RECENZE: Má je vina - Clare Mackintosh

10.12.15

"Vina, každý nějakou cítí, malou, velkou, nepatrnou...tíživou...nezničitelnou.
Dá se ale žít s tak velkou vinou, jako je tahle?"

  • název: Má je vina
  • orig. název: Let You Go
  • autor: Clare Mackintosh
  • žánr: světová literatura, psychologické, thriller
  • rok vydání: 2015
  • nakladatelství: Víkend
  • počet stran: 350
...Anotace...
     Jednoho deštivého listopadového dne jsou šéfinspektor Ray Stevens a inspektorka Kate Švandová povoláni k případu, které se policistům příčí nejvíc: k usmrcení dítěte. Pětiletého Jakoba srazil rychle jedoucí vůz, po autě a jeho řidiči jako by se ale slehla zem. Všechny stopy vedou do slepých uliček. Ray ani Kate se však nechtějí vzdát; mají pocit, že aspoň tohle mrtvému chlapci dluží…
     Janně Grayové se toho osudného večera navždycky změnil život. Před pocitem viny, že nedokázala zabránit Jakobově smrti, prchá do odlehlé velšské vesničky na břehu mořské zátoky. Snaží se skrývat před světem i před svými démony, ale neúprosná setrvačnost života ji vtahuje zase zpátky. Jenna se ocitá rozpolcená mezi výčitkami svědomí a prostou touhou po štěstí, ale krutá minulost se jen tak nevzdá. Když ji dostihne, zdá se, že už není úniku…

     Napínavý psychologický thriller se šokující zápletkou. Clare Mackintoshová jako bývalá policistka dokázala napsat naprosto přesvědčivý příbeh. S tak dokonalým debutem je jasné, že ztráta pro policii znamená zisk pro krimi literaturu.

...Recenze...
   
Napíšu vám tu teď svou první poznámku z bloku k této knížce. Tenhle kratičký odstavec jsem si musela poznamenat hned...po přečtení prvních stránek...po přečtení prologu. Tak silně na mě zapůsobil a já věděla, že tahle knížka mě "dostane".

     "Tahle kniha vás ohromí už svým prologem. Každou ženu, každou matku, otce...každou živou bytost s tlukoucím srdcem. Kniha začíná tím nejhorším, co si jen dovedu představit, smrtí nevinného dítěte. A já už po tak málo řádcích vím, že tahle kniha bude setsakramentsky dobrá!"

     Má je vina je psychologický thriller, bohužel je ale i mnohem víc. Je to krutá a drsná realita několika životů. Kniha začíná velmi vážnou, smrtelnou nehodou, při níž zemře pětiletý Jacob. Jen na kratičký okamžik se své matce vysmekne z rukou, srazí ho neopatrný řidič a najednou není nic jako dřív. Pro nikoho. Viník z místa nehody ujíždí a policie po něm bezvýsledně pátrá.



     V další linii příběhu se mladá žena vydává bez rozmyslu na cestu, kam však jede, kam jí osud zanese...neví. Podivínská a samotářská Jenna, která se usadí v jedné malé vesničce na pobřeží Anglie. Něco ji tíží, něco jí chybí, něco, co už ji nikdy nikdo nevrátí. Když už si pomalu myslí, že by vše mohlo být alespoň trochu v normálu a mohla by opět v relativním klidu "žít", osud jí opět zamíchá karty. Jenna to ovšem čekala, nemůže útect...on ji stejně vždycky najde...

     Je to už celý rok a policie se téměř vzdala naděje, že se viník najde, případ musel být uzavřen, ale proč se šéfinspektor Ray a jeho kolegyně Kate nedokáží od tohoto případu odpoutat. Mají pocit, že to dluží malému Jacobovi...i jeho matce. Díky výroční reportáži se objeví nové a nepatrné důkazy...případ znovu ožívá... Viník je dopaden. Proč ale pořád nejsou spokojeni? Není na celém tom případu něco divného?

     Proč je samotářská Jenna pořád tak vystrašená, smutná a obezřetná. Minulost je jí v patách. Minulost, která je stále její nedílnou součástí. Co skrývá ve své minulosti. Bude spravedlnosti učiněno za dost?


...Můj dojem...
     Záměrně vám nechci více prozrazovat z děje. Nejde to, vše podstatné se dozvíte z anotace a na ten zbytek si musíte prostě počkat. Mě tahle kniha odrovnala, naposledy jsem měla tenhle pocit z knihy Zavři očka svý. Bylo to hodně podobné, hodně ze života a až děsivě reálné a smutné. Téměř zdrcující. V polovině knihy přijde celkem slušný zvrat, i když já ho tak trochu čekala. Ale podotýkám, že i když ho budete čekat, tak to vůbec nevadí. Kniha neztratí na svojí váze. Naopak, od tohoto momentu přichází nečekaně spletité procitání a uvědomování si. Je to velmi silný a emotivní příběh. Nechápu, jak mi tahle kniha mohla tak dlouho ležet v knihovně, kdybych jen trochu tušila, jak skvělá bude, přečtu ji okamžitě po vybalení. Clare Mackintosh je bývalá policistka, což jí je jedině k dobru. Detektivní stránku knihy zvládla na výbornou. Opět jeden takový debut, který jen tak někdo nečekal. Knize nechybí ani postranní příběh hlavního detektiva a řeknu vám, je opravdu "normální", žádný opilec nebo jinak narušený chlapík. Zkrátka dobrý polda s výborným myšlením a rodinou, kterou na úkor své práce zanedbává, což se tak trošku odrazí i v příběhu.
     Má je vina ode mě zaslouženě získává plný počet hvězd! A já ji doporučuji všem, hlavně těm, kteří vyhledávají psychologické knihy s prvky thrilleru, se skutečným tématem a dějem. Málo kdy natrefíte na dobrý příběh a tenhle dobrý opravdu je. Je to taková nenápadná kniha, ale uvnitř tak velká!

...Clare Mackintosh...
Strávila dvanáct let v policejním sboru včetně několika let na kriminálce a jako velitelka oddělení veřejného pořádku. Od policie odešla v roce 2011 a začala pracovat jako novinářka na volné noze a konzultantka pro oblast společenských médií. Nyní se věnuje už pouze psaní. Je zakladatelkou a ředitelkou Literárního festivalu Chipping Norton. S manželem a třemi dětmi žije v Cotswoldsu.
zdroj foto: http://claremackintosh.com/clare-mackintosh-about/

6 komentářů:

  1. Míšo, moc pěkná recenze. Knihu už mám přidanou na svém seznamu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelko, stojí za to. Není to jen tak obyčejná slátanina. Je to překvapivě hodně dobré. A děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá hodně dobře, mám ji na seznamu už od té doby, jak jsi psala, že čteš skvělou knížku :) Ach ty obří seznamy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, ani mi nemluv...s tím seznamem je to peklo :-D. Ale tohle se mi opravdu líbilo :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[