RECENZE: Šantaram - Gregory David Roberts

1.12.15


"Šantarm - dílo, které si zaslouží obdiv a respekt.
A v neposlední řadě spoustu čtenářů!"



  • název: Šantaram
  • autor: Gregory David Roberts
  • žánr: biografiem, memoáry
  • rok vydání: 11/2015
  • nakladatelství: Radioservis, Kristián
  • počet stran: 745
...Anotace...
     Hlavní hrdina převážně autobiografického románu Šantaram přilétá do Bombaje, aniž kdo tuší, že jeho příjezdu předcházel útěk z přísně střežené australské věznice, kde si odpykával devatenáctiletý trest za loupežná přepadení. Loupil, aby ukojil svou závislost na heroinu, kterou si vypracoval po rozpadu rodiny. V Bombaji získává přátele, kteří mu pomohou zorientovat se v tamějším životě, ale další životní zvraty ho opět dostávají do vězení a posléze na cestu mafiána, pašeráka i bojovníka v afghánské válce.

     Román Šantaram je silný a napínavý příběh. Ale je to také výpověď o citech, hledání dobra, hodnotě rodiny a lidského života i jeho smyslu. Kniha je také označována jako „novodobý Motýlek“ a po vydání okamžitě získala mezinárodní věhlas a uznání.

     Filmová práva vlastní Johny Depp, v roce 2016 je očekávána premiéra filmu.
Gregory David Roberts, který v románu popsal své vlastní zážitky, dnes žije v Bombaji, kde založil charitativní organizaci zajišťující lékařskou péči pro nejchudší obyvatele. Tady napsal i volné pokračování své úspěšné knihy s názvem The Mountain Shadow, která má vyjít letos na podzim.

...Recenze...
     Když jsem zjistila, že mě agentura Kristián vybrala jako jednoho z recenzentů pro tuto knihu, přešla mě veškerá sranda. Když jsem se zúčastnila "výběrové soutěže", tak jsem vlastně ani nedoufala v úspěch. A pak? Prostě to přišlo. Asi si říkáte, proč jsem do toho vlastně šla, je to jednoduché, po přečtení anotace, jsem prostě věděla, že si tuhle knihu chci přečíst. Ale věděla jsem, že recenzovat ji nebude vůbec snadné. No, když už jsem si takhle zavařila, tak se toho pokusím chopit s vervou.

    Bylo by snadné tu popisovat děj, vlastně ne, nebylo. Protože děj je tak obsáhlý, že by to nebylo ani v mých silách. Už se pár recenzí na tento skvost objevilo a každý jeho hodnocení pojal po svém. Víte co zapůsobilo nejvíce na mě? Díky této knize mám blok plný nádherných úryvků a poznámek. Už po přečtení první kapitoly jsem si říkala, co je tohle za knihu? Ona je totiž neuvěřitelná, nádherná, barevná, osobitá, drsná a neskutečně skutečná!
"Dávná sanskrtová legenda vypráví o osudové lásce, karmickém splynutí duší, které jsou nuceny se setkat, spojit a splynout navzájem. Legenda říká, že milovanou osobu okamžitě poznáte, protože je milována v každém gestu, každém výrazu, myšlence, pohybu, zvuku a náladě, které se zjevují v jejím pohledu. Legendy tvrdí, že ji poznáme podle křídel - ta kromě nás nikdo jiný nevidí - a i podle toho, že touha po ní zadusí každou další touhu po lásce."
     Příběh začíná, když nenápadný chlápík Lindsay přiléta do Indie, konkrétně do Bombaje. Na falešný pas, se strachem v očích a s pramalým očekáváním. Ihned po příletu se ho ujme upovídaný průvodce Prabhákar. A pro Lina tím začne kolotoč nemalých životních a osudových příhod.
Zamilovala jsem si Indii, zamilovala jsem si Bombaj, zamilovala jsem si i ten bídný a špinavý slum, ale nejvíc jsem si zamilovala Prabhákara. Malý upovídaný a nenápadný Ind, který se pro Lina stane bratrem a tím nejlepším průvodcem, na kterého mohl narazit.
"Jeden z důvodů, proč toužíme po lásce a tak zoufale ji vyhledáváme, je, že láska je jediný lék na osamělost, stud i smutek. Jenže některé pocity zarostou tak hluboko do srdce, že jen osamělost vám je pomůže znovu objevit. Některé pravdy o vás samotných jsou tak bolestné, že jen stud vám pomůže s nimi žít. A některé věci jsou tak smutné, že je za vás může oplakat jen vaše duše."
     Kniha nám líčí několikaleté žití hlavního hrdiny. Lindsay...Linbabá...Šantaram (muž míru). Toto jméno dostal od Prabhákarovi matky. Je až neuvěřitelné, jak obsáhlé toto dílo je, plné života a přitom plné smutku i naděje zároveň. Drogy, válka, mafie, láska. Jsou chvíle, kdy se budete smát a to věřte, že opravdu od srdce. Pro mě byl nejzábavnější zážitek ve vysvětlování "horní, spodní kalhoty". Pochopíte, pokud si přečtete. Ale Prabhu a jeho upřímné vyjadřovací schopnosti, vás prostě někdy přivedou až k slzám :-D. Přijdou chvíle, kdyby budete chtít plakat a možná se i rozpláčete. Budou i takové, kdy nebudete chápat a možná ani chápat chtít nebudete. Těžko se to popisuje. Není to jednoduché, ale přečtení této knihy stojí opravdu za to.

     Nelituji ani jedné jediné stránky, někdy jsem si říkala, jestli jsou její slova opravdu možná a skutečná, jestli tohle opravdu někdo prožil a zažil. Ale jak se říká, "tohle nevymyslíš" a já si opravdu myslím, že tohle se vymyslet nedá, to se musí zažít. Pak tedy klobouk dolů, tohoto člověka bych chtěla osobně poznat. Posadit se s ním a poslouchat jeho příběh znovu a znovu, jen tentokrát z jeho vlastních úst.

    Román je považován za mistrovské dílo, pokud s tím někdo nesouhlasí globálně, pak musí souhlasit s tím, že je to mistrovské dílo jednoho neobyčejného člověka, který nemohl udělat nic lepšího, než se s námi o něj podělit.

    Výše jsem vám uvedla dva úryvky z knihy, už chápete, proč je snadné si tuto knihu zamilovat? A to nemluvím o tom, jaké bylo číst o krásách Indie, Bombaje, slumu a ostatních zákoutích této zvláštní země. Doslova jsem z těch nádherně tříbených slov cítila vůni koření, bahna, prachu a hašiše. Říkáte si, že to možná přeháním, ale dlouho jsem nečetla nic tak dobře psaného. Bylo to jako číst nádhernou poezii, i když to poezie nebyla. To musíte prostě zažít. Vnímat všemi smysly. Pak to budete cítit, tak jako to cítil Šantaram.

...Můj dojem...
     Je jich spousta, jsem doslova přeplněna dojmy, které se jen stěží dají vypsat do pár slov. I kdybych se sebevíc snažila, nikdy se mi nepovede napsat nic tak dokonalého, aby to vystihlo tuto knihu.
A doporučení? Vy všichni, co čtete tyto řádky. Neváhejte ani minutu, i kdyby se vám kniha zdála být pro vás moc složitá nebo příliš obsáhlá. Nebojte se toho, strávíte s ní nádherné chvilky, kterých nebudete litovat ani minutu.
     Není tajemstvím, že se očekává filmové zpracování. Nedivím se tomu, i když si nejsem úplně jistá toho, že by se to mohlo povést tak dokonale, jako je sepsána tato kniha. Ale jedno vím jistě, nenechám si to ujít.
...Gregory David Roberts...
Čteme-li Robertsův životopis, nacházíme nespočet paralel s dějem románu Šántárám: autor se narodil v australském Melbourne, kde také vystudoval a založil rodinu. Porozvodové trauma řešil pomocí heroinu, což vyústilo sérií ozbrojených přepadení bank. Za mřížemi měl strávit devatenáct let, ale podařilo se mu uprchnout. Na útěku zavítal do zemí ve třech různých světadílech: nejdéle pobyl v Bombaji, dopaden byl v Německu, odkud ho deportovali zpět do Austrálie, aby si odpykal zbytek trestu.

Po propuštění vydal román Šántárám a mezinárodní uznání, které za „novodobého Motýlka" získal, ho přimělo k rozhodnutí věnovat se výlučně psaní. Dnes žije střídavě v několika zemích a pracuje na volném pokračování své úspěšné knihy.
(zdroj:dominoknihy)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji agentuře Kristián.
Knihu můžete zakoupit ZDE.



3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, lákává. Knihu jsem si prohlížela v Kosmasu, strašně mě zajímalo, to její troj-zpracování. Hezky jsi to napsala, Míšo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Šárko, abych pravdu řekla, tohle bylo velké sousto :-). V té knize je několik neskutečných let života a všechno je v ní prostě důležité a má to svojí podstatu. Kolikrát nejde vypsat vše, však to musíš znát a tady? Tady to bylo prostě nemožné. Čtenář si z anotace vezme dost, tak jsem se snažila napsat spíš o dojmech, protože ty tahle kniha opravdu zanechá a já sama, mám raději recenze toho typu, kdy ti sám čtenář podá svůj dojem a názor, tak snad to takhle postačí. Knížka stojí za přečtení, je to sice sousto, ale moc pěkné. Každý chválí ten trojobal, ale ten já raději ani nekomentovala, mě to prostě přišlo divné, ano, sice to šetřilo ruce, ale ztratilo to kouzlo. Jestli mi rozumíš :-)

      Vymazat
    2. Ten trojobal jsem viděla poprvé, to se musím přiznat. A úplně tě chápu, já mám největší problém napsat recenzi na knihu, která mě ohromí, rozseká, prostě dostane. Jsem toho potom plná, ale nedokážu to dost dobře vyjádřit... všechno, co bych chtěla, i když to ze mě doslova tryská. Já myslím, že jsi se s tím poprala skvěle.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[