RECENZE: Dědička ohně - Sarah J. Maas

12.1.17


...Celaena Sardothien...


Vstane z popela aby mohla vzplanout ohněm!
Na scénu vstupuje:

❗ Aelin Ashryver Galathynius ❗

Informace:

  • název: Dědička ohně
  • orig. název: Heir of Fire
  • série: Skleněný trůn (3.)
  • autor: Sarah J. Maas
  • žánr: Sci-fi a fantasy, pro děti a mládež
  • nakladatelství: CooBoo
  • rok vydání: 04/2016
  • počet stran: 536

...Recenze...

     Dědička ohně je třetím dílem série Skleněný trůn. Myslím, že Celaenu nemusím již nikomu představovat. Je to stále ta samá žena, akorát o rok starší. Stále je paličatá, svéhlavá a pere se se svým životem jak nejlépe umí. Stále v sobě potlačuje svoji pravou podstatu. Stále se snaží zapomenout na minulost a to čím byla, je a ještě bude!

     V předchozím díle byla Celaena vyslána do Wendlynu povraždit královský rod. Svůj vlastní rod! Jenže to král ještě netuší! Jen Chaol zná její velké tajemství. Přišel na to, kým Celaena skutečně je. Že je dědičku velkého království...ale netuší, že je dědičkou i mocného daru. Pro samotnou Celaenu spíše darem zkázy!

Wendlyn. Země mýtů a nestvůr, kde se legendy a noční můry stávají skutečností.

 Ve Wendlynu se stává Celaena spíše takovým pozorovatelem, není schopna vztáhnout ruku na své příbuzné a tak se jen potlouká, přežívá a pozoruje... Pozorována je ovšem i ona! 

     V tuto chvíli nám  na scénu vstupuje nová postava. Velmi důležitá postava, kterou si nelze neoblíbit. Jeřáb. Víla, válečník a poskok královny Maeve... Celaeniny tety... 

     Celaena je rozhodnuta nesplnit králův úkol a chce přijít na to, jak mu zabránit zkáze a získat a zničit klíče sudby, které král Adarlanu zřejmě získal a používá je k přivolávání temných sil. Pokud král získá všechny tři klíče, bude neporazitelný. Tomu musí Celaena zabránit. Musí získat potřebné informace o všech klíčích a kdo jiný by jí tyto informace mohl poskytnou než její teta, královna víl, Maeve!  

     Jenže ta má s neteří maličko jiné plány, výměnou za informace po ní chce, aby se vycvičila v přeměně a svých schopnostech, které by jí měla, až bude připravená, ukázat. Je vám samozřejmě jasné, že Celaeně se to ani za mák nelíbí, obzvlášť při představě, že ji bude trénovat právě Jeřáb. Který, jak nejlépe to shrnout, je úplně stejná "dubová palice" jako naše hlavní hrdinka. Takže o roztržky, nesnášenlivost a slovní přestřelky nebude nouze. Ale znáte to: Co se škádlívá...

     V tomto díle se musíte připravit na trojité rozdělení děje. Ne časově, ale místně. Doposud jsme byli zvyklí, že se všechny kapitoly týkaly jednoho celistvého příběhu. Nyní se nám děj trojí na pasáže věnované Celaeně a jejímu výcviku ve Wendlynu, Adarlanu a dvěma mužům, které tam Celaena chtě nechtě zanechala a jako poslední linie, je linka věnující čarodějnicím. Řekněme, že tato poslední linie je samostatným příběhem, který dává tušit, že v dalším díle se máme nač těšit! 

     Já k tomuto dílu nechci více prozrazovat, připravte se na to, že je dějově velmi obsáhlý. Kniha má totiž cca 540 stran! Přibývá nám opět spousta nových postav, vy sami si o nich musíte udělat obrázek a začlenit si je na stranu dobra nebo zla. Nejen že děláme v tomto díle obří pokroky se samotnou hlavní hrdinkou, ale také velmi dobře budete vnímat pokroky samotné autorky, která se každým dílem stále vylepšuje! 

Dědička ohně je opět skvostný fantasy příběh! Na počátku knihy jdeme opět ruku v ruce s naší vražedkyní Celaenou Sardothien a v průběhu vyprávění získáváme novou přítelkyni. Silnou ženu, dokonalou královnu, která to ovšem ještě neví. Celaena musí získat zpátky svoje sebevědomí a potlačit svůj strach, který je pro ni tím nejkrutějším bojovníkem. Ten strach není ledajaký, všichni víme, že se naše hlavní hrdinka jen tak něčeho nezalekne. Ale co takové pravé a vnitřní já? Přijmout to, co skutečně jsme? To je někdy opravdu strašidelné!      

Celaena bude bojovat do posledních sil i vyhoření svojí moci! Postaví se strachu i minulosti, aby mohla pokleknout v popelu a vstát a vzplanout v mohutných plamenech!

Rozlučme se s nájemnou vražedkyní Celaenou Sardothien a přivítejme
 Aelin Ashryver Galathynius. 
Dědičku ohně a královnu Terrasenu.

...Můj dojem...

     Asi není třeba co dodávat. Bezprostředně po přečtení knihy jsem ji hodnotila čtyřmi hvězdičkami, protože mi některé pasáže přišly trošičku vleklé a moc mě nebavily. Těšila jsem se spíše na ty, se samotnou Celaenou a Jeřábem. Trvalo mi si zvyknout na to rozdělení děje.

     Dnes, druhý den po přečtení, svoje hodnocení beru zpět a zvedám počet hvězdiček na plných pět! Proč? Protože ve výsledku jsem byla absolutně spokojená a nebudu strhávat jednu hvězdičku pouze ze svého rozmaru, protože jsem byla nedočkavá pasáží se Celaenou. To by nebylo fér.

     Je tedy doufám jasné, že knihu doporučuji! Tato série navždy zůstane mojí srdcovou záležitostí a budu doufat, že Sarah J. Maas je bezedná studnice dalších podobných příběhů.
Hodnocení: 95%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

...Anotace knihy...

Třetí díl bestsellerové série Skleněný trůn.
Celaena přežila smrtící soutěž i srdcervoucí ztrátu, ale zaplatila za to strašnou cenu. Teď musí cestovat do neznámé země a čelit zdrcující pravdě – pravdě o svém dědictví, která by mohla její život změnit navždy.
Mezitím se na obzoru shromažďují temné síly, které chtějí zotročit celý její svět. Celaena tak musí najít sílu bojovat nejen proti vlastním vnitřním démonům, ale i proti zlu, které chce král Adarlanu osvobodit a využít pro své plány.
Je dědičkou ohně a popela a neskloní se před nikým.

...Ukázka z knihy...









Zdroj: http://www.cooboo.cz/kniha/dedicka-ohne 

4 komentáře:

  1. Tuhle sérii miluju a každý díl se mi líbí o něco víc než ty předchozí. Do tohohle jsem se vyloženě zamilovala, i když jsem si rozhodně nejvíc užívala kapitoly se Celaenou a Jeřábem, ale i ty další byly zajímavé. :) Každopádně čtvrtý díl je naprosto bezkonkurenční, máš se na co těšit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si jí zamilovala :-). Doufám, že do konce ledna se dostanu ke čtyřce :-)

      Vymazat
  2. Přidávám se k vám... také jsem se do této série naprosto zamilovala :D. Tento díl jsem ještě nečetla, konečně mám ale po zkouškách, a tak se na něj v co nejbližší době vrhnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě neváhej :-). Já jsem teď v půlce čtvrtého a co ti budu povídat :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[