RECENZE: Andělé smrti - Patricia Gibney

9.8.19




Tajemství ukryté v jabloňovém sadu...

Info o knize:

  • název: Andělé smrti
  • orig. název: The Missing Ones
  • série: Inspektorka Lottie Parkerová (1.)
  • autor: Patricia Gibney
  • žánr: světová literatura, detektivky, thrillery
  • rok vydání: 05/2019
  • nakladatelství: Kalibr
  • počet stran: 384

     Kdo už někdy zažil čtecí krizi, tak jistě ví, jak těžké je najít dobrou knihu na rozečtení. U mě ta krize trvala téměř půl roku, z mnoha důvodů jsem prostě na čtení neměla ani pomyšlení. Teď, aspoň doufám, už se blízká na dobré časy. Velký dík patří právě této knize - Andělé smrti. 

     Nová detektivní série s vyšetřovatelkou Lottie Parkerovou na nás první dílem zaútočila nemalou silou. A já doufám, že nové vydavatelství Kalibr si s dalšími díly velmi rychle pospíší. 

     Andělé smrti vás v knihkupectví určitě upoutají už jen díky své jednoduché, ale provokativní obálce, kde jasně dominuje červená a kde je červená, tam je prostě provokace. Příběh se odehrává v Irsku v jednom menším městě Ragmullin. Vše začíná jako klasická detektivka - podezřelým úmrtím. Vyšetřování se ujímá právě naše hlavní hrdinka, kterou po celý příběh pomalu, ale jistě poznáváme trochu lépe, ale nikdy ji doopravdy nepochopíme, ač se budeme sebevíc snažit. Její a naše počínání, myšlení a jiné, bude prostě jiné. Každopádně možná je jako matka "tragická", ale jako vyšetřovatelka je naprosto geniální, svérázná a nebude to dlouho trvat a vy si ji oblíbíte. A přesně tak to má v dobré detektivce být. 

     Máme tu tedy první podezřelé úmrtí, kde se velmi brzy přijde na to, že jde o brutální vraždu postarší ženy. Podivné na tom je, že k ní dojde v kostele a důvody se budou hledat jen velmi těžce. Brzy na to, dojde k další..... a k další. Podezřelých ubývá a vyšetřování nepomáhá ani fakt, že pátrání po indiciích zavede vyšetřovatelku Lottie i na místa vlivných lidí, které je lepší neprovokovat.

     Je celkem zřetelně patrné, že mrtví spolu nějak úzce souvisí, jenže jak? Stopy vedou do opuštěného kláštera svaté Anděly. Kdysi to býval dětský domov a sama Lottie o tomto klášteře ví své, i ona je s ním určitým způsobem propojena. Klášter otevírá staré rány a to nejen její. Co si pamatují jeho zdi, jaká tajemství ukrývají? Současnost a minulost je na hony vzdálená, ale přesto se dotýká studenými špičkami prstů.... A v tichu neudržovaného jabloňového sadu, který snad nikdy nepamatoval lepší časy, někdo trpělivě čeká až najde konečně klid... Šest párů očí ho kdysi sledovalo z okna, to jedno určité místo, nyní už je všechno trochu jinak. Ale plesnivá a červivá jablka rok co rok nabízí dál...

     Vážení, tak tohle byla pecka! Ano, nebudu lhát a vybalím to hned na začátku, je to lehce předvídatelné. Ne všechno, ale pár momentů tam je. Ale ani to nezabrání skvělému zážitku, protože vás sice pár věcí trkne, ale v rauši na ně zapomenete a stále se vezete na té tajuplné a temné vlně bez zádrhelů. Na první díl je to fakt hodně, hodně slušný počteníčko! Čtení odsýpá, kapitoly jsou přiměřeně dlouhé a díky bohu, zde nenatrefíte na hluchá místa nebo chyby v textu. Myslím si, že po vydání se tato kniha objevovala na nejednom blogu, takže v podvědomí čtenářů jisto jistě bude, ale proč si ji nepřipomenout, protože se třeba ještě najde někdo, komu z hledáčku unikla.
Hodnocení: 90%

Anotace knihy:

V katedrále je nalezena zavražděná žena a o několik hodin později je objeven oběšený muž. Oba mrtví mají na vnitřní straně stehna stejné, amatérsky udělané tetování. Ti dva měli cosi společného, jenže co? Případu se ujímá inspektorka Lottie Parkerová a stopy ji zavedou do kláštera svaté Anděly, bývalého dětského domova, nešťastně propojeného s minulostí její vlastní rodiny. Zatímco si inspektorka začíná uvědomovat souvislost mezi současnými oběťmi a nevyřešenými dávnými vraždami, ztratí se dva dospívající chlapci. Lottie musí najít vraha dřív, než znovu zaútočí. Jenže nevystavuje kvůli pátrání smrtelnému nebezpečí i své vlastní děti? Napínavý, znepokojivě temný a do děsivých podrobností propracovaný thriller je skvělým debutem irské autorky Patricie Gibneyové a první knihou z nové detektivní série s inspektorkou Lottie Parkerovou. Za jediný rok se prodalo přes milion výtisků knih z této série!

1 komentář:

  1. Thrillery jsou moje! Mně tenhle titul z hledáčku unikl, takže děkuji za tip. :-)
    Od stejného nakladatelství jsem nedávno četl knihu Mrchožrout a dostalo mě to!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[