RECENZE: Paříž katakomby - Jeremy Bates

30.9.17




Jeremy Bates nás opět přivádí na jedno z nejzajímavějších míst světa.

Info o knize:

  • název: Paříž katakomby
  • orig. název: The Catakombs
  • série: Nejzajímavější místa světa
  • autor: Jeremy Bates
  • žánr: literatura světová, horory
  • rok vydání: 09/2017
  • nakladatelství: XYZ
  • počet stran: 448
      Moje druhá setkávačka s tímto spisovatelem a rozhodně nedošlo opět k žádnému velkému zklamání. Abych pravdu řekla, obávala jsem se toho. Předchozí kniha - Les sebevrahů Aokigahara - se mi líbila, ale pár drobných mušek jsem tam samozřejmě našla. Na Katakomby jsem se tedy vrhala s velkou zvědavostí.

     Než se vrhnu na stručný popis děje je třeba zmínit následující. Katakomby a Aokigahara jsou si značně podobné. Nejen autorovým stylem, který je rázný, stručný a věcný, ale také zde naleznete celkem velkou podobnost v charakterech hlavních hrdinů. Jestli je to autorův osobitý rukopis nebo si to při psaní neuvědomoval, to je otázka, kterou nedokáži zodpovědět.

     Asi už mnozí z vás slyšeli o pařížských katakombách, nebo jste možná shlédli lehce béčkové filmové zpracování, které pojednávalo právě o tomto nejznámějším podzemí světa. Slavné pařížské katakomby jsou největší kostnicí na světě, které v sobě ukrývají více než šest milionů ostatků lidí, které pocházejí z moha zrušených hřbitovů. Chodby těchto katakomb se rozkládají pod celou Paříží. Asi tak dvoukilometrová část je zpřístupněna lidem, ale co ten zbytek? Možná to tam žije svým vlastním životem...

     A právě na tomto místě se bude odehrávat další Batesovo příběh, do kterého se opět pouští s vervou sobě vlastní. Zaručuji vám velmi sugestivní zážitek, který je, díky bohu, ochuzen a zbytečné popisné tlachání o ničem. Dozvíte se vše podstatné, popis místa, pocity, dojmy...atmosféra, kterou autor dokáže popsat je až neskutečná a fungující.

     Naši čtyři hlavní hrdinové se vydávají do podzemí, nikoli ze zvědavosti, ale s jasným záměrem. Před několika dny tam totiž jeden z nich našel video kameru s podivnou nahrávkou utíkající ženy. Nutno podotknout, že ten, který ji našel je nejlepším průvodcem po katakombách. Jestli je to žolík nebo černý Petr, nepovím...

     Stejně jako Aokigahara, tak i Katakomby mají velmi jednoduchou pointu děje, ale to nemění nic na tom, že svoje plusové body obě knihy získávají za děsivé prvky!

     Na naše odvážné průzkumníky ovšem v katakombách číhá mimo prach, tmu a zápach také velké nebezpečí, ale to už si musíte dál probádat sami. 

     Já, sama za sebe, knihu vřele doporučuji. Domnívám se ale, že komu nesedl první díl, tomu asi nesedne ani tento. Je to tak, pokud jste měli určité výhrady ke stylu či béčkovosti, pak musíte očekávat to samé zde. Ale pro vás, kteří jste byli s prvním dílem spokojení, toto bude krásně děsivá procházka růžovou zahradou.
Zdroj
Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Zvědavost může rozehrát nebezpečné hry
Pod rušnými ulicemi a kavárnami Paříže, kde se přátelé bezstarostně scházejí na kávu, se skrývá labyrint tunelů, pohřebiště několika milionů mrtvých. Když se hrdinům dostane do rukou videokamera s děsivými záběry zoufalé ženy bloudící tmavými a vlhkými chodbami, skupina kamarádů se vydává do katakomb odhalit tajemství nahrávky. Nakolik v něm obstojí a budou se vůbec moci vrátit zpět?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[