"mini"RECENZE: Zabijáci - J. A. Olsen

17.5.15




Tak trochu "jiná" detektivka. 
Každý má nějakou temnou stránku. A když se takových stránek sejde několik, pak nastane pro ostatní hotové peklo!
Za peníze si ale život nekoupíš...





  • název: Zabijáci
  • autor: Jussi Adler-Olsen
  • série: Carl Mørck
  • orig. název: Fasandræberne
  • žánr: Literatura světová - Detektivky
  • rok vydání: 2012
  • nakladatelství: Host
  • počet stran: 432

...Anotace 86% (17.5.2015)...
     Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá být vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu. Lov začíná…

...Jussi Adler-Olsen...zdroj foto
(nar. 1950 v Kodani) vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Ve své tvorbě se zaměřuje na témata psychických poruch (jeho otec byl psychiatr) a mezinárodních konspirací. Svou literární kariéru zahájil bestsellerem Alfabethuset (1997), následovaly romány A děkovala bohům (2003) a Washingtonský dekret (2006). Poté se věnoval tématům spojeným s jeho rodným Dánskem. Jeho kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q dosud zahrnuje tři knihy: Žena v kleci (2007), Zabijáci bažantů (2008) a Vzkaz v láhvi (2009), díky nimž dosáhl mezinárodního věhlasu. Celkově už se knih ze série o oddělení Q prodalo přes tři miliony výtisků a například v Německu se román už déle než rok drží na předních místech žebříčků bestsellerů časopisu Spiegel. Druhý díl série chystá Host k vydání v příštím roce.

...Recenze...
Proč jsem hned v úvodu tuhle knihu nazvala tak trochu "jinou"? To proto, že do děje hned od začátku vcházíte s jasnou představou o tom, kdo zřejmě bude pachatelem a oč vlastně půjde. Ano, už jsem pár takových knížek četla, ale vždy mě to překvapí. Musím ale uznat, že i přesto, se kniha četla velmi svižně a dobře. Sice jste tušili podstatu děje, ale to postupné odhalování okolností a příčin, tuto knihu udělalo zvláštně skvělou! Rozhodně si nenechám ujít filmové zpracování. Na které jsem konec konců vyhrála na Neloxurou i volné lístky, ale bohužel pro mě, jsem se nemohla dostavit.

O čem vlastně Zabijáci jsou... Název je celkem výstižný, nemyslíte? Ale pod tímto názvem se skrývá mnoho. Parta zazobanců z elitní internátní školy, si našla velmi zábavný koníček. On to vlastně nebyl ani koníček, jako jejich skutečné vnitřní chtíče. Nechuté!!! Tady se jednota bratrstva, či spolku, ukáže ve vší parádě. A nejen to, hlavně prachy. Ty tu tečou proudem a kdo má prachy, má i moc. Proti tomu je těžké bojovat. Díky tomu mají naši "výtržníci", téměř neomezené možnosti a tak Carlovi budou házet pod nohy jeden klacek za druhým. 
Ale v každé dobré partě se to jednou zvrhne...chlast, drogy, násilí...to nemůže fungovat. A když je klíčem žena? Kam nestrčíš čerta...tam pusť ženskou.... 
Máme tu hodně zapeklitou situaci, která je založena na pomstě. A co je pro ženu horšího, než když ztratí dítě? Takže je hnána až nelidskou chutí, pomstít vše a všechny. A můžu vám říct, tahle kniha má opravdu grády! A i přes to všechno, co budete vědět, vás překvapí.

Carl opět perlí, jak jinak, jeho hlášky mě nenechávali ani na chvilku bez úšklebku. Asad se nám v dalších dílech jistě vyloupne, protože takové to tajemno okolo něj, je i tady. A co čert nechtěl, vedení jim dopřálo posilu....bohužel pro Carla...ženskou :-D. A jelikož je Rose tak trochu beran, jako Carl, tak si můžete být jistí, že vám jejich rozhovory jisto jistě podlomí nohy :-D.

Není třeba více prozrazovat, tahle kniha si najde své fanoušky snadno :-).
Další povedený díl této série!

zdroj: www.databazeknih.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[