RECENZE: Šamanský bubínek - Jarmila Pospíšilová

29.12.15


"Může za smrt mladé ženy tajemný Ženský spolek? 
Nebo je to všechno úplně jinak?"

  • název: Šamanský bubínek
  • série: Marie Kovandová (8.)
  • autor: Jarmila Pospíšilová
  • žánra: Literatura česká - Detektivky
  • rok vydání: 12/2015
  • nakladatelství: MOBA
  • počet stran: 221
...Anotace...
   
 Marie Kovandová se nechá zlákat kamarádkou a společně začnou navštěvovat Ženský kruh. Je to neformální skupina, která se věnuje ezoterickým praktikám, muzikologii, meditacím. Přes prvotní skepsi je Marii ve společnosti těchto žen dobře a s nadšením se chystá na další setkání. Jenže jedna z jejích nových přítelkyň je zavražděna. Co se přesně stalo, kdo je vrah a proč musela Soňa zemřít?

...Recenze...
     Moje druhé seznámení s původní českou detektivkou. A tentokrát o mnoho lepší, než to první! 
Na začátku knihy se seznamujeme s postavami. Je jich celkem dost a musím říci, že jsem se celkem ztrácela a trvalo mi dlouho, než jsem si je sjednotila. Matky, babičky, dcery, synové, kamarádky....bylo toho moc a v každé kapitole se přeskakovalo z jedné rodiny na druhou. 


     Několik žen středního věku navštěvuje Ženský kruh. Je to takové místo, kde se setkáváte s ezoterikou, meditací, jógou.... Najdete tam velmi příjemné prostředí ve společnosti příjemných a milých žen. Každá může svou špetkou umění přispět a kruh jí dá dostatek prostoru k tomu, aby ukázala co umí a inspirovala tím ostatní. Ty ženy si tam chodí oddechnout, uvolnit se a načerpat pozitivní energii. 

     Do stejného kruhu také vstoupila Marie Kovandová s její kamarádkou Helenou. Marii určitě mnozí znáte, protože je to vlastně hlavní hrdinka celé série. Samozřejmě nechyběl ani "její" policejní kapitán Petr Klenský.

     Vše se zdá být v pořádku, i když se ve spolku pár nepříjemných záležitostí v pozadí událo. Všechny ženy plánují společný víkend na chatě v Lískovce. Většina z nich dorazí, až na jednu. Soňu Kolářovou. Která je nalezena mrtvá. Pád z okna...ze sedmého patra. Kruté. Byla to nehoda? Určitě ne, stopy v bytě nasvědčují zápasu a zranění na rukou naznačují pořezání ostrým nožem. Případu se ujímá Petr Klenský se svým kolegou Hudcem. A vyšetřování začíná. Vše se stále stáčí k Ženskému kruhu a proto není divu, že se Petr bojí o Marii, která je v té době na chatě v Lískovce s ostatními ženami. Je možné, že se vrah nachází právě na tomto místě. Svou klíčovou roli zde hraje i blízká rodina samotné zavražděné. Vztahy v rodině jsou vyhrocené, rozvod, stalking, peníze. Může být vrahem snad i její bývalý manžel... 

     Složité vyšetřování se chýlí ke konci a drobné úlomky skládačky začínají zapadat na své místo. Vrah totiž udělá kolosální chybu!

...Můj dojem...
   
 Tak toto bylo vážně hodně dobré. Tato drobná útlá knížečka mě naprosto pohltila. I přes počáteční zmatení a ztrácení se v postavách musím uznat, že Šamanský bubínek, je vážně hodně dobrý! Proč vlastně Šamanský bubínek? Dlouho jsem nad tím přemýšlela, protože až do konce jsem si říkala, proč? Vždyť to není samotná podstata a hloubka příběhu. Ale Jarmila Pospíšilová dokonale uzavřela celý příběh právě díky tomuto bubínku. Skvělé, poetické a vlastně i trochu smutné ukončení. Ale lepší bych si ani neuměla představit. Knihu s klidným svědomím doporučuji, rozhodně stojí za přečtení a musím bohužel říci, že mě moc mrzí, že jsem z této série četla zatím pouze tuto knihu. Píši zatím, protože mám v plánu si přečíst i ty předchozí. Jarmila Pospíšilová se zaslouženě zařadila mezi mé oblíbené české spisovatelky.
...Jarmila Pospíšilová...
Vystudovala práva a od roku 1993 pracuje jako advokátka. K literatuře ji to táhne celý život, je pro ni zdrojem nových vědomostí, ale i rozptýlení. Její oblíbenou četbou jsou detektivky, věnuje se jim i jako autorka. Je přesvědčená, že tento žánr má velký potenciál, dobrý detektivní román může být současně i kvalitním literárním dílem. Kromě několika knih s touto tematikou napsala i společenský román a v současné době pracuje na dalším. Psaní je pro ni nejen záliba, ale poskytuje jí i určitou protiváhu k náročné profesi. Náměty čerpá výlučně ve své vlastní fantazii, jakékoli popisování skutečných událostí by ji nejspíš neuspokojovalo. Díky své práci poznala mnoho lidských příběhů a osudů, a to jí umožňuje vytvářet zápletky svých knih a nechávat jednat vymyšlené postavy tak, aby působily věrohodně a čtenář z nich měl autentický dojem.
Jarmila Pospíšilová žije v malé vesnici na rozhraní Hané a Drahanské vrchoviny a kromě literatury ráda zahradničí, houbaří a chodí se psem na dlouhé procházky do přírody. Její detektivky jsou vesměs zasazeny na venkov a kloubí se v nich znalost tohoto prostředí s problémy současného života. Ve společenských románech klade spíše důraz na mezilidské vztahy.
Na závěr bych velmi ráda poděkovala nakladatelství MOBA za poskytnutí tohoto recenzního výtisku. 
Velmi za něj děkuji, bylo mi potěšením.
Knihu můžete koupit ZDE.

2 komentáře:

  1. Musim rict ze me tahke knizka moc zaujala. Jinak ve mne tahle edice nevzbuzuje moc duveru, protozr autory neznam a nemam rada takove ty klasicke detektivky, potrebuji aby to bylo smrncnute thrillerem, napetim, nebo i tajemnem. Tahle kniha vypada dfakt dobre :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Absolutně tě chápu, mám to stejně. Četla jsem už jednu takovou a ta nebyla nic moc, přeci jen...češi seveřeny prostě netrumfnou :-). Ale na českou detektivku to celkem ušlo, sice to mohlo mít více rozvleklý děj, ale nevadí.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[