RECENZE: Skryté zlo - Sandra Brown

24.11.16


Osamělá běžkyně, někde v divočině na horské stezce v Severní Karolíně.

Jen ona, les a ještě někdo jiný...

  • název: Skryté zlo 
  • orig. název: Mean Streak
  • autor: Sandra Brown
  • žánr: literatura světová, romány
  • nakladatelství: Ikar
  • rok vydání: 09/2016
  • počet stran: 367

...Recenze...

     Jsou knihy, u kterých si nejste jistí, co očekávat, pak jsou tu "sázky na jistou". A k jedné z nich patří knihy Sandry Brown!
     Sandra Brown je takovým stálým a pevným pilířem světové literatury. Podmanila si na svou stranu mnoho čtenářů, kteří jsou jí věrní a kteří baží po jejích dalších příbězích. Já jsem se zařadila mezi ně. 
     Bohužel jsem neměla možnost přečíst zdaleka ani jednu třetinu z toho, co už u nás od S.B. vyšlo, ale věřte mi, že udělám všechno pro to, abych to napravila. 
     Knihy Sandry Brown jsou "jakoby" šité na míru téměř všem ženám, které dychtí jak po napětí, tak po romantice. Od obojího vkládá autorka do svých příběhů tak akorát, aby se z nich nestalo klišé a ani fraška. Myslím, že je to znamenité a chválihodné. Nehledě na to, že autorka chrlí jednu pecku za druhou. Palec nahoru!👍
Vytrvej, Emory. Pokládej jednu nohu před druhou. Zkracuj vzdálenost krok za krokem.
     Příběh podávaný, jako již tradičně, z několika úhlů pohledu. Je jen na vás, čemu a komu uvěříte. Autorka si s vámi pohraje, chvilkami vás rozněžní a pak zasadí krutou a tvrdou ránu.
     Představuji vám Dr. Emory Charbonneaovou. Dětskou lékařku, milující ženu a dobrotivého lidumila. Lidé ji mají rádi, za její srdečnost a laskavost. Emory je ovšem také dědičkou velkého jmění po rodičích, kteří zemřeli při letecké nehodě. Jenže pro ni to není důležité. Nikdy nedávala najevo, že je bohatá. Naopak, vše si vydobyla vlastní pílí a odhodlaností. Peníze věnuje spíše charitě a jiným potřebnějším věcem. Emoryinou velkou láskou je běh na dlouhé trati. Právě teď trénuje na charitativní maraton, který pořádá. A málem bych zapomněla, má také milujícího manžela. 
     Emory se chystá odjet do hor, trénovat běh se zátěží ve vyšší nadmořské výšce. Jeffovi, jejímu manželovi, se to ale moc nezamlouvá. Ošklivě se pohádají, ale před odjezdem se alespoň na oko tváří, že je vše v pořádku. Emory usuzuje, že odjet musí, alespoň proto, aby si oba odpočinuli. Manželství v posledních pár týdnech narušilo pár aspektů jich obou...
Pak se z hloubi stínů okolního lesa ozval hned za ní šustot doprovázený závanem vzduchu. Srdce se jí sevřelo předtuchou záhuby, na niž neměla čas zareagovat, a v lebce jí vybuchl ohňostroj bolesti.
     Emory se ocitá pod hřebenem hor a vyráží. Neví přesně jak dlouho běží, je unavená, ale musí vydržet. Jenže pak, z nenadání, rána a nic...
     Probouzí se ve srubu uprostřed ničeho, u jejího lůžka stojí obří mužská postava a ona začne panikařit. S mohutným, tichým, uzavřeným a záhadným mužem stráví Emory ve srubu 4 dny. Dny při kterých prožívá neskutečné množství pocitů a emocí. Kdo je ten muž, proč se ho bojí a zároveň k němu cítí něco, co sama nedokáže popsat? Muž se evidentně skrývá a něco tají. Až přijde čas, tak Emory odveze...ale kdy? Proč ji neodveze hned.
     Emory se v hlavě rojí mnoho otázek, co je to za muže, jak se jmenuje, co se jí stalo a proč ji nechce odvézt  a drží jí tu. Za ty čtyři dny, co si prošla zotavováním se po těžkém zranění hlavy a otřesu mozku si Emory spoustu věcí uvědomí. 
     Mezitím se po Emory bezostyšně pátrá, její manžel Jeff je obviněn z jejího zmizení. Možná ani není divu, vzhledem k tomu, že se k celému zmizení staví tak nějak po svém a přijde se možná i na důvod, proč by se Emory rád zbavil. 
     Kdo je v tomto příběhu přítel a kdo skutečný padouch. Nic není takové, jaké se na první pohled zdá a možná je snazší uvěřit úplně cizímu člověku, který se skrývá před zákonem, než vlastnímu muži. 
Místo aby se odtáhla, přitlačila se na něho zadkem, až sykl se zaťatými zuby: "Zahráváš si s ohněm, doktorko."
     Jenže náš neznámý má co dočinění s masovou střelbou ve Westboroo, kde zemřelo sedm lidí. Nevyřčené informace míchají kartami všech zúčastněných.
     Skvělý příběh, kterému nechybí absolutně nic. Potyčky, násilí, zrada, lež, FBI, pokus o vraždu, vražda a láska. Je toho moc, nemyslíte? Ale i tak toho bylo přesně akorát. Skvělé čtení, které nelze nedoporučit a u fanynek S. B. je přečtení nutností!


...Můj dojem...


      Myslím, že můj dojem je patrný, už jsem vychválila Sandru Brown do nebes hned na začátku. Takže se budu akorát opakovat.
     Kniha nenudí, je poutavá a hlavně velmi dobře psaná, není možné se někde v příběhu ztratit, popřípadě narazit na něco, co by vás vytrhlo ze čtení. Sandra Brown má dar svého čtenáře polapit a nepustit. Do romantických pasáží se pouští s vervou, ale také nijak nepřehání. Přidává na tlaku pouze tak, aby to dostatečně čtenářku podusilo a vzrušilo. Poté se opět vracíme ke chvilkám napětí a samozřejmě dalším zádrhelům, které pracují v neprospěch lásky. Vše je vyvážené a opravdu fungující.
     Skryté zlo si svůj název zaslouží, protože opravdu číhá skryté a projeví se nečekaně a dost krutě a to v tu nejméně vhodnou dobu.
     Knihu s klidným svědomím doporučuji všem, hlavně ženám, ale tentokrát si myslím, že nezklame ani muže. Sandra totiž tentokrát vytvořila mužskou postavu vyhovující všem. Po drsné stránce bude lichotit oběma pohlavím.
     Nemám co více dodat, prostě skvělé jako vždy!

Hodnocení: 95%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Dobrovský!

...Anotace...

     Emory Charbonneauová, dětská lékařka a maratonská běžkyně, zmizí na horské stezce v Severní Karolíně. Vydala se tam na trénink, ale také si chtěla uspořádat myšlenky a uvážit, zda má smysl udržovat manželství, které se rozpadá. Než policie začne po pohřešované pátrat, stopa dávno vychladla a horskou divočinu sevřela mlha a sněžení. Policie má podezření, že za zmizením Emory vězí právě její manžel. Strhující příběh, v němž nic není tak, jak se jeví, je nabitý nečekanými zvraty a prostoupený vášnivými emocemi. Vyprávění o lásce, zradě a volbě, kterou musí člověk učinit, aby přežil.

12 komentářů:

  1. Skvělá recenze, Míšo :) Taky sdílím nadšení a určitě se po nějaké napínavé knize od Sandry zase podívám. Tuším, ty jsi četla Nízký tlak, že? Jdu ti juknout do recenzí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle autorka mě opravdu baví, ano, četla jsem Nízký tlak, ještě mám doma Reportéra a V žáru lásky, jen ten čas na vlastní knihy nemám :-). Nízký tlak byl taky hóoodně povedený ;-)

      Vymazat
  2. Uzasny. Zitra mam svatek, ze bych si udělala radost 😂
    Katy

    OdpovědětVymazat
  3. Od Sanry Brown jsem zatím nic nečetla, ale jak na to tak koukám, měla bych to změnit :) Kniha zní opravdu zajímavě, určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus ji a uvidíš. Ona opravdu umí celkem rozumně rozložit romantickou linku a krimi zápletku a to se mi u ní opravdu líbí. A už vůbec nechápu, jak dokáže tak často chrlit příběh za příběhem. Mohlo by se totiž zdát, že to bude na jedno brdo, jenže není a za to má opět můj obdiv. Zatím mě nikdy nezklamala :-)

      Vymazat
    2. Dobře, zkusím :) Jen si to musím někam poznamenat, jinak na to zapomenu :D

      Vymazat
    3. Třeba ti jí zase někdy připomenu :-D

      Vymazat
    4. To bys mohla :D Já tu mám kolem sebe sice hromadu šesitů a papírku s poznámkama, ale vůbec se v tom neorientuju :D Teď se to ke konci roku snažím trochu sloučit, ale jako kdyby se to jen rozrůstalo :D

      Vymazat
  4. Do poslední stránky jsem tajila dech!!!! Úžasné

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[