale ty jsi to tak krásně napsala, že bych měla chuť si tu knihu přečíst. Opravdu moc povedené :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Šárko, to je právě ono, většina si tuhle knihu ani nebude chtít přečíst, protože si bude myslet, že to není nic pro ně a přitom je to škoda. Vždyť ji kdykoli můžou odložit, ale já prostě vím, že to neudělají. Není tam nic špatného, ba naopak a hlavně je to psané tak, že je to opravdu historicky zajímavé a ten příběh je díky věku opravdu jemný a poutavý :-)

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze. Kniha sice nebude můj styl, ale na autorčinu tvorbu se chystám. Mám v knihoničce Lestata a ráda bych se v tom knižním zpracování doslova ztratila, protože filmovou verzi jsem zbožňovala. A jelikož kniha je podle mého vždy lepší, než film, tak se vážně těším. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je moje první kniha od ní a hned zabodovala, rozhodně se určitě ráda podívám i po jiných, takže díky za tip. :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[