UNBOXING 08/2016_3

15.8.16
Krásné pondělí vám všem,
     jsem tu s další rozbalovačkou...a přiznávám...už je toho nějak moc. RC se mi kupí a já nějak nestíhám. Ačkoli jsou prázdniny, tak já mám prostě čím dál tím méně času. Dnes si rozbalíme balíček od nakladatelství Větrné mlýny. Jsem zvědavá jaké knihy budou. Čekala jsem jeden RC, tedy aspoň tak jsem to pochopila, že přijde jeden nejnovější titul a hle, balíček byl plný...
    Doufám, že to bude alespoň stát za to!




Tato kniha se rozprostírá někde mezi tradicí rodinné ságy, životopisem, románem o dospívání a nikdy nekončícímrozhovorem. Sledujeme příběh ženy, která v životě měla vždy více rozumu než štěstí. A právě díky tomu bezpečně a relativně klidně prožila nejděsivější století v dějinách Evropy. Perspektiva dospívajícího vnuka, z níž sledujeme minulé i současné osudy hlavní hrdinky, dodává knize specifi cký půvab. „Počátky příběhu se obvykle ovíjejí kolem předmětu, osoby, vůně či veselé historky, jako by to byl napůl úponek a napůl chápavý zvířecí ocas; příběh potom křepčí a skotačí, odnožuje se a množí v celou houštinu slov a point, je nezastavitelný, kypí bez ladu a skladu, kvůli němu chladne čaj, rozvařují se těstoviny a z paměti se vytrácejí důležité věci… Tak ať.


Patnáctiletý Craig Gilner je v koncích, na vysněné škole dosahuje jen průměrných výsledků, nezvládá tempo výuky, nezvládá život. Večery tráví poflakováním se svým nejlepším kamarádem a kolotoč povinností a útěků v něm vyvolává deprese. Se vším se rozhodne skoncovat skokem z brooklynského mostu… Autobiograficky laděný román Neda Vizziniho s humorem popisuje, jak vypadá běžný život na psychiatrickém oddělení, zároveň je vážnou sondou do depresí stižené mysli.

Hrdina tohoto románu denně prochází podivnou metamorfózou, v závislosti na denní době mění pohlaví. Dopoledne se stává ženou a prodává v květinářství, odpoledne se činí jako muž v opravně deštníků. Před očima užaslého čtenáře se odvíjí život jedince žijícího jedním dechem dva různé životy, dva naprosto odlišné pohledy na svět. Má tento člověk své místo ve společnosti tak prudce definované genderovými rolemi, jako je ta naše? Společně s naším hrdinou hledáme odpověď na tuto dotěrnou otázku napříč humorně-mystickým příběhem, který autoři vyšívají košatou češtinou, protkávají nemilosrdným humorem a koření dravou chutí psát. Do textu jako do kroniky tvůrci uložili zážitky a poznatky načerpané vlastními životy, a jak dokládá poznámkový aparát, drtivá většina popsaných geografických, přírodopisných a situačních bizarností má základ v realitě. Tato kniha je tak krom jiného znovupotvrzením skutečnosti, že lidská fantazie nezřídka selhává v konfrontaci s podivuhodnou pestrostí, kterou překypuje reálný svět kolem nás.

Abych pravdu řekla, vůbec nevím, co si o knihách myslet. Doufám ale, že mě budou bavit. 
Co vy na ně?

18 komentářů:

  1. Tak ať se líbí, Míšo :) Psala jsem to dnes už na jednom blogu, taky mi pán napsal, ale když jsem chtěla znát podmínky, dokdy recenze apod., protože jedem ještě na dovču, tak už se mi neozval. Zvláštní způsob jednání....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi pán napsal, ale po mém emailu a otázce mi také už neodepsal, tak nevím co si myslet. Tak se asi jen nechám překvapit jestli balíček dojde a nebo ne :D každopádně, jak píšeš... je to zvláštní chování.

      Vymazat
    2. Tak já svoji adresu neposlala, jen jsem se ptala po těch podmínkách. Ale nevadí. A v poslední době mě podobné chování už ani nepřekvapuje.

      Vymazat
    3. Já jsem se ani neptala, prostě si počkají, až na ni přijde řada, taky jsem hlavně nečekala, že pošlou tři, psal o jednom hl. titulu. Takže si prostě budou muset počkat :-)

      Vymazat
    4. Tak hlavně ať se ti knížky líbí Míšo ^^ Budu se těšit na recenze:))

      Vymazat
    5. Nakonec mi tedy také přijdou, pán se ozval a nekladl si žádné podmínky, prý až se k nim dostanu, tak dostanu :) Jen jsem tedy zvědavá, jaké mi přijdou...

      Vymazat
  2. No jo máme úplně stejné knihy. Já čtu tu knihu Skoro směšná story a už jsem na sté straně a moc skvělá kniha teda. Snad se nám budou knížky líbit. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  3. Dneska mi taky dorazil balíček, i když s úplně jiným obsahem. Po grafické stránky se mi knížky od Větrných mlýnu moc líbí, jsem opravdu zvědavá na jejich obsah. :) Jinak ta Skoro směšná story vypadá hodně dobře. A také děsivě, když člověk zjistí, že autor ukončil svůj život před třemi lety skokem ze střechy...

    OdpovědětVymazat
  4. Knihy vypadají moc hezky! :o) Wish mi líčila informace o té Skoro směšné story a tedy... to bude silné čtivo. To bych asi nedala.

    OdpovědětVymazat
  5. Celkem mne zaujala kniha Skoro smesne story, jsem zvedava co na ni reknes:-)Preji krasny den:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Stejně jako většinu mě nejvíce zaujala kniha Skoro směšná story, takže se už moc těším na recenzi :)
    Přeji krásné čtení! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Když tak čtu anotaci, říkám si, jestli podle knihy Skoro směšná story nebyl natočený film Něco jako komedie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To netuším, uvidím, až se do ní začtu, třeba mi to taky dojde :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[