RECENZE: Knedlíček - Julie Murphy

21.11.16


Ze života jedné šestnáctileté dívky, která i přes svoji tloušťku, neztrácí odhodlání a sebejistotu...
Ale její život není peříčko.


  • název: Knedlíček
  • orig. název: Dumplin
  • série: Dumplin (1.)
  • žánr: literatura světová, romány, román pro ženy
  • nakladatelství: Dobrovský - edice Knihy Omega
  • rok vydání: 10/2016
  • počet stran: 384

...Recenze...

     Willowdean je šestnáct let. Její máma jí neřekne jinak než "Knedlíčku". Proč? To asi není tak těžká otázka a odpověď jistě napadne každého z vás, už nejen podle velmi vyvedené české obálky. 
     Ano, Will je totiž "lehce" korpuletní, ale to neznamená, že by ona sama byla se svým zevnějškem nespokojená. Spíše ji hodně mrzí, nespokojenost její matky. Ačkoli ta svůj boj proti dceřině váze už asi vzdala. Možná právě Willowdeanina obezita jejich vztah - matka/dcera - značně komplikuje. Ale pro Will tu v tomto "problému" byla vždy její teta Lucy. Byla...Lucy totiž před půl rokem zemřela na infarkt, nedožila se ani 40 let a její váha byla, řekněme, nepřehlédnutelná. 
     Willowdeanina matka s nadváhou svůj boj vyhrála a totéž požadovala i po své dceři, jenže Will je takhle spokojená a už jí nebaví to neustále škatulkování lidí, posmívání a utlačování lidí, kteří mají problémy s nadváhou. Proč je lidé neberou takové jací jsou. A proč i její máma nemůže Will brát prostě jen jako svou dceru, aniž by si nerýpla, či ji nekontrolovala co právě jí.
     Jako na každé škole, tak i tady se najde pár hulvátských jedinců, kteří se dívkám jako je Will, posmívají. Díky bohu, že Willowdean má pevnou náturu a nenechá se tím rozhodit. Oporou je jí i její nejlepší kamarádka Elen. Elen patří mezi oblíbená děvčata je prostě "normální" a hubená. Ale ve Willowdeanině životě se najdou i další dobří lidé a jedním z nich je její kolega z brigády z rychlého občerstvení. Jmenuje se Bo, prostě Bo. Aby nám to do příběhu pasovalo, tak Bo je samozřejmě fešák. Takový ten kluk, co si na nic nehraje, žije ve svém světě a je prostě boží! Je možné, že Bo k Will chová nějaké city? Nebo je to jen z jeho strany nějaká hra. Will si tuto otázku klade, protože...jak by se klukovi jako je Bo mohla líbit tlustá holka jakou je Willow?
     Jiskření mezi Willowdean a Boem není ale celou podstatou našeho příběhu. Neřekla jsem vám totiž to nejdůležitější. Willowdeanina mamka je hlavní předsedkyní místní a nejznámější akce v Clover City. V tomto městečku se toho moc neděje, ale může se pyšnit dobrými sportovci a také významnou soutěží Miss Teen Blue Bonnet Clover City. 
Jak správně chápete, jde o soutěž krásy, kterou Willowdeanina mamka kdysi sama vyhrála. 
    Rozhořčení se mění v rozhodnutí, když jednou unikne tajná přezdívka W. mamce z úst přímo před školou. Rázem je pro každého Knedlíčkem a terčem posměchu. Všichni žijí soutěží a mocnými předsudky. Původní plán byl v tu ránu jasný, dokázat všem, že i boubelky na to mají a neměly by být utlačované. Vždyť i v nich je mnoho krásného. A tak se Will přihlásí do soutěže a vlastně nejen ona... 
     Krásný a poutavý příběh, místy sice maličko přeslazený, ale s velkou myšlenkou. Bylo to sladké, tučňoučké, legrační a prostě velmi dobré! Knížka jako stvořená pro chvilku pohody u kávy a zákusku. 

...Můj dojem...
     S Knedlíčkem jsem strávila příjemných pár hodin. Kniha se četla téměř sama neztrácela na zajímavosti. Musím říci, že se autorce povedlo šestnáctiletou Willow podat celkem přesvědčivě, nechyběla ji naivita a kuráž a ukázala nám, že tlusté holky nemusí být hloupé. 
    Knihu velmi ráda doporučuji dál a nejen dívkám se stejným problémem, ale i ostatním dívkám a ženám, které si chtějí oddechnout a přečíst si knihu, která jim dá od všeho něco. Dostanete romantiku, rodinný příběh a příběh o boji za svoje vlastní já. 
     Knedlíček je prostě k nakousnutí. 😋





Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji
Knihu můžete zakoupit ZDE nebo ZDE.
...Anotace...
Nový román Julie Murphyové, autorky Side Effects May Vary, osloví fanoušky Johna Greena nebo Rainbow Rowellové. Nebojácná dívka Willowdean Dickson - „Dumplin", hvězdné texaské noci, cukroví a písně Dolly Parton si získají vaše srdce.
"Dumplin" má nadváhu a nejbezpečněji se cítí doma, i když je přemlouvána svou matkou, bývalou královnou krásy, aby začala žít. Její myšlenky se ubírají jediným směrem, obléct si na sebe bikiny, tak jako její nejlepší kamarádka, krásná Ellen. Will začne pracoval v Harpy’s, místním fast foodu. Zde potká studenta Boa, bývalého skvělého atleta. Není žádným překvapením, že jí Bo přitahuje. Ale je velmi překvapena, když zjistí, že je to vzájemné.Ale namísto, aby si užívala vztahu s Boem, Will začne o sobě pochybovat. Podnikne nejděsivější věc, kterou si můžete představit: přihlásí se do soutěže Miss Blue Bonnet Pageant a spolu s několika podobnými dívkami touží dokázat světu, že i děvčata se silnější postavou mají právo být vidět, stejně jako každá hubená holka. Tím šokuje celé Clover City – a možná nejvíc sebe sama.

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze! :) Knížka se mi také moc líbila, především myšlenky, které v ní byly, stály opravdu za to. Časem si ji ráda znovu přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, bylo to velmi příjemné čtení, slupla jsem ji do druhého dne :-)

      Vymazat
  2. Nad Knedlíčkem jsem přemýšlela, ale měla jsem pocit, že bude spíš pro mladé. No, možná teď trošku lituji :))

    OdpovědětVymazat
  3. Knedlíček se mi také moc líbil :) Sice mě v některých scénách hlavní hrdinka štvala, ale i tak byla mnohem lepší a reálnější než většina hrdinek v jiných knihách :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[