RECENZE: Pomsta a rozbřesk - Renée Ahdieh

24.10.16



Vstupte do světa Tisíce a jedné noci.
Vstupte do světa krutého předurčení a do magického světa odmítané lásky...

  • název: Pomsta a rozbřesk
  • orig. název: The Wrath and the dawn
  • autor: Renée Ahdieh
  • žánr: Román pro ženy, dívčí román, fantasy
  • rok vydání: 09/2016
  • nakladatelství: CooBoo, Albatros Media, a.s.
  • počet stran: 400
...Anotace...
     V zemi Chorásán si násilnický kalif Chálid každou noc bere novou dívku a za každého rozbřesku ji nechává oběsit na hedvábném provazu. Když se šestnáctiletá Šíva stane jeho obětí, rozhodne se její nejlepší přítelkyně Šeherezáda, že se pomstí, a dobrovolně se stane jeho další ženou. Šeherezáda je nejen odhodlaná zůstat naživu, ale ukončit hrůzovládu kalifa jednou provždy. V tomto napínavém převyprávění Tisíce a jedné noci okouzluje Šeherezáda noc za nocí kalifa svými příběhy, a získává tak další dny života. Ale jestli je Chálid doopravdy takové monstrum, jak je potom možné, že se do něj Šeherezáda zamiluje? A znamená v tomto světě plném tajemství láska vůbec něco?

...Recenze...
     Za devatero horami a devatero řekami... Asi by bylo lepší začít spíše takto. V zemi obráceného měsíce, jiskřivých nocí a nekonečných dálav písečných dun se odehrává náš příběh. Příběh inspirovaný pohádkou o krásné Šeherezádě, která vypráví rozmanité příběhy tisíc a jednu noc...
     I já si tuto pohádku z dětství pamatuji a ráda na ni vzpomínám, obzvláště pak na jednotlivé příběhy z vyprávění jedné tmavovlasé a nádherné mladé dívky, která uhranula samotného vladaře.
Zdroj
     Pomsta a rozbřesk. Kniha, která je každým dnem blízko smrti i nového nádechu. Kniha, která je počátkem i koncem života. Kniha, která v sobě ukrývá příběh o velké pomstě a záchraně osudu.
     Kalif Chálid, mladý vladař, který se netěší velké oblibě u prostého lidu, z vážného důvodu. Každý den si Chálid bere novou ženu, dívku, nevinou, krásnou, žijící. Pojme ji za choť a za rozbřesku ji pak nechává oběsit na hedvábném provazu. Tolik lidských životů, tolik matek a otců, kteří ztratili to nejcennější. Proč? Proč mladý král bere životy jejich dcerám. Proč každý další rozbřesk přináší smrt a utrpení nejen další dívce, ale i samotnému vladaři?
     Tato hrůza se děje den za dnem, do dne, kdy o život za dalšího ranního rozbřesku přichází šestnáctiletá Šíva. V tuto chvíli se zrodí v hlavě plán jedné okaté mladičké krásce, jejíž ebenové dlouhé vlnité vlasy splývají po šíji až hluboko do prohlubně pasu a jejíž krása, chytrost a prostořekost nezná hranic. Tato dívka si vezme do hlavy, že svoji přítelkyni Šívu pomstí! Šeherezáda...
Zdroj
     Dobrovolně se přihlásí jako další dívka hodna králi na vdávání a smiřuje se i s tím, že pokud se ji nepovede ve svém plánu uspět, zemře dalšího rána se ctí a vzpomínkou na svou drahou přítelkyni. Pro niž udělala aspoň něco málo...
     Šeherezáda je překvapena samotným Chálidem, jenže pomsta v jejím srdci ji zabraňuje jakýkoli náznak slabosti. Chálid je ještě velmi mladý muž, jak může něco takového dělat. Nejeví žádné známky jakékoli laskavé náklonosti a zdá se být i velmi odtažitý a ještě něco...v jeho očích je vidět zklamání a smutek, velký smutek... 
     Šeherezáda čeká připravená v komnatách na svého muže, jenže on nepřichází, ale pokud nepřijde, pak...zemře aniž by se o něco pokusila. Plná obav už myslí na nejhorší, jenže pak se ve dveřích objeví on, kluk, muž, její král. Oběma se v očích mihne cosi a pak to okamžitě zmizí. 
     Všichni víme, o čem příběh Tisíce a jedné noci je. Této linky se drží i kniha. Šeherezáda je odhodlána dožít se dalšího dne a nezemřít za rozbřesku a tak dříve než Kalif Chorásánu odejde z jejích komnat, vyzývavě a lstivě se jí ho podaří upoutat svým vyprávěním. Příběhem, který ale nestihne dokončit, protože...nastává rozbřesk.
Zdroj
     Do komnat s prvním paprskem vchází stráže s jedním jediným úmyslem, odvést Šazí do zahrady a ukončit její život. Jenže...Chálid řekne ne! A tak krásná Šeherezáda přežívá první den svého nového života. Další den k dobru pro vykonání pomsty, další den k tomu poznat svého vladaře. Čím déle se Šazí vede udržet královu pozornost, tím více ovšem oba narušují křehké slupky jejich lidských srdcí. Jenže smutek v srdcích mnoha rodin i samotné Šazí je opravdu veliký a za tolik ztracených životů si Chálid žít prostě nezaslouží...
      Renée Ahdieh vám bude vyprávět příběh v mnoha příbězích. Příběh o lásce, pomstě, zradě, kouzlech, intrikách a možná ještě o něčem jiném. Každý další den strávený s touto knihou bude pro vás jedinečným. Ať žijí pohádky pro odrostlejší děti!

...Můj dojem...
     Do této knihy jsem se zamilovala na první pohled. A pak i na první řádek... Věděla jsem, že mě to bude bavit a to velmi brzy. Retellingy se aktuálně těší velké přízni a oblíbenosti. Jenže názory čtenářů se různí. Proč napsat knihu inspirovanou něčím, co už někdo před tím vymyslel a napsal. Chápu. Jenže...proč vlastně ne? Proč by to nešlo, když to baví a líbí se to. Důležité je podání celého příběhu a pokud to někdo umí a dokáže známý příběh podat originálně a po svém, tak jen směle do toho. A to, že jsem po přečtení knihy proklínala čas, který je přede mnou, než se dostanu k dalšímu dílu asi o něčem svědčí. 
     Pomsta a rozbřesk je možná maličko "rádoby" předělávka, ale pompézní! A já se velmi ráda s touto knihou vrhla vstříc pohádce a příběhu, který v sobě nese kouzlo a lásku. Renée svůj příběh podává o něco více drsněji, takže rozhodně nenudí, naopak vás to krásně táhne a vy se nemůžete dočkat vědomí, jak to celé dopadne. 
     Za mě jednoznačně palec nahoru, protože já byla prostě nadšená. A ano, více takových knih bych klidně snesla! Pro mě je tento žánr sice stále ještě novinkou, ale vítanou změnou, která mě opravdu baví a naplňuje moje čtecí buňky.
     Vstupte do světa snědých a drsných mužů, zbraní a divokých koní, do světa luxusu, šperků, vůně koření, orientu, mandlovníků a citrusů. Vstupte do světa kouzelného příběhu...
     Knihu doporučuji rozhodně všem romantičkám, těm, které jsou třeba i přes svůj vyšší věk stále ještě v koutku své duše dívkou, které potřebují trochu té pohádky. Ale pozor. Není pohádka jako pohádka ;-) !

Hodnocení: 85%
Do poskytnutí recenzního výtisku děkuji
e-shopu:
Knihu můžete zakoupit ZDE!

14 komentářů:

  1. Tahle kniha se musí líbit každému :-) Moc dobře napsané :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já ty převyprávění pohádek taky miluju a je mi úplně fuk, že na to nemám věk :D Člověk si u toho tak báječně odpočine...

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze! Také tuhle knihu očekávám :-) Paní Tesařová mi ji vybrala k recenzi, tak už se nemůžu dočkat! ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jeee to vypadá krásně! Obálka si me ziskala hned a dej je docela zajímavý. Anotace je velice působivá :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha mě moc láká a Tvoje recenze mě ve výběru jen utvrdila :) Asi si o ni napíšu Ježíškovi :) Měj se hezky, Míšo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že Ježíšek bude tak hodnej a opravdu ji přinese :)

      Vymazat
  6. Krásná recenze! :)
    Knihu bych si určitě (po dlouhém rozhodování) chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, vždycky je to riziko. Co se líbí jednomu, nelíbí se druhému. Ale jako rozptylující oddechovka a pohádka pro dospělé v jednom, to funguje znamenitě :-). Rozhodně doporučuji :)

      Vymazat
  7. Ahoj Miso, to je krasna recenze :-)Obalka je moc pekna a obsah mne hodne laka :-)Uz je na mem seznamu, diky :-)Mej se krasne, Jana :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, doufám, že budeš stejně spokojená jako já :-) Ať žijí nekonečné seznamy :-D

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[