RECENZE: Čas odejít - Jodi Picoult

30.7.15



Mateřská láska je silné pouto, silnější než cokoli jiného. 
Kdo ví, jestli je vůbec možné najít ten správný čas, čas kdy se navždy odpoutat a dokázat odejít...



  • název: Čas odejít
  • orig. název: Leaving Time
  • autor: Jodi Picoult
  • žánr: Literatura světová - Romány
  • rok vydání: 08/2015
  • nakladatelství: Ikar
  • počet stran: 390 (e-book)
...Anotace...
     Jenna se nikdy nevzdala naděje, že jednou najde svoji mámu Alici. Ta totiž zmizela, když její kolegyni v rezervaci udupal slon. Anebo to bylo celé jinak?
     Alice studovala chování slonů v Africe, když však poznala Jennina otce, vrátila se s ním do Ameriky, kde společně vedli sloní rezervaci. A jednoho dne, když zemřela za záhadných okolností jejich kolegyně, Alice zmizela. Jenna byla tehdy ještě maličká, přesto celé ty roky touží matku najít. Nevěří totiž, že by ji jenom tak opustila. Jde za vědmou, najme si soukromého detektiva, zkouší cokoliv, jen aby celé záhadě přišla na kloub.
     Někdy se však i zdánlivě jasné odpovědi mohou docela zamotat a svět nemusí být takový, jaký se zdá.

...Jodi Picoult...
Napsala 23 románů, jichž se prodalo odhadem 40 milionů výtisků v 35 zemích po celém světě. V roce 2003 získala cenu New England Bookseller Award a osm jejích posledních titulů – včetně Času odejít – se ihned po vydání vyhouplo na první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times. 
Autorka si získala čtenářskou přízeň i respekt kritiky mnohovrstevnými dramaty s kontroverzní – často lékařskou – tematikou (v případě Vlka samotáře eutanázie a dárcovství orgánu), které zobrazují krizové okamžiky v životě obyčejných lidí a jež jsou komponovány na základě velmi pečlivého a do nejmenších detailů zacházejícího průzkumu tématu i prostředí, v němž se daná kniha odehrává. 

Česky vyšlo Až na konec všech dní (Motto 2002), Je to i můj život (Ikar 2005), Prostá pravda (Ikar 2007), Desátý kruh (Ikar 2007), Nejsem jako vy (Ikar 2011), Vlk samotář (Ikar 2013) a Vypravěčka (2014) a Čas odejít (2015).

...Recenze...
     Jodi Picoult, toto jméno se mi dostalo do podvědomí díky její skvělé knize Vypravěčka. Jistě ji mnoho z vás četlo a kdo ne, tak ten o ní alespoň slyšel. Už v této knize mě Jodi přesvědčila o svém umu. A její další kousek s názvem Čas odejít rozhodně nezaostává. 


     Čas odejít je svým způsobem tak trochu zvláštní kniha. Ano, je to román, ale najdete v něm prvky cestopisu i nadpřirozena a to vše se nádherně prolíná v působivém životním příběhu, který vás nenechá chladnými.Kniha mne upoutala od první stránky a i přesto, že mám raději akčnější žánr, tak mě doslova nadchla a polapila do svých stránek.

     "Někteří lidé věřívali, že existuje sloní hřbitov - místo, kam nemocní a staří sloni zamíří, když se chystají zemřít. Vytratí se od svého stáda a plahočí se prašnou krajinou jako titáni, o kterých jsme četli v sedmé třídě v hodinách řecké mytologie. Legenda praví, že takové místo bylo v Saúdské Arábii; že bylo zdrojem nadpřirozené síly; že se tam ukrývala kniha kouzel, která měla světu přinést mír."

   Je spousta možností, jak tuto recenzi sepsat a já vám ji podám stejným způsobem jako vám Jodi Picoult podá svůj příběh v knize...

...Jenna...
Jena je malá třináctiletá holka, která vyrůstá s babičkou. Chodí do školy, dobře se učí a v noci se jí zdají sny o slonech, přírodních krásách a tajemstvích...jenže proč se jí některé sny zdají být reálnější než ty ostatní? Vídá v nich svou matku, která před deseti lety zmizela a od té doby ji nikdo nikdy neviděl. Slehla se po ní zem. Zbylo jen pár matných vzpomínek, které ožívali v noci v Jenniných snech. 

...Alice...
Alice Metcalfová je vynikající vědkyně a ošetřovatelka slonů v přírodní sloní rezervaci. Mimo jiné je i matka. Jennina matka. Svůj život zaslíbila slonům už když jí bylo devět let, když zažila neuvěřitelný zážitek, který ji navždy změnil život a přivedl ji tam, kde mohla být opravdu spokojená. Celý svůj výzkum věnovala hlavně pozorování slonů když truchlí, když ztratí své mládě nebo kohokoli ze členů stáda. Alice žila se svou rodinou v rezervaci, vše se na první pohled zdálo být v pořádku, ale všude se najde pár mráčků... A jednoho dne Alice prostě zmizí...proč?
Pasáže vyprávěné Alicí jsou prostě nádherné, zavedou vás na místa, kam se normálně nedostanete. Nahlédnete alespoň trošku do sloní mysli a pochopíte, jaké pouto tyto zvířata drží při sobě. Už navždy změníte názor na tato majestátní zvířata. 

...Virgil...
Virgil je bývalý policista, který před deseti lety vyšetřoval záhadnou smrt ošetřovatelky, kterou v rezervaci ušlapala slonice. To on našel tenkrát Jenninu matku zraněnou a převezl jí do nemocnice, odkud pak ona sama zmizela bez povšimnutí. 
Virgil je už postarší muž, ale i přes své nedokonalosti, zatrpklost a své démony, je to sympatický chlapík. 
A Jenna věří tomu, že stále ještě není úplně na nic a dokáže napravit to, co tenkrát před lety zvoral. Věří, že jí pomůže najít její matku.

...Sereniti...
Sereniti Jonesová je vědma, kterou si Jenna našla ve zlatých stránkách. To děvče bylo už tak zoufalé, že se obrátilo právě na Sereniti v domnění, že by její schopnosti mohli Alici najít. Jenže chudák Jenna netuší, že Sereniti už je dávno za prahem svých možností. Ano, kdysi bývala velmi uznávaná a slavná, ale pak se cosi stalo a její síly jí opustily. Tedy alespoň si to do teď myslela...

"Celé zástupy lidí nechali díru v srdci někoho jiného. Ale nikdy to nevyjde a ta sobecká duše nakonec má díru i ve svém srdci. A tak to jde pořád dál. Je div, že někdo přežije, když se nás tolik ztrácí."

     Kapitola za kapitolou se nám vytváří spletitý příběh o životě, lásce a ztrátě. Strašně ráda bych vám prozradila mnohem víc, ale nemůžu. Vyzradila bych tím celou pointu příběhu. Musíte mi ale věřit, že tento příběh stojí za přečtení. Je sice vlastně trochu smutný, ale je nádherný. On vám dá nahlédnout do duší jak lidí, tak i slonů. Tenhle příběh vám vezme dech a přivede vás na pokraj svého chápání. Ale proč by se něco takového nemohlo opravdu stát? Když člověk neztratí naději, pak je možné skoro všechno a i ty nejabsurdnější věci se mohou stát zázrakem a skutečností. Věříte na zázraky a možná i trochu nadpřirozena? Já ano a možná právě proto jsem si tenhle příběh užila víc než jen skvěle! Zamilovala jsem si ho.

Kniha vychází: 3. 8. 2015


Na závěr bych velmi ráda poděkovala společnosti Euromedia Group - Knižní klub a jejich internetovému obchodu Bux za poskytnutí elektronické verze této knihy. 
Bylo mi potěšením.
Knihu můžete koupit:
zdroj:www.bux.cz, www.databazeknih.cz

3 komentáře:

  1. Dobrý den, dočetla jsem tuto knihu Čas odejít, ale bohužel jsem nepochopila konec,kdo koho a jak zabil. Nevím, koho se mám zeptat, můžete mi to prosím napsat? Moc děkuji.
    normen73@sezanm.cz

    OdpovědětVymazat
  2. je to krasna a dojimava kniha prečetla som za dva dni neda sa len tak odložit stale vas taha kazda stranka čo bude dalej a na konci vas este ohromi ...davno sem nečetla taku dobru knihu..luisa

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[