RECENZE: Manželé odvedle - Shari Lapena

7.6.17



Nikdy neopouštějte svoje díte, ani na chviličku!
Nevíte totiž, co se během té chvíle může stát...


Info o knize:

  • název: Manželé odvedle
  • orig. název: The Couple Next Door
  • autor: Shari Lapena
  • žánr: světová literatura, detektivky, thrillery
  • rok vydání: 03/2017
  • nakladatelství: Knižní klub
  • počet  stran: 272
     Anne a Marco jsou šťastnými manželi. Nebo se alespoň tak jeví. Mají šestiměsíční Coru, která je pro ně vším. Jejich miláček, holčička, zlatíčko... Jenže jednoho večera, když se vrací z návštěvy svých sousedů, Cora zmizí!

     Říkáte si, jak je to vůbec možné, to ji nikdo nehlídal? Ne! Nikdo ji nehlídal!

     Sousedka z vedlejšího domu děti prostě nesnáší, proto Anne a Marca požádala, aby na oslavu přišli bez toho "malého uřvaného" děcka. Samozřejmě se to ani jednomu z nich nelíbilo a Anne byla zásadně proti, nemohou takhle malé dítě nechat doma, možná snad...kdyby si domluvili hlídání? To by pak šlo. Jenže to jim hodinu před odchodem selže a Anne se se svým manželem dohaduje, jak situaci vyřešit. Ona chce zůstat s malou doma, ale Marko jí přemlouvá. Bodou chodit Coru každou půl hodinu kontrolovat, vezmou si s sebou chůvičku, co na tom, že je na ní kamera rozbitá, zvuk ale funguje. S těžkým srdcem Anne souhlasí a odchází s Marcem vedle k sousedům na večeři.

     Vše probíhá bez problémů, každou půl hodinu malou kontrolují. Téměř vše probíhá dobře, kdyby se jen Cynthia po Marcovi tak neplazila, Anne je z toho na nic. Anne už začíná být nervózní, blíží se čas další kontroly a Anne přemlouvá Marca, aby už šli domů, jenže tomu se ještě nechce, nakonec však uznává, že už by měli jít. Manžele po příchodu s hrůzou zjišťují, že přední dveře od domu jsou pootevřené... Vše je jakoby zpomalené, Anne vyběhne schody, rozrazí dveře do dětského pokoje a zkamení. Cora je pryč!!!

     Největší chyba, kterou mohli udělat. Budou obviňováni a osočováni z nedbalosti, jasně, že budou ti nejhorší rodiče na světě... Čert to vem, hlavně ať se jejich holčička najde. Kdo ji mohl unést?

Můj dojem:

     K ději toho ani víc napsat nejde, tak jednoduchá je totiž zápletka. Jde prostě o únos dítěte, které rodiče nechali doma samotné. Otázkou ovšem je, kdo něco takového udělal, kdo měl důvod a kdo lže jako když tiskne!

     Kniha je podávána "er" formou, což by samo o sobě nevadilo, kdyby to v knize bylo lépe členěné. Kniha je sice rozdělena na kapitoly, ale v každé kapitole vypráví každý a kde co. Do toho je tam spousta uvažovacích pasáží, myšlenek a myšlenkových pochodů. To opět není nic netradičního, ale! Kniha je psaná velmi stručnou, strohou a věcnou formou. Což ji maličko degraduje o několik stupínků níže. Je mi to líto. Věřím tomu, že kdyby byl styl více květnaný a popisný, tak by byla kniha mnohem lepší.

     Autorka sice může být na svůj debut pyšná, ale já ho tedy za žádný extra kousek nepovažuji a už vůbec nechápu, proč je kniha zařazena do edice světový bestseller. Není špatná to ne, ale je to takový lepší průměr.

     V knize je spousta obviňování jak vzájemného tak z pozice okolí. Všichni se zdají být podezřelí a nikdo nikomu nevěří. Autorka se sice čtenáře snaží vodit za nos, ale u mě se jí to moc nepovedlo, protože jsem celkem brzy odhadla skutečného viníka a ostatní podstatné souvislosti. Ono to ani nebylo moc těžké, jelikož je kniha opravdu hodně jednoduchá.

     I přes to všechno je ale velmi čtivým kouskem, který je lehce stravitelný. Musím uznat, že mě to hodně bavilo, ale výhrady prostě mám. Protože já si bestseller představuji jinak.

     Knihu doporučuji všem milovníkům psycho-thrillerů a detektivek. Ačkoli s prvky thrilleru je tam zacházeno jen velmi jemně. Díky čtivosti bude kniha prostě bavit, ale žádný extra kousek nečekejte.

Hodnocení: 60%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji e-shopu:


Anotace knihy:

„Thrillerový debut roku 2016, o kterém se nejvíc mluví.“ Stylist„Naprosto strhující příběh plný zvratů“ Tess Gerritsenová
„Pečlivě vybroušené – a ostré jako břitva“ Harlan Coben

NIKDY NEVÍTE, CO SE DĚJE NA OPAČNÉ STRANĚ ZDI.

Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat.
Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč.
Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…

6 komentářů:

  1. Přesně jak píšeš. Je to slabší průměr. Očekávala bych detailnějšíé popis reakcí rodičů, když se jim ztratí dítě. Nebo promyšlenější konec. Škoda

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem jedním ze čtenářů, kteří byli nadšení. Je sice fakt že ze začátku mi jednoduché a strohé věty přišly divné, nicméně po chvíli jsem si zvykla a kniha mě fakt bavila, možná je to tím, že se nepovažuju za náročného čtenáře. Kniha se mi buď líbí nebo ne :-)
    Ale je krásný, jak se na ni ohlasy různí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý čtenář je jiný, ale bestseller si opravdu přestavuji jinak. :-)

      Vymazat
  3. Zdravím. Nepovažuji se za znalce či vyloženého milovníka literatury. Kniha možná byla psána jednoduše, ale podle mě všechny podstatné emoce či reakce rodičů tam popsány jsou. Přeci nepotřebuju číst, že z toho šíleli...to asi dojde každému. Dle mého "bestseller" v dnešní době neznamená ani tolik vysokou kvalitu knihy ve všech aspektech, jako kopíruje skutečný význam slov BEST a SELL...o tom to dnes je. A když vám něco protlačí jako "knihu roku", tak pokud není vyloženě blbá, tak se to prodává samo.
    Mohl bych se, slečno Michaelo zeptat, na nějakou podobnou (možná i dle vás lepší) knihu či autora podobného psychothrilleru? Jo Nesbo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, děkuji za reakci. Každopádně, já jsem tou jednoduchostí mínila styl psaného textu, ne obsahovou stránku celého vyjádření. (Podobný názor jsem měla na Přítelkyni smrti - tam ta strohost byla ještě ve větší míře). Ano, bylo řečeno vše podstatné, ale dle mého názoru to postrádalo, díky strohosti, barevnost. Ale je jasné, že toto je jen můj názor a názory dalších čtenářů se budou různit. Pokud se mi na knize něco nelíbí, pak to jednoduše vyjádřím. Také nejsem žádný znalec a knihy hodnotím podle svého pocitu a dojmu.
      S vaším názorem k "bestselleru" souhlasím, je to tak a není to žádné tajemství.

      K vaší otázce. Dobrý psychothriller se hledá těžko, ale opět je to na názoru jednotlivce. Někomu se líbí to, jinému ono. Nicméně, Jo Nesbo je pro mě opravdu topka. Ale spíše ho řadím do krimi žánru a to excelentního. Ano, knihy vykazují i prvky thrilleru, ale já si myslím, že je to prostě čistokrevná severská krimi. Jako skutečně dobrý psychothriller na mě působila kniha Za zavřenými dveřmi, Pusinka, V mlze, Dřív než půjdu spát..., ale to je jen pár knih na které jsem si v tuto chvíli schopná z patra vzpomenout.

      Díky a mějte pěkný den :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[