RECENZE: Slečna M. - Caroline Woods

21.3.18




Dvě sestry...
Dva osudy...
Válka a možná i něco jiného...

Info o knize:



  • název: Slečna M.
  • orig. název: Fräulein M.
  • autor: Caroline Woods
  • žánr: literatura světová, pro ženy, Historie
  • rok vydání: 02/2018
  • nakladatelství: Fragment
  • počet stran: 280
     Tento příběh nás zavede do Berlína, kde se odehrává převážná většina děje. Píše se rok 1923 a my se poprvé seznamuje se dvěma sestrami Gretou a Berni, které vyrůstají v útulku pro opuštěné dívky, ve Svaté Luise v západním Berlíně. Obě děvčata jsou na sobě velmi emočně závislá, mají totiž jen jedna druhou. Podmínky jejich momentálního žití nejsou nijak valné, ale mají střechu nad hlavou a je o ně postaráno. Berni je starší a velmi ji záleží na tom, aby se dostala ze Svaté Luisy na slušnou školu. Je to náročné, ale není to nemožné. Stačí, když bude vycházet se sestrami a matkou představenou a také ji k tomu pomohou dobré školní výsledky. Greta je snílek a má jednu malou zdravotní vadu. Špatně slyší a i možná proto se stále drží lehce stranou všech. Berni, jako starší ze sester má pro obě velké a naděje plné plány. Dostanou se obě ze svaté Luisy, vystudují dobrou školu a stanou se z nich samostatné a slušné ženy. Jenže blíží se bouřlivé období, které zacloumá nejen celým Německem, ale také jejich životy...

     Osudy sester se rozdělí ve chvíli, kdy dojde k jisté roztržce mezi matkou představenou a Berni. Pak přijde den, kdy Berni opouští útulek a naskýtá se jí možnost bydlet s jednou mladou ženou, která ji poskytne nejen přístřeší, ale i možnost práce. Berni chce vzít Gretu s sebou, ale mladší sestra tvrdošíjně odmítá. V tu chvíli nastává zlom a začnou vyplouvat na povrch rozdíly v charakteru obou našich hlavních hrdinek. 

     Za nedlouho opouští Svatou Luisu i Greta a jde pracovat k jedné rodině jako služebná. Zdá se, že každá dívka je nějakým způsobem zaopatřená, ale každá v jiném zázemí s jinou morálkou a jinou vizí budoucnosti

     Kniha se odehrává v době, kdy se slova pomalu začíná ujímat Adolf Hitler a jeho stranická politická moc. Pomalu dochází k útlaku židů a preferování čisté rasy. Obě dívky jsou najednou "z jiného těsta". Jedna bojuje za nezávislost a svobodu, druhá je ovlivněna drsnou politikou a názory jiné strany. Přetrvá jejích sesterské pouto tyto těžkosti nebo budou navždy odcizeny jedna druhé kvůli rozdílnosti názorů. Každá si našla svou stranu barikády, ale stále hledá cestu jedna k druhé.

     V další části příběhu se ocitáme o mnoho let později a to v roce 1970 v Jižní Karolíně. Kde do jedné rodiny přichází jistý dopis od neznámé Němky. Která, podle všeho, hledá odpouštění i pochopení. Komu je dopis vlastně adresován. Kdo je Anita Moorová a jaká je její zapomenutá minulost?

      Velmi příjemný příběh, který vám Německo a určitá období ukáže trošku v jiném světle a z jiného úhlu pohledu. Nejde sice o nijak srdcervoucí příběh, jak se možná na první pohled zdá, ale jde o velmi zajímavé pojetí minulosti, která je stále naší součástí. V knize není příliš mnoho zvratů, ale je tam jeden a to velmi podstatný. A i ten jeden jediný zvrat vám zamotá hlavu a od té doby knihu neodložíte ani na chvilku. 

     Zpočátku jsem měla maličko problém se do knihy začíst, ale jak postupoval čas a stránky ubíhaly, tak jsem mu začala přicházet na kloub a toužila jsem odhalit pravdu a dozvědět se, jak to s děvčaty nakonec dopadne. V určitou chvíli jsem měla jasnou představu, která ovšem byla smetena stejně rychle zrnko prachu.

     Knihu vřele doporučuji všem milovníkům historických románů a všem, kteří se jakýmkoli způsobem v knihách zajímají o období války a vše co tomu předcházelo. Kniha nám opravdu podává jiný pohled nebo, lépe řečeno, jinou problematiku této doby. Velmi příjemné čtení!
Hodnocení: 85%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Dvě sestry, dva osudy, které rozdělila válka.
V roce 1938 vstoupí do života sester Berni a Grety válka. Berni si začne vydělávat jako prodavačka cigaret v berlínských kabaretech, Greta nastoupí na zdravotnickou školu. Když je nacisty donucena pomáhat při zrůdných lékařských experimentech, rozhodne se Německo opustit. O třicet let později dostane Janeen Moorová do ruky dopis adresovaný její matce. Je to zpověď, kterou napsala neznámá Němka, s naléhavou prosbou o odpuštění…

3 komentáře:

  1. Knížku bych měla dostat k narozkám, jsem na ni zvědavá. Druhou světovou mám v knihách ráda, takže se fakt těším. :-)
    Opět skvělá recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem na knihu narazila a obsahově vypadá dobře... Akorát na první pohled jsem myslela, že to bude nějaká kniha pro mladší, než jsem viděla toho vojáka a přečetla si nahoře letopočet :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá vážně dobře. I přesto, že válečné knihy moc nemusím, tahle mě zaujala. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[