RECENZE: Aspoň trochu normální

4.11.15

"Být aspoň trochu normální...jednoduché přání, ale je to pro Travise vůbec možné, po tom čím vším si prošel a co všechno zažil?"

  • název: Aspoň trochu normální
  • orig. název: Someting like normal
  • autor: Trish Dollerová
  • žánr: Pro děti a mládež - Dívčí romány, YA, NA, romantika
  • rok vydání: 2015
  • nakladatelství: CooBoo
  • počet stran: 200
...Anotace...
     Když se Travis vrátí domu z mise v Afghánistánu, zjistí, že jeho rodiče se rozvedli, bratr mu přebral přítelkyni a ukradl auto. A navíc ho pronásledují noční můry, v nichž stále dokola vidí smrt svého nejlepšího přítele. Zdá se, že jeho život je úplně v troskách. Pak ovšem potká Harper, svou dávnou kamarádku ze střední školy, s kterou se začne prodírat minovým polem rodinných problémů i posttraumatické poruchy. A konečně se zdá, že život by mohl být aspoň trochu normální. Travis suchý humor, smysl pro čest a povinnost i schopnost věřit v životě v to dobré, z něj dělají neobyčejného a neodolatelného hrdinu. Trish Dollerová, autorka knihy Kde hvězdy stále září, se tentokrát pustila do neobyčejně aktuálního tématu. Ale z pozice mužského vypravěče se jí ho podařilo uchopit poutavě, zajímavě, ale ne pateticky. Příběh o tom, že i v sebehorší situaci nesmíme ztrácet naději a že život je vlastně krásný.
...Recenze...
     Tato útlá knížka v sobě skrývá strašně moc. Příběh  Travise vás osloví na těch správných místech. Přemýšlela jsem nad tím, proč právě Aspoň trochu normální a po přečtení jsem to velmi rychle pochopila. 


     Travis je mariňák, který se zhruba po polovině služby na pár dní vrací domů. Ne, že by se mu zrovna chtělo, ale 30 dní je dlouhá doba a jeho matka by mu neodpustila, že ji nestrávil doma. 

     Ono se řekne, vrátit se domů, jenže Travis se tu už jako doma vůbec necítí. Holka s kterou chodil, teď chodí s jeho bratrem, který vlastně skoro vždy musel mít všechno, to co měl on. Návrat domů není vůbec snadný a rivalita s otcem i bratrem dýchá na každém kroku. Je jasné, že i tady bude postaven příběh na lásce, ale láska je tady až na druhé koleji. Ale je tu velmi důležitá.

     Jenže tenhle příběh není jen o tomhle, tenhle příběh vypráví ty nejhlubší pocity, které si s sebou tenhle mladík nese přímo z Afghanistánu. A je vám doufám jasné, že to není nic pěkného. 

     Travise tíží vina za smrt jeho kamaráda s kterým si měli navzájem krýt záda, jenže válka je nevyzpytatelná a v Afu si nemůžete být jistí vůbec ničím a nikým...ani dětmi... Co se stalo nejde odestát. Člověk zažije spoustu hrůz, sám bojuje o svůj vlastní život i o život svých spolubojovníků. To, co zažívají vojáci ve válce si nikdo nedokáže představit, takže není divu, že jsou všemi těmi zážitky poznamenaní na celý život, nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. A o tomhle tahle kniha je...tím je myšleno to "Aspoň trochu normální". Ne málo ani hodně, ale aspoň snesitelně "trochu".

...Můj dojem...
     Kniha je lehké oddechové čtení na jedno dopoledne, která rozhodně nikoho neurazí. I když je zaškatulkována v knihách pro mladé, tak já si ji užila také. Rozhodně si najde příznivce i ve vyšších věkových kategoriích. Líbilo se mi, že hlavním tématem zde není láska, ale člověk sám, jeho nitro, jeho pocity a jeho duše. A další velké plus dávám za námět, je velmi poučné a zajímavé něco si přečíst o lidech, kteří bojují a umírají za naši zem. Nejsou to jen kluci, kteří si hrajou na vojáčky...jsou mnohem víc. Pěkné čtení!
Srovname.cz vám poradí,
kde nakoupíte knihu Aspoň trochu normální nejlevněji. 

...Trish Doller...
Původem sice Němka, ale žijící v USA. Vystudovala Ohio State University, pracovala v radiu, jako novinářka, vystřídala i řadu jiných profesí a zaměstnání. Je vdaná, žije s rodinou na Floridě.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[