RECENZE: Valentýnské prokletí - Jodi McAlisterová

12.3.18





Narozena na Valentýna...

Info o knize:

  • název: Valentýnské prokletí
  • orig. název: Valentine
  • série: Valentýnské prokletí #1
  • autor: Jodi McAlister
  • žánr: fantasy, pro děti a mládež
  • rok vydání: 02/2018
  • nakladatelství: Fragment
  • počet stran: 344
     Další young adult fantasy z nakladatelství Fragment. Kniha, která ohromí svou tajuplnou obálkou snad každého milovníka fantasy žánru. 

     Obálku knihy bych Fragmentu mohla vychválit až do nebes, protože ta se opravdu povedla a já vlastně, na základě ní, do knihy šla. Měla jsem velká očekávání a jak se tak někdy stává, tentokrát bohužel naplněna nebyla.

     Hlavní hrdinka knihy, Perla Linfordová se narodila na Valentýna. Možná by na tom nebylo ani tak nic moc zvláštního. Jenže není sama a všichni mají nějaké zvláštní schopnosti. To už opravdu zvláštní je. Jsou čtyři...

     Vidět černé kočky, vrány, koně... opět nic zvláštního, myslíte? Ale co když je to jen předzvěst něčeho většího, záhadnějšího? Co když se najednou začnou zčista jasna zjevovat zvláštní bytosti, které znala pouze z knih.

     Nejdříve zvláštní vidiny a teď se začínají ztrácet i její spolužačky ze školy a Finn, kluk, kterého neměla zrovna v lásce, se k ní začíná najednou nějak mít. V čem je háček? Zdá se, že společně budou čelit zlým a temným silám!

     Kniha, kde se budou dít podivné věci. Koho by to nelákalo? Jenže jak se s knihou poprala autorka a jak na mě první díl této série vlastně působil? Velice vlažně. Hodně dlouho mi trvalo, než jsem se do knihy začetla a i když už to od poloviny knihy bylo lepší, stejně jsem pořád nebyla čtenářsky spokojena. Fádní děj, nudné pasáže, žádné pořádné táhlo. Je mi to líto, ale je to tak. Spousta otazníku není na škodu, protože si tím autorka připravuje ornou půdu pro další díly, ale proč to všechno stále působilo tak uměle? Netuším. Musím brát ovšem v potaz věkovou kategorii, pro kterou je kniha určena a tam jisto jistě svoje podmínky plní. Pokládám se za náročnějšího čtenáře, který ze zvědavosti vyzkoušel knihu, která mu jednoduše nesedla, což se stává.

     Pro čtenáře od 15ti let bude kniha vhodnou a dokonce velmi oblíbenou. Najdou v ní uspokojení, šmrnc a díky jednoduchosti se pro ně stane určitě i čtivou. Já prostě v příběhu potřebuji trošku hlubší smysl a více té omáčky okolo. Charaktery postav byly celkem zdařile vykreslené a samozřejmě i zde vám některé sednou více a jiné méně. Což je dalším kořením příběhu. 

     Abych se přiznala, k přečtení druhého dílu mě láká pouhá zvědavost k rozuzlení a pochopení příběhu, ovšem nejsem si jistá, zda dám druhému dílu ještě šanci a hodnocení spíše přenechám mladším čtenářkám, které příběh ocení více než já. Knihu tedy na základě toho doporučuji hlavně teenagerům a milovníkům záhadných příběhů.
HODNOCENÍ: 59%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Nečekejte zamilovanou romanci. Z tohoto příběhu vás bude mrazit!

Perla Linfordová se narodila na Valentýna. A není u nich ve škole sama. Jsou čtyři a každý z nich dokáže dělat velmi zvláštní věci. Když po jednom z nich začnou jít podivné bytosti, začne Perla zjišťovat proč. A to za pomoci Finna Blacka – kluka, které nemůže vystát. Pokud chce ale zachránit sebe a své spolužáky, bude muset hodit nesnášenlivost za hlavu. Jen společně s Finnem má totiž proti temným silám alespoň nějakou šanci…

6 komentářů:

  1. Naprosto jsi se se mnou ztotoznila :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čekala jsem víc, další díl už ani číst nebudu. Teď jdu na Slečnu M., tak snad si spravím chuť :)

      Vymazat
  2. Kniha mě zaujala na první pohled. Obálka skvělá a i název je super. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ajaj, knížka mě poměrně zaujala, ale hodně dělá ta obálka, ale tak nějak jsem předpokládala, že to bude asi spíše to YA pro ty mladší čtenáře, ale stejně mě to něčím láká.. Tak ještě uvidím. :-P

    OdpovědětVymazat
  4. kniha Valentýnské prokletí mě zaujala.zajímá mě jestli budou i další díly ze série v češtině nevíš?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[