RECENZE: Skleněný trůn - Sarah J. Maas

1.11.16


Ze solného dolu do skleněného zámku.
Krev na rukou a vůle z oceli.
Celeane Sardothien


  • název: Skleněný trůn
  • orig. název: Throne of Glass
  • série: Skleněný trůn (1.)
  • autor: Sarah J. Maas
  • žánr: pro děti a mládež, Sci-fi a fantasy, YA
  • nakladatelství: CooBoo
  • rok vydání: 2015
  • počet stran: 392


...Anotace...
     Srdce z ledu. Vůle z oceli. Nelítostný boj začíná.
V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaene byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit.
     Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaene teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.
...Recenze...

     Hluboko v horách, v nejhorší,  nejděsivější a nejkrutější části země, v Solných dolech  Endovieru, je uvězněna kráska se zlatými vlasy a železnou vůlí. Celeane Sardothien, mladičká a křehká dívka. Ovšem jen do té doby než se ji postavíte tváří v tvář. O tom, že Celeane asi nebude jen tak obyčejné děvče svědčí fakt, že je v Solných dolech jako vězeň. Už rok přežívá den za dnem a bojuje o holý život v otřesných podmínkách místního vězení. Pracuje v dolech do úmoru a každý den kdy se probudí  živá je pro ni štěstí v neštěstí.

Zdroj
     Proč je tato navenek křehce vyhlížející dívka uvězněna v tom nejhorším táboře pro tu nejhorší zplodinu celého království? Představuji vám Celeane Sardothien, devatenáctiletou vražedkyni s dívčí tváří.  Celeane je nejvíce obávaným nájemným vrahem celé říše. Jen vyslovení jejího jména děsí nejednoho člověka v zemi. I ty nejvíce statečné z celého království, dokonce i samotného prince.  

     Celeane si ve vězení odpykala už jeden rok a je si vědoma toho, že další už nepřežije. Je vyhublá na kost, rány po celém těle od bičování a těžké práce má zanícené a pomalu ji začíná opouštět její silná vůle. Jenže jednoho dne ji ze solného dolu vyvleče neznámý voják v silném doprovodu dalších statečných a odvádí jí směrem vzhůru. Konečně slunce, to je první myšlenka, kterou dívka má? Kdepak, jak bláhové, ta první ji probleskne hlavou ve vteřině. Ve vteřině ví, jak zneškodnit celou skupinu vojáku a plán na útěk je třešničkou na dortu. Její instinkty jsou stále v pohotovosti. Jenže co se ve skutečnosti děje, když všechen ten humbuk kolem je tu právě kvůli ní? Zvědavost ji táhne mnoha chodbami a ona se snaží potlačit myšlenky, jak zabít, aby se mohla osvobodit. Na konci klikaté cesty mnoha chodbami na ni čeká odpověď. Stojí tváří v tvář adarlanskému korunímu princi Dorianovi Havilliardovi.

     Tak tohle bude její okamžitá smrt. Jenže záhy zjistí, že princ ji nepřišel na místě nechat popravit, ale přišel s nabídkou, kterou Celeana nedokáže odmítnout. Dorianův otec na svém zámku pořádá soutěž. Ne jen tak ledajakou. Soutěž bude čistě krvelačná a na jejím konci zůstane jen jeden nejodvážnější. Celeanu si princ vybral jako svého bojovníka, který se v otcově soutěži utká s dalšími dvaadvaceti, neméně zlověstnými, jako je ona sama. Na konci soutěže, ten kdo zůstane a vyhraje, ten se stane královým bojovníkem. Proč by měla Celeane na tuto nabídku přistoupit? Jednoduše proto, že ji princ za splnění úkolu nabízí po čtyřech letech služby u jeho otce svobodu. Pokud ovšem neuspěje, čeká ji cesta zpět do dolů a tím jistá smrt.

      Jestli Celeane něco nechybí, pak je to sebedůvěra a odhodlání. Ona vyhraje, ona je totiž slavný adarlanský zabiják, ona je Celeane Sardothien - nejlepší nájemná vražedkyně světa. Proto nabídku přijímá. Opouští doly a jen na kratičký okamžik se ohlédne zpět a vzpomene si na mnoho dalších, kteří v Endovieru trpí a nikdo jim nemůže pomoct a je úplně jedno, jaký zločin spáchali, či vůbec. Takový je Endovier...i na ten jednou dojde...snad.

     A tak se Celeane ocitá v zámku ze skla a její dosud celkem normální život se začne obracet.  K lepšímu či horšímu? Tato otázka visí neustále ve vzduchu a i Celeane na kratičký okamžik pocítí co je to strach.

     Cvičí se opět v boji, nabírá na váze, kterou ztratila prací a nedostatkem jídla. Ze všech stran na ni dohlíží několik vojáků včetně samotného velitele stráží Chaola. Nikdo jí nevěří, mají z ní strach, protože je nevyzpytatelná. Jen čas ukáže, jestli se  Celeane obávají oprávněně, vždyť je to také jen člověk. Možná nemusí mít strach právě z ní. Ona není to zlo, které číhá někdo hluboko v zámku. A možná právě ona se mu jednoho dne postaví tváří v tvář.

     Uspěje Celeane v soutěži jako jediná žena mezi dalšími krutými válečníky? Získá si důvěru prince i dalšího muže, který je ji nablízku den co den? Princ Dorian a Chaol velitel stráží...nezavání nám to tu trošku milostným trojúhelníkem? ;-)  Hodně štěstí Celeano, budeš ho potřebovat!

     Boj právě začíná a ona okusí, co je strach, bolest a utrpení. Ovšem také mnoho získá, třeba konečně přijde na to, kdo skutečně je a proč se její život ubíral směrem, který si sama nevybrala. Proč se stala tím, čím je a co se skrývá uvnitř jí samotné? Možná je více než jen pouhou dívkou a nájemnou vražedkyní. Znamení Sudby ji povedou...


...Můj dojem...
     První díl série Skleněný trůn jsem zhltla bez sebemenšího zaváhání. Je to moje druhé okusení fantasy z pera Sarah J. Maas. Sice mě to neohromilo jako Dvůr trnů a růží, ale i tak mě to neskutečně bavilo. Mělo to grády a smysl. Začínám chápat milovníky fantasy příběhů, protože to je neskutečný relax a vzrůšo. Tento žánr mě absolutně nadchl.
     V knize je spousta nebezpečí, intrik a nástrah. Je to krvelačné a zároveň dobře matoucí a chytlavé. Najdete zde od všeho trochu. Svůj podíl na propracovanosti příběhu zde má i magie a mystika! Což já prostě miluju. Vždy mě to dychtivě chytí a pak už nepustí.  Průběh, děj i závěr možná není nijak překvapivý, ale vše okolo, co se děje v příběhu vám  tento dojem hravě napraví a vynahradí vám to. Už teď se těším na další pokračování a nemůžu se dočkat, co mi autorka připraví za překvapení. A samozřejmě se nemůžu dočkat obou mých mužských hrdinů ;-). Má zvědavost je bezbřehá.
     Chválím autorku za osobitý styl psaní a skvělé vypravěčské a popisovací  umění. Vzhledem k jejímu mladému věku je to vskutku znamenitý počin. Jen tak dál, Sarah nám ještě hodně ukáže! 

Hodnocení: 79%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

10 komentářů:

  1. Tuhle sérii naprosto miluju, jsem ráda, že se ti taky zalíbila, a rozhodně se máš na co těšit. Sarah je totiž díl od dílů lepší a lepší! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Absolutně jsem tomu propadla a ani bych tomu nevěřila :-). Je to prostě perfektní a vím, že se mám ještě nač těšit :-)

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze... Mít tak víc času :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Od autorky mám doma Dvůr trnů a růží a na čtečce Skleněný trůn :) Jsem zvědavá, ke které se dostanu dřív a která mě více zaujme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem taky zvědavá, obě se ti určo budou líbit, ale podle mě je Dvůr o maličko lepší :-). Tak ať se líbí :-)

      Vymazat
  4. Do Skleněného trůnu a celé série se musím pustit co nejdřív. Momentálně čekám, jestli ji náhodou nedostanu k Vánocům :D Snad si ti budou líbit i další díly :)

    OdpovědětVymazat
  5. Podle mně máte všichni pravdu je to skvělá kniha a já osobně ji mám hodně ráda.

    OdpovědětVymazat
  6. Kniha je skvělá ALE POZOR NA SEŘAZENÍ KNIH NA OBRÁZKU POSLEDNÍ DVĚ JSOU PROHOZENÉ ROZHODNĚ ČTĚTE PRVNÍ JAKO 6 díl VĚŽ ÚSVITU A POTÉ KRÁLOVSTVÍ POPELA !

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[