RECENZE: Zachráníš mě ráno - Joy Fielding

4.10.16



"Nikdo tě neuslyší."
"Nikdo kromě mě!"




  • název: Zachráníš mě ráno
  • orig. název: Heartstopper
  • autor: Joy Fielding
  • žánr: literatura světová, horory, krimi
  • rok vydání: 2016 (originál 2008)
  • nakladatelství: Ikar
  • počet stran: 360
...Anotace...
     V zapadlém floridském městečku Torrance se nikdy nic neděje. Když přitažlivý doktor Crosbie opustí svou ženu Sandy kvůli místní královně plastických operací a rozvodů Kerri Franklinové, zdá se, že nic zajímavějšího už se nemůže stát. Ale pak je brutálně zavražděna Liana Martinová, nejkrásnější studentka posledního ročníku torranceské střední školy, a města se postupně zmocňuje plíživý strach. Kdo mohl tak nesmyslný zločin spáchat? A udeří zabiják znovu?
...Recenze...
Další kniha z žánru detektivek, krimi a hororů z pera veleúspěšné autorky Joy Fieldingové!


     Náš příběh nás zavádí na slunnou Floridu do městečka Torrance, které se na první pohled zdá být klidným a nudným. Ovšem zdání klame. Po kratičkém zamyšlení se při čtení pak získáváte dojem, že nuda v tomhle městečku rozhodně nebude. A nejen, že se o to postará nenadálá zločinnost, ale také samotní obyvatelé tohoto navenek okouzlujícího města.

     Torrance a jeho obyvatelé totiž nejsou vůbec všední. Najdete zde vše, co k životu potřebujete. Místní obyvatelé mají svoji vlastní zasmušelou a prazvláštní masku. A to této knize propůjčovalo, podle mého vlastního mínění, i maličko z žánru psycho. Abych to lépe vysvětlila, v tomto městečku byl každý svým způsobem podivný. Maličko mi dělalo problém se do knihy začíst, právě kvůli tomu. Říkala jsem si, kde jsem se to ocitla? A proč jsou všichni takoví zvláštní, vždyť tady může být pachatelem zločinu úplně každý...

     A právě proto je tato kniha vlastně velmi dobrou! Tou svou záludnou zvláštností v povahách každého jednotlivce v tomto příběhu.

     Do Torrance se nedávno přistěhoval Dr. Crosbie se svou manželkou a dětmi. Jeho důvod ovšem nebyl čistě pracovní, což se ukázalo velmi krátce po jejich přistěhování, kdy doktor svou rodinu opustil kvůli blonďaté sexbombě, která mu učarovala. Ona byla tím důvodem, proč se sem nastěhovat. Takové věci se stávají často. Pak už je jen na dospělých, jak se s tím vyrovnají a jak to vezmou jejich děti. Doktorova žena Sandy je tedy odkázána sama na sebe ve městě, které je tolik odlišné od NY. To byl jejich domov. Teď je jejich domovem Torrance.    

     Sandy je učitelkou na místní škole, práce ji baví a naplňuje, i když s dětmi je někdy celkem potíž. V rámci své výuky dá dětem za úkol vést si deník. A právě deník je nedílnou součástí i této knihy. Velmi nápadité! Ale! V naší knize jsou deníkové záznamy podávány přímo samotným zabijákem.

     A tím se tedy dostáváme k jádru celého příběhu. Zmizelé dívky, které jsou později nalezeny brutálně zavražděné. Městečko je záhy na nohou a všichni se otáčí za plíživým pocitem pronásledování a našeptávání podivného hlasu. Kdo by vraždil nebohé a krásné dívky? Snad jen šílenec... Ale proč máte najednou pocit, že v Torrance můžete potkat šílence na každém kroku?!
    Zachráníš mě ráno je kniha, která vás možná na prvních stránkách nijak neohromí, ale dokáže se vám postupně plíživě dostat pod kůži. Věřte mi, i vy sami si budete myslet, že v tomhle městě může vraždit úplně každý.

...Můj dojem...
     Jak jsem již psala, nejprve  mě kniha nijak zvlášť nenadchla, ale pak se začalo pozvolna odvíjet něco, co mě jen tak nepustilo. Joy se povedlo všechny postavy v knize vylíčit znamenitě, takže je vlastně příběh založen na psychologii jednotlivých postav a to dává knize dost ponurý podtón a tím pádem i šmrnc. 

     Zachráníš mě ráno je moje druhá zkušenost s Fieldingovou. Tou první byla kniha Povídej, co vidíš, která také nebyla vůbec špatná, ale nijak zvlášť mě neohromila, přesto jsem však autorce chtěla dát šanci a vyplatilo se. 

     Knihu doporučuji zejména všem milovníkům J.F. a pak samozřejmě všem, kteří mají rádi záludné napětí a maličkos i "pošahanost" v příběhu, respektive v postavách. Protože díky tomu byly v knize dost dobře zamíchány karty a to se mi na tom opravdu moc líbilo.

Hodnocení: 75%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:
Knihu můžete zakoupit ZDE!

5 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, Míšul. :-) Kniha je na mém nekonečném seznamu... :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha nezní vůbec špatně, ale není to žánr, který preferuji. Možná se k ní někdy dostanu, ale její přečtení není moje priorita.

    OdpovědětVymazat
  3. Ja od autorky cetla myslim uz dve knihy,a ty se mi libily :-)Tato vypada take zajimave, hezka recenze Miso :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[