RECENZE: Neviditelná knihovna - Genevieve Cogman

27.2.17


Pojďme se vydat do světa, kde vládne chaos.
Pojďme pátrat po vzácném svazku proslulých bratří Grimmů.
Pojďme se podívat do nového fantasy světa, kde jste ještě určitě nebyli!

Info o knize:

  • název: Neviditelná knihovna
  • série: Neviditelná knihovna (1.)
  • autor: Genevieve Cogman
  • orig. název: The Invisible Library
  • žánr: Světová literatura, pro děti a mládež, sci-fi a fantasy
  • rok vydání: 02/2017
  • nakladatelství: Knihy dobrovský - Edice Omega
  • počet stran: 288

Recenze knihy:

     Když nakladatelství Omega zveřejnilo konkurz na recenzování této, na první pohled dokonalé a nádherné, knihy, dost jsem váhala. Už samotná anotace mě napůl lákala i odrazovala. Říkala jsem si, nebude to pro mě trošku moc? Ale zase na druhou stranu téma knihovny a hledání vzácných svazků... Prostě jsem do toho šla. Je to už pár dní, co jsem knihu dočetla, dala jsem si schválně před sepsáním recenze trošku času na vstřebání velkého množství informací v domnění, že se mi recenze bude psát lépe. A víte co? Vůbec nevím jak začít, stále!

     V tomto příběhu se dostáváme do několika světů můžeme i říci frakcí a alternativů, takto jsou světy nazývány. Hlavním bodem všeho dění bude Londýn, nemohu vám říci v jakém přesně roce se budeme pohybovat, protože ani samotná autorka ho nezmínila. Což mi hodně mrzí, protože je to dost podstatná informace.

     Naše hlavní hrdinka Irene dostává nový úkol. Pracuje totiž pro tajemnou Knihovnu jako Knihovnice. Ale pokud bych to měla více rozebrat, tak ji můžeme nazývat špiónkou a možná maličko i zlodějkou? Záleží na úhlu pohledu.  Cestuje do různých světů (frakcí), do různých časových os, aby tam získala první vydání (originály) různých svitků či knih. Tentokrát je jejím úkolem získání knihy Bratří Grimmů. Samo o sobě by to mohl být úkol jako každý jiný, jenže v tomto případě je Irene poslána do jednoho z alternativních Londýnů, kde vládne "chaos". To jsou světy, kde tak nějak nefunguje rovnováha dobra, zla a nadpřirozena. Toto je pro Irene velmi matoucí, protože do takto zamořených alternativů mají povolený vstup pouze Knihovníci se zvláštním povolením. Irene je, dá se říci, ještě zelenáč, ač pro Knihovnu pracuje už několik ... let. A ještě k tomu jí její nadřízená nastrčí studenta k zaučení. Na tom je opravdu něco divného. Ale úkol je úkol. Tento si holt vyslouží více pozornosti, soustředění a práce. 

     A tak se Irene a učenec Kai vydávají do alternativního Londýna hledat dílo, které, jak brzy zjistí, bylo už dávno před nimi odcizeno. V chaosem zamořeném Londýně se budou potýkat s nadpřirozenými bytostmi a zlem. Půjde jim několikrát o život a nebude vůbec jisté, jestli se jim tento úkol podaří splnit, jestli se kdy vůbec dostanou zpět do svého světa...

Můj dojem:

     A jsme u toho! Teď mě půlka z vás nepochopí a druhá mi dá možná za pravdu. Kniha má  neskutečný potenciál, který, podle mého, autorka dost zazdila. Opomenu překladatelské chybky i občasnou nelogičnost v textu, či nesrovnalosti. Ano, i na toto jsem v knize narazila. 

     Neviditelná knihovna oplývá neskutečným potenciálem, má skvělé téma, troufám si říci opravdu promyšlené jádro, ale autorka do příběhu doslova "narvala" všechno, co si dovedete představit. Musela jsem se opravdu pekelně soustředit, aby mi nic neuniklo a to samo o sobě bylo dost únavné a náročné. Možná nejsem ještě dost zralá fantasy čtenářka, nevím, ale já to občas prostě nezvládala. Fantasy? Ano, ale proč proboha v takové míře, proč tak přeplácaně, to aby se třeba čtenář nenudil? Bohatě by stačili draci, upíři, magie..., ale vzducholodě, robotické stonožky a jiné? Víte, svým způsobem chápu, že to byla součást toho alternativního světa, ale na jeden Londýn toho bylo na můj vkus moc. Ale chaos je prostě chaos. To se autorce opravdu povedlo. I v mých zápiscích totiž vládl poměrně rychle značný chaos. Kdybych Vám je ukázala, tak si poklepete na hlavu a řeknete si, "co to, proboha, je". 

    V knize je používán Jazyk, který jednoduše řečeno, funguje jako zaklínadlo, ocenila bych, kdyby se mu autorka věnovala více, věřím, že by to bylo hodně zajímavé. Samotní hlavní hrdinové byli velmi příjemní, neměla jsem s nimi žádný problém, ale rovněž bych ocenila trochu více informací. Nějaké sice dostaneme, ale velmi sporadicky a postupně. Možná je to opět tahem autorky a přinese nám více v dalším díle. 

    Dlouho jsem váhala jak knihu hodnotit, nejdříve jsem chtěla dát pouze tři hvězdy, nakonec jsem jednu přidala. I přesto, že mám mnoho výtek, musím uznat, že mě kniha bavila. Byla ovšem velmi náročným čtením. Nejsem si jistá, jestli toto zvládne mladší čtenář, myslím co se chápání a soustředění týká. Ale kdo ví, třeba jsem prostě měla problém jen já. Kdyby autorka více pozornosti věnovala samotným světům, podstatě knihovny, úkolům a postavám namísto přehršle fantasy prvků, bylo by to dokonalé!

     Každopádně, jak už jsem několikrát zmínila, potenciál má kniha veliký. A asi záleží pouze na jednotlivci, jak se s knihou popere a jaký si na ní udělá názor. Doporučuji ji, nehleďte na mé psané slovo, prostě to zkuste a uvidíte sami. 

     Ještě několik slov na závěr. Obálka knihy! Jednoduše nádhera!!! Opravdu skvost. Tato kniha je prostě dokonalá parádnice, chválím Omegu, protože tato obálka se opravdu povedla.
Hodnocení: 70%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:
📖 Knihu můžete zakoupit na stránkách Omegy či Dobrovského! 📖

Anotace knihy:

Pro fanoušky Bena Aaronovitche je tu román z pera britské autorky Genevieve Cogman. Příběh pokračuje v knihách THE MASKED CITY a THE BURNING PAGE, na které se také můžete těšit. Sbírání knih může být někdy nebezpečné... Skutečností je, že pravda může být mnohem podivnější než fikce... Irene je profesionální špionka záhadné knihovny, stínové organizace, která sbírá důležitá beletristická díla ze všech časových období. Nyní byla ona a její tajemný asistent Kai vysláni do Londýna. Jejich mise: získání zvláště nebezpečné knihy. Problém: v době, kdy dorazí, je už kniha ukradena. Různé frakce londýnského podsvětí jsou připraveny bojovat na život a na smrt, aby tuto knihu získaly dříve než Irene a kai. Dalším problémem je, že zákony přírody v tomto světě jaksi neplatí. Londýn je plný nadpřirozených bytostí a kouzelníků. A aby toho nebylo málo: Kai něco skrývá – tajemství, které by mohlo zničit celou naši realitu. Irene je chycena v záhadné síti smrtelného nebezpečí, protichůdných vodítek a zlověstných tajných společenství. A neúspěch není řešením, protože v sázce není jen Irenina pověst, ale povaha reality sama.

17 komentářů:

  1. A já jsem ráda, že mě moje intuice nezklamala :-) Anotace na mě působila úplně stejně, jak popisuješ tvoje pocity v recenzi :-) Mimochodem recenze perfektní a trošku jsem čekala, že bude přesně taková jaká je :-) Třeba se ke knize někdy dostanu, protože ta obálka, ta je opravdu náááádhernááá :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a tvoje fotka je suprová :-) Vyjadřuje všechno :-))))

      Vymazat
    2. Takže ten ksichtík jsi pochopila :-D
      To je dobře, ještě jsem k ji chtěla napsat jednu anglickou zkrtku začínající na w a končící f. ;-)
      Ale to jsem si netroufla.
      Tahle recenze byla oříšek, ale když to teď znovu čtu, tak snad se povedlo sdělit vše podstatné. Vždy mě mrzí psát ne příliš pozitivní recenze. Ale zase je to velká výzva.
      Upřímně, vůbec nevím, jestli zkusím druhý díl. Pořád si říkám, že to tam někde musí být, že to autorka dá... Ještě to vstrebam a uvidíme. :-)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Na knížku se určitě chystám :) V jiné recenzi jsem četla- ideální kniha pro všechny, co mají rádi Flynna Carsona a Knihovníky :) Ráda je mám, tak snad mě knížka bude bavit a nezklame :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že ano. Mě se svým způsobem kniha i přes to všechno, co jsem psala líbila. Ale vím, že každý to bude vnímat jinak. ;-)

      Vymazat
  3. Super recenze! Jak víš, tak jsem také zkoušela štěstí při konkurzu, ale jak píšeš, také jsem uvažovala, jestli ano nebo ne... Trochu mi to, podle anotace, přišlo jako "nápodoba" filmu Flynn Carsen ;-)
    Časem se ale po knize určitě podívám! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu to má hodně blízko. Ona nebyla špatná, to ne, opravdu má dobrou myšlenku. Možná, až ji budu číst podruhé, bude to mnohem lepší. ;-)

      Vymazat
    2. K tomu to má hodně blízko. Ona nebyla špatná, to ne, opravdu má dobrou myšlenku. Možná, až ji budu číst podruhé, bude to mnohem lepší. ;-)

      Vymazat
    3. Pokud budeš chtít, tak ti ji půjčím. Asi bych ti totiž doporučila jí nejdříve zkusit, abys věděla... ;-)

      Vymazat
    4. Když budu mít trochu času, tak se určitě ozvu. ;-) Děkuji!

      Vymazat
  4. Hodnocení jsi dala pěkné na to, že máš docela i kritiku... Každopádně knihu jsem na seznamu neměla a zatím mít ani nebudu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, asi je to divné, ale v podstatě mě to opravdu bavilo. Jen to bylo pro mě dost náročné. Musela jsem, ale zmínit i ty zápory, které ovšem na každého budou působit jinak. Musela jsem číst dál a to je asi dobré znamení.

      Vymazat
  5. Tak jsem ráda, že jsem do ní nešla, už ta anotace na mě působila dost zmateně, ale třeba si své čtenáře najde :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Na jednu stranu, kdybych tušila, že to bude až takové... Asi bych si to rozmyslela. Ale vlastně mi nevadí, že jsem ji četla. Vim, je to zvláštní. :-D
      Četla jsem jednu hodně pozitivní recenzi, možná jsem měla problém jen já nebo na takové knihy ještě nejsem zralá. Ale když opomenutí to, co jsem vytkla, tak mě to opravdu bavilo a nutilo číst a tak to asi být. :-)

      Vymazat
  6. Pro mě toto není, ale obálka je opravdu nádherná :)

    OdpovědětVymazat
  7. Koukám, že máme opravdu podobný názor Míšo. U Jazyka mě hodně mrzelo, že byl zmíněn jen okrajově a opravdu si nedovedu představit, jak bych se na knihu soustředila, kdybych ještě patřila do kolonky "mládež" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš, bylo tam tolik zajímavostí, které mohly být více rozebrány. Pak by to bylo opravdu skvělé! A s tím soustředěním jsem to měla stejné.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[