RECENZE: Unesená - Lesley Pearse

21.6.15



Velmi zdařilý román o tom, jak snadno se dá využít žena se zraněnou duší.

Krutý příběh, který může být kdykoli a kdekoli realitou. . .bohužel.



  • název: Unesená
  • originální název: Stolen
  • autor: Lesley Pearse
  • žánr: literatura světová, román pro ženy, thriller
  • rok vydání: 06/2015
  • nakladatelství: MOBA
  • počet stran: 326
...Anotace...
     David Mitchell utrpí šok, když jde venčit sousedova psa a ten z moře vytáhne polomrtvou dívku v bezvědomí. Nešťastnice má na sobě zvláštně staromódní šaty, na zápěstí a u kotníků pohmožděniny – nepochybně stopy po poutech – a bezcitně oškubané vlasy. Protože trpí ztrátou paměti a nevzpomíná si, kdo je, otisknou její obrázek i s prosbou o pomoc v novinách. Poznává ji přítelkyně, s níž pracovala na zaoceánské lodi, a také bývalý spolubydlící, kadeřník Simone. Společně neznámou navštěvují v nemocnici a dívka se pomalu zotavuje. Po několika dnech ji však lékař šokuje konstatováním, že musela zhruba před třemi měsíci porodit…

...Lesley Pearse...
Lesley je jedna z nejoblíbenějších britských spisovatelek, která se může pyšnit více než dvěma miliony prodaných knih po celém světě. Její příběhy působí velice pravdivě a dokáže mistrně polapit čtenáře a zaujmout jej od začátku až do konce. Její popis postav je velice reálný a vy si je zapamatujete ještě hodně dlouho. Dokáže psát téměř o čemkoli a nemá žádný vyhraněný žánr. Její život nebyl příliš jednoduchý, otec se plavil po moři a její matka zemřela za podivných okolností, když byla ještě malá. Než se dostala zpět ke svému otci a jeho nové rodině, prožila Lesley dětství v dětském domově společně se svým bratrem. Neustálé změny a nejistota měla dopad i na její knihy a stále se opakující téma, co se stane s těmi, kteří jsou citově poškozeni jako děti. Měla neobyčejné dětství a ve všech jejích  knihách se obratně odráží bolest a neštěstí prožité v raném dětství.

...Recenze...
     Bylo krásné květnové ráno, když jako obvykle venčil David Mitchell sousedova psa. Není nic krásnějšího než ranní vylidněná pláž a běh, při kterém si vyčistíte hlavu. Ráno, jako každé jiné, až na to, že se ten pes najednou chová jako pominutý a snaží se dostat něco z vody. Ani ve snu by Davida nenapadlo, co ho toho rána potká. Vytáhne na břeh bezvládné tělo mladé dívky s nešikovně ostříhanými vlasy, ve staromódních šatech a ošklivými pohmožděninami na rukou i nohou. Na první pohled je jasné, že ta žena musela být delší dobu poutaná. Když ji celý šokovaný pokládá zjistí, že ještě dýchá...


     Policie se obrací na novináře a všechny noviny se plní titulky: Kdo je ta nalezená žena? 
Bylo by celkem snadné se jí zeptat, ovšem je tu malý háček. Ztratila paměť. Nevzpomíná si na nic, na své dětství, kdo je, kde byla a jak se dostala do vody.

     Podle otisknuté fotografie v novinách ji poznají její přátelé, kteří s ní pracovali na zaoceánské lodi, kde pracovala jako kadeřnice. Jmenuje se Lotte. Každý den ji navštěvují v nemocnici a snaží se jí pomoci vzpomenout si. Vypráví jí, co spolu zažili, jaká byla...každý přispěje svou troškou společných vzpomínek a zdá se, že to zabírá. Lotte se každým dnem daří lépe a začíná si vzpomínat téměř na všechno, na své rodiče, dětství, které nebylo příliš šťastné, na své přátele i práci, jen jedna část jejího života zůstává stále zahalena tmou. Kde byla celé dva roky po návratu z výletní lodi?
Lotte je nádherná mladá dívka, blond vlasy, krásná tvář a k tomu všemu dostala do vínku velmi přátelskou a dobrou duši. Její život byl prostě báječný, dařilo se jí v práci, kterou dostala na lodi. Poznala nové přátele, kteří si ji hned oblíbili a ona je. Těch pár měsíců na lodi byla pohádka, vysněná práce a ještě k tomu poznala spousty nádherných míst. Byla šťastná a bezstarostná. Až do toho dne, kdy byla v jednom přístavišti znásilněna. Jeden manželský pár ji sice pomohl, ale bylo už pozdě. Dílo bylo dokonáno a od toho dne už Lotte nebyla nikdy stejná. Ten žár a radost v očích náhle pohasl. Hodně se upnula na své zachránce a trvalo dost dlouho, než se alespoň trochu zotavila. Sice už zase pracovala a "žila", ale zdání klame. Sváděla v sobě velmi těžký vnitřní boj. Byla slabá a zranitelná jako ptáče, ačkoli to na sobě na první pohled nedala znát. Potřebovala najít zase smysl života a na něco se upnout a to také s "cizí" pomocí udělala...

 
     Když se ji při pobytu v nemocnici pokusil nějaký muž uškrtit, policii i přátelům bylo hned jasné, že tady jde o něco víc. Jenže o co? Kdo by ji chtěl takhle ublížit? Další ranou do srdce byla informace lékařů, že musela před dvěma měsíci porodit. Kde je její dítě a jak to, že si nematuje takovou zásadní věc. Lotte je bezmocná a moc se snaží si vzpomenout. Po propuštění z nemocnice bydlí u svých nejlepších přátel Simona a Adama. A ačkoli se za dohledu policie snažili z bytu udělat nedobytnou pevnost, podaří se někomu Lotte unést. Všem je hned jasné, že jí jde o život!

     Tak začíná pátrání a hledání jehly v kupce sena a rozmotávání spletitého klubka vzpomínek. Vzpomínek, které se zdají být absurdní, ale přesto jsou skutečné.

     Tato kniha je skvělým románem, kde je nádherně vykresleno skutečné přátelství úžasných lidí. Je o tom, že i z týraného a věčně ponižovaného dítěte dokáže vyrůst skvělý a dobrý člověk. A v neposlední řadě je o tom, jak je zranitelný člověk schopen slepě důvěřovat lidem. A když prokoukne lest, tak je už příliš pozdě. Tenhle příběh je uvěřitelný a propracovaný do nejmenších detailů. Může se stát kdykoli a kterékoli z vás. Bohužel, hrozné věci se dějí dnes a denně. Příběh o bolesti, ztrátě vlastního života, o tom, jak je snadné podlehnout sladkým řečem a využít mladou ženu se zraněnou duší. A také o tom jak je důležité najít sebe samu, postavit se znovu na nohy, bojovat a žít. 
     Kniha má překrásnou sametovou obálku, která je u MOBY zvykem a která jistě v knihkupectví upoutá nejeden pár očí. Jakmile se vám tahle kráska dostane do rukou, tak si ji zamilujete stejně jako já a už ji nepustíte. Stojí za to ji mít v knihovničce, tenhle příběh je silný, emotivní a s vážným tématem. Je jiný než všechny ostatní.

     Unesená, je první a zatím jediná kniha od Lesley Pearse, kterou můžete najít v našich knihkupectvích. Domnívám se, že je to velká škoda a budu doufat, že nakladatelství MOBA popřemýšlí o vydání i dalších z mnoha jejích knih. Lesley čerpá ze svých vlastních osobních zkušeností a to knize dodává na autentičnosti. Je to velmi zdařilý román, který ráda doporučuji i vám.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství MOBA

Knihu Unesená od Lesley Pearse můžete koupit ZDE.




3 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[