RECENZE: Dívky z Roanoke - Amy Engel

2.8.19




Mezi láskou a nenávistí je jen tenká hranice....

Info o knize:

  • název: Dívky z Roanoke
  • orig. název: The Roanoke Girls
  • autor: Amy Engel
  • žánr: lit. světová, romány, thrillery
  • nakladatelství: Beta - Dobrovský
  • rok vydání: 04/2019
  • počet stran: 326

   Je to jedna z těch knih o které od začátku víte, že vás dostane a že její obsah bude "nechutně" dobrý. Dívky z Roanoke. Obálka ve vás možná vzbudí pocit, že jde o letní románek pro náctileté. Zklamu vás, obálka sice působí jako nevinnost sama, ale pravda je úplně někde jinde, krutě jinde! Nevinnost se totiž v Roanoke moc dlouho neudrží...

   Asi už vás ani nemůže překvapit, když napíšu, že hlavní hrdinka této knihy neměla příliš lehké dětství a její život nebyl a ani nebude nijak snadný. Tyto hrdinky jsou totiž už x let hlavním táhlem knih. Hrdinky tipu "jsem princezna a můj život je jako z pohádky" nejsou zas až tak v módě a já sama, kdybych si měla vybrat, sáhnu vždy po pohnuté minulosti. Proč? Na to mám jednoduchou odpověď. Protože pohnutá minulost znamená tajemství! A tato kniha jedno takové, doslova nechutné, má.


   Lane je patnáctiletá dívka, která se po smrti své matky stěhuje k prarodičům z NY až do odlehlého Kansasu. Je překvapená, že vůbec nějaké prarodiče má, protože její matka vše, hlavně své vzpomínky na rodinu, úzkostlivě tajila. Teď je Lane najednou bez matky, což je svým způsobem úleva, ale také rychle získala další rodinu. Štěstí nebo prokletí? Proč její matka nikdy nechtěla o své rodině a minulosti mluvit? Proč trpěla depresemi a proč se k dceři chovala tak jak se chovala? A proč nakonec vše ukončila sebevraždou a na rozloučenou nechala jen zvláštní krátký vzkaz? Ať je to jak chce, teď má Lane novou rodinu - babičku, sestřenici a dědu....

   Roanoke House je zvláštní místo, možná i proto, že se zde rodila samá děvčata, všechny krásné, tmavovlasé a dokonalé. Možná je Roanoke House zvláštní i tím, že zde ve vzduchu visí "takové to cosi zvláštního".  Pohnutá minulost dívek z Roanoke a jejich nepříliš šťastná budoucnost.... Kam se to Lane vlastně dostala? Domů nebo do pekla? 

   Dívky z Roanoke je kniha, kterou nelze nedoporučit. Je to kniha, která vás chytí od samého začátku a nepustí až do konce. Po dočtení budete tak trochu znechuceni a otráveni... možná i udiveni. Každopádně tajemství této knihy je jejím darem i prokletím. I přesto, že jsem si čtení maximálně užila, o tom žádná, strhávám jednu hvězdičku z pocitu plného nevyužití potenciálu příběhu. Bože, z toho by šlo vytěžit mnohem víc! Ač byl příběh celistvý, měl hlavu, patu i smysluplný obsah, tak by podle mého názoru šel ještě mnohem více vyšperkovat, prohloubit, doladit - zkrátka vymazlit. Panečku, to by byl potom trhák! Ale klid - i tak je to fakt super počteníčko - takže bez váhání směle do toho. Kniha je řazena do žánru thriller - no, nějaké ty prvky tam ke konci jsou, ale minimálně. Spíše jde o rodinné drámo. Sečteno podtrženo - doporučuji milovníkům dramat a příběhů s tajemstvím. 
Hodnocení: 85%

Anotace knihy:

Co nutí dívky z Roanoke utíkat? Patnáctiletá Lane má za sebou smutné dospívání s matkou, která spáchala sebevraždu, a poprvé v životě se vydává mimo New York, do odlehlých oblastí venkovského Kansasu – odjíždí do Roanoke House, kde na ni čeká chladná babička Lilian a charismatický dědeček Yates, ale také stejně stará sestřenice Allegra. Pozná tak nejen svou širší rodinu ale také její tajemnou a konečně i děsivou minulost. Všechny dívky z Roanoke jsou krásné a zdá se, že mají všechno. Ale spojuje je temné tajemství, o kterém se nesmí mluvit. Když ho poznají, utečou – nebo zemřou.

2 komentáře:

  1. Děkuji za tip, zrovna jsem dočetla Geniální přítelkyně a hledám, co budu číst :) Terka z Flavours of Amellia

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[